Roadtrip i Island | Derfor skal du lave en detour til Snæfellsnes-halvøen

Roadtrip i Island | Derfor skal du lave en detour til  Snæfellsnes-halvøen

Siden indeholder reklamelinks
Reklamelinks er markeret med *

Så blev det sørme tid til at få afsluttet min serie af rejseguides til Island. Sidste stop på turen er den utroligt smukke halvø Snæfellsnes, der er den perfekte detour, hvis du har valgt at køre på den islandske ringvej. Til trods for, at vi så søpapegøjer i det østlige Island, mødte hvaler på en hvalsafari i Nordisland, så de smukkeste vandfald i det sydlige Island og kørte på The Golden Circle i området omkring Reykjavik, så er det nu altså de 24 timer, vi havde på Snæfellsnes-halvøen, som vi ser som rundrejsens højdepunkt. Naturen her simpelthen bare så utroligt smuk! Kommer du til Island, fordi du er blevet inspireret af filmen The Secret Life of Walter Mitty, kan du også få tikket et par af stederne fra filmen af på Snæfellsnes-halvøen. Just saying…

I dette indlæg har jeg samlet de bedste tips til oplevelser og overnatning til din detour til Snæfellsnes.

Snæfellsjökull Nationalpark

Snæffelsnes-halvøen ligger omtrent 50 km fra rute 1 og fungerer som en perfekt lille afstikker på et roadtrip på den islandske ringvej. På spidsen af Snæffelsnes finder man den vulkanske gletsjer Snæfellsjökull og naturparken af samme navn, som fylder en stor del af halvøen. Snæfellsjökull er et bjerg hvis top er dækket af en kæmpe gletsjer, mens der nedenunder hviler en vulkan. For mange tusinde år siden blev bjergtoppen flået midt over, da vulkanen under isen gik i udbrud, og toppen faldt lige ned i magmakammeret.

Snæfellsjökull er omgivet mange myter og mystik, og det siges, at gletsjeren er en ud af 7 kraftfulde energipunkter på jorden. Hvis navnet på gletjseren virker bekendt, er det faktisk netop den vulkan, som Jules Verne fortæller om i sin roman Rejsen Til Jordens Indre. Her opdager romanens hovedpersoner en indgang i gletsjeren, som via en passage fører til en helt anden verden i jordens centrum. Og så skulle det også være her fra nationalparken, Erik den Røde i sin tid sejlede, da han opdagede Grønland.

Der er altså mange, der fascineres af denne kæmpemæssige istoppede vulkan. Men det er også med god grund. Stort set uanset hvor vi kørte hen under vores tid på Snæffelsnes, kunne man spotte den isdækkede bjergtop i det fjerne – det bemærker I sikkert også i mange af billederne nedenfor. Ja, på en god dag skulle man faktisk kunne spotte toppen hele vejen fra Reykjavik 120 km væk. Så selv om vi ikke selv besteg bjerget under vores tid på Snæffelsnes, så fik vi set Snæfellsjökull på alle mulige led og kanter. Her er alt det, vi nåede at opleve på blot 24 timer.

Skarðsvík Beach

Så snart vi havde sat vores telt op i Hellisandur, var det tid til at sætte os i bilen for at få så meget ud af vores 24 timer på Snæffelsnes som muligt. Følger man rute 574 ind i Snæfellsjökull Nationalpark, vil man efter et par kilometer få mulighed for at køre til højre ned ad en meget ujævn grusvej. Har du leget en mindre bil, vil du med garanti få sat den på prøve. Men det er hele turen værd! Ad denne vej finder du nemlig flere af de fineste attraktioner på Snæffelsnes-halvøen. Så luk vinderne (tro mig, du vil takke mig for dette råd) og hold blikket på vejen.

Første stop er Skarðsvík Strand. Dette er det eneste sted under vores roadtrip i Island, hvor vi rent faktisk så folk bade. Hvor strandene på den sydøstlige kyst er deciderede farlige at besøge, var vandet meget mere stille her, og folk lod roligt deres børn lege i vandet. Vi sprang dog over – vandet var nemlig isnende koldt til trods for den hedebølge, vi havde under vores tid i Island. Men selv hvis du ikke har lyst til at springe i bølgen blå, er det et stop værd. Stranden er nemlig en af de meget få, hvor der er gyldent sand – dog stadig blandet med sort lava. Og så er stranden så smukt omringet af sort klipper, som skaber en fin ramme om stranden.

Öndverðarnes Fyrtårn

Så er det tid til at sætte sig i bilen igen. Nu bliver køreturen endnu mere ujævn, men endnu mulig at komme igennem med vores lille Toyota. Jeg kunne dog godt have brugt en pude til at beskytte hovedet, når jeg røg op og ned i sædet.

Næste stop er Öndverðarnes fyrtårn, som du kommer til ved at køre til højre, når du møder et t-kryds. Fyrtårnet står på den allervestligste spids af Snæffelsnes-halvøen og er malet i en stærk, neonorange farve, som står i stor kontrast til naturen omkring det. Her kan du møde et par venlige får, som græsser, mens du stort set uanset vejr, kan spotte den smukke gletsjer i horisonten. Er du heldig, kan du også spotte hvaler herfra. Det var dog ikke tilfældet for os.

Svörtuloft klipper og fyrtårn

Højdepunktet på denne bumletur langs havet, er uden tvivl Svörtuloft. Her kommer du til ved at køre tilbage ad vejen, der fører til Öndverðarnes fyrtårn, og så køre lige ud ved det t-kryds, som du havde mødt tidligere.

Svörtuloft er navnet på de barske fugleklipper og tilhørende fyrtårn, som man måske kan genkende, hvis man har googlet Snæffelsnes under sin Island-research. Dette er nemlig et af de allersmukkeste steder, vi besøgte på halvøen, og selvom det blot er en kilometer eller to fra Öndverðarnes, føles det som at være ankommet til en hel anden verden. På fugleklipperne, som også går under navnet Saxhólsbjarg, har tusindvis af fugle rede, og du kan derfor sikkert spotte en søpapegøje eller to.

Saxhöll Krater

Når du har fået beundret Svörtuloft nok, er det tid til at vende om og forlade den forfærdelige grusvej. Følg igen rute 574, og du vil snart støde på en lille vej, der fører til Saxhöll Krateret. Dette er resterne af en gammel vulkan, som i tidernes morgen rent faktisk er grunden til en stor del af de vulkanmarker, som du er kørt gennem indtil nu. Takket være en ny metaltrappe, er det en leg at nå til toppen af det 300 meter høje vulkankrater, som, ligesom mange andre steder på halvøen, byder på de mest storslåede udsigter over området og ikke mindst Snæfellsjökull.

Her sluttede vores tur gennem Snæfellsjökull Nationalparken, men har du mod på det, kan det klart anbefales at fortsætte på rute 574, som byder på endnu flere spændende naturoplevelser.

Kirkjufell

Efter en god nats søvn blandt de smukkeste lavamarker, er det allerede tid til at forlade Snæfellsnes. Første stop er fjorden Grundarfjörður, der byder på et stort udvalg af vandfald og smukke bjerge. Har man god tid, kunne jeg forestille mig, at det ville være et helt fantastisk sted at vandre. Vi kom dog udelukkende for én ting; Kirkjufell og Kirkjufellsfoss. Har Ben Stiller’s film, The Secret Life of Walter Mitty, inspireret dig til at besøge Island, kan du få krydset én af de mange filmlokationer af. Det er nemlig her, Ben Stiller står på skateboard i filmen. Kirkjufell siges at være et af de mest fotograferede steder i Island, og du vil blandt andet blive mødt af et billede af bjerget på Icelandairs bannere, når du ankommer i Keflavik lufthavn, ligesom det også vises på et utal af postkort. Snæfellsnes er dog på ingen måde lige så befærdet som for eksempel området omkring Reykjavik, så vi havde mulighed for at gå rundt i området omkring vandfaldet helt alene, hvilket gjorde det til et af de allerbedste stop under vores rejse.

Selvom bjerget på billederne ser lille og sødt ud, så er det altså ikke lige til at bestige. Det kræver en lokal guide og reb, og ikke mindst fantastisk vejr, da det ellers kan være for glat. Du kan booke en guidet klatretur på Sagacentret for 40 €.

Dette skal du også se på Snæfellsnes

Unavngivet vandfald

Her er et godt eksempel på, hvorfor man ikke skal følge sin tro Lonely Planet guidebog slavisk. Få kilometer før vi ankom til vores campingplads på Snæfellsnes, kørte vi forbi et skilt, der førte til et vandfald, vi hverken havde hørt om eller læst om i Lonely Planet eller andre guides til Island. Vi havde derfor ikke de højeste forventninger til det. Vi blev dog meget overraskede, da vi blev mødt af de fineste to vandfald, hvor man kunne vandre op til toppen og nyde udsigten over vandfaldet, de omkringliggende marker og ikke mindst Atlanterhavet i horisonten. Jeg har prøvet at se på Google Maps, og umiddelbart kan jeg ikke finde frem til noget navn på vandfaldene. Men du vil støde på et skilt, der fører dertil, kort før ankomst til Ólafsvík, der er landsbyen før Hellissandur.

Stykkishólmur

Stykkishólmur er den største by på Snæffelsnes. Også her kan du få krydset et sted af fra The Secret Life of Walter Mitty. I filmen er scenerne i Nuuk rent faktisk filmet her, mens de, der skulle forestille at være Stykkishólmur, er filmet i Seyðisfjörður, som vi også kom forbi i det østlige Island.

Der er ikke mange egentlige attraktioner i Stykkishólmur, men det er så hyggeligt blot at gå rundt i den lille fiskerlandsby, hvor der også er den fineste kirke. Hovedattraktionen i Stykkishólmurer nok Súgandisey, der er en lille halvø, som stikker ud fra havnen i Stykkishólmur. Udover et lille fyrtårn, byder øen på storslåede udsigter over bugten Breiðafjörður og de mange omkringliggende øer. Her kan du også være heldig at spotte massevis af fugle, heriblandt søpapegøjer, ligesom sæler også holder til i disse vande. Det var her, vi så de allerførste søpapegøjer på vores tur, men de var dog på ingen måde lige så tæt på som i det østlige Island. Skal du ikke til det østlige Island, går der dog herfra utallige bådture, så du kan få krydset både søpapegøjer og hvaler af på din bucketlist for Island.

I udkanten af byen finder du det lille bageri Nesbrauð. Her fik vi os en let morgenmad bestående af islandske morgenkager og en islandsk udgave af den norske klejne. Rigtigt lækkert og perfekt til at give lidt energi til resten af køreturen.

Lavamarker (Berserkjahraun)

På vejen til Stykkishólmur er der et par fine detours, som er værd at overveje. Den første detour er de dramatiske lavamarker, som du kan køre på mellem rute 54 og 56. Turen er ret lang og ujævn men også ekstremt smuk. Island er hjem til mange sagaer, og dette er et af de steder, hvor Eyrbyggja Sagaen udspillede sig.

Sagaen siger, at en lokal farmer for mange år siden blev træt af hver dag at skulle vandre rundt om den farlige lavamark for at nå til sin bror i en landsby på den anden side af marken. Derfor besluttede han sig for at hente to bersærkere (vikingekrigere) hjem fra en tur til Norge. Her endte den ene med at falde for landmandens datter. Landmanden spurgte den lokale høvding til råds, men da høvdingen selv var forelsket i datteren, bad han landmanden om at give bersærkerne en prøvelse, som de umuligt kunne bestå. De skulle lave en vej gennem den farlige lavamark. Til landmandens store overraskelse, klarede bersærkerne prøvelsen uden problemer. Men da landmanden endnu frygtede de brutale bersærkerne, og ønskede datteren giftet væk til høvdingen, ville han skille sig af med bersærkerne. Han narrede dem til at tro, at han ville belønne dem for det hårde arbejde ved at tilbyde dem et tur i sin sauna. I stedet endte han med at slå dem ihjel, og datteren blev i stedet gift med høvdingen.

I dag kan man endnu se en vej gennem de nu udtørrede lavamarker, ligesom man også har fundet en grav med resterne fra to store mænd. Så måske den saga rent faktisk har fundet sted.

Helgafell

Cirka 5 kilometer før du ankommer til Stykkishólmur, vil du kunne besøge det hellige bjerg, Helgafell. Dette er den få naturoplevelser på vores roadtrip, hvor vi skulle betale for adgang. Det er dog sådan et symbolsk beløb, at det er en skam at sige nej. Selvom bjerget kun er 73 meter højt, var det meget helligt mange år tilbage, hvor døende ville søge fred i bjerget, lige som det også siges, at de, der bestiger det, kan få et ønske opfyldt. Det kan man da ikke sige nej til 😛

For tusind år siden konverterede en lokal islændinge til kristendommen, og han byggede en lille kirke på toppen af bjerget. Resterne fra kirken står der endnu, og herfra har du (igen) en helt fantastisk udsigt over halvøen. Mens vi stod og nød udsigten, kunne jeg ikke lade være med at forestille mig, at Finland måske ser sådan her ud med sine tusind øer.

Før du forlader halvøen…

… Skal du altså lige lægge vejen forbi dette lille mejeri. Efter Stykkishólmur, som var vores sidste stop, før vi forlod Snæfellsnes-halvøen, havde vi mange timers kørsel foran os, før vi nåede til Akureyri i det nordlige Island. Derfor havde jeg været på udkig efter et par hyggelige stop undervejs. Erpsstaðir er et lille mejeri, hvor du kan få lækker og frisk is lavet på skyr. Da vi var her, var det den varmeste dag på vores roadtrip – hele 27 grader – så det var et meget tiltrængt stop. Her kan du også købe frisklavet skyr og små chokolader med fyld lavet på skyr. Også rigtigt lækkert.

Andre ting vi gerne ville have set eller lavet

Ridning

En af de ting, jeg bliver nødt til at vende tilbage til Island for at opleve, er en ridetur på de islandske heste. Det siges, at den sydlige del af Snæfellsnes-halvøen er det allerbedste sted i Island til at ride på islændere. Stort set alle steder her skulle være helt fantastiske, men især det, der hedder Lýsuhóll skulle være rigtig god.

Den sydlige del af Snæfellsjökull Nationalpark

Som jeg sagde længere oppe, er der dig mange flere oplevelser i vente syd for Saxhöll Krateret. Fortsætter du ad rute 574 og videre gennem Snæfellsjökull Nationalpark kan du se frem til endnu flere barske kyststrækninger, fyrtårne, lavamarker og ikke mindst en 8000 år gammel tunnel, der er formet af lavaen og går 32 meter under en lavamark. Det lyder altså sejt!

Overnatning på Snæfellsnes

Hellissandur Camping

Vores overnatning på Snæfellsnes var uden tvivl en af de mere mindeværdige på vores roadtrip i Island. Ved den lille bitte landsby Hellissandur – du når slet ikke at opdage, at du er kørt gennem den – boede vi midt på en lavamark. Det er da en ret fedt oplevelse at skrive på sit rejse CV!

Hellissandur Campingplads er en lille bitte plads, som er ganske populær om sommeren. Her er kun det mest nødvendige; et lille toiletskur, en legeplads til børn og udendørs håndvaske. Men man behøver egentlig ikke meget mere. Prisen for en overnatning på Hellissandur Campingpladsen er 10 € per person per nat, hvilket er det laveste, vi betalte under vores rundrejse. Der er ikke mulighed for at bestille en plads på forhånd, så det er en fordel at komme i god tid, så du får en af de gode pladser. Om aftenen kommer den ansvarlige for pladsen for at indsamle betalingen for overnatningen. Du kan dog også betale på vejen til campingpladsen hos informationen, Snæfellsbæ, der ligger i byen Ólafsvík.

LÆS MERE: Camping i Island | Her er mine bedste tips 

Hoteller på Snæfellsnes

Er du ikke til camping, finder du også et fint udvalg af hoteller på Snæfellsnes-halvøen. Måske de nedestående hoteller, hostel og Airbnbs i alle prisklasser falder i din smag?

Hostel: The Freezer Hostel & Culture Center* ligger ligesom vores campingplads i Hellissandur på spidsen af Snæfellsnes-halvøen. I et tidligere fiskerhus finder du dette hostel, som også deler tag med et teater og et kulturcenter. The Freezer Hostel er et super hyggeligt hostel med en retro indretning og sovesale, hvor du har udsigt over det islandske landskab.

 

Airbnb: Dís – Hytter nær Grundarfjörður finder du i Grundarfjörður, der er hjem til den mest populære naturoplevelse på Snæfellsnes; Kirkjufell og Kirkjufellsfoss. Disse stilrene træhytter er udstyret med en lækker seng, et hyggeligt siddeområde, et lille køkken og ikke mindst en lille terrasse hvorfra du kan nyde udsigten over den omkringliggende natur. De er oplagte til det rejsende par, men rejser I flere sammen, findes der også en lidt større hytte med en sovesofa til to ekstra rejsende.

Er du ikke allerede medlem af Airbnb? Tilmelder du dig Airbnb via dette link vil du modtage 253 kroner til næste rejse, mens jeg vil få 172 kroner i rejsekredit, så jeg kan finde en masse nye, spændende Airbnbs til jer. Så er den første overnatning også betalt 🙂

 

Budget: Hotel Stundarfridur* er et super charmerende lille hotel, som ligger et par kilometer fra Stykkishólmur. Værelserne er simpelt indrettet med rå trævægge og pastelfarvet sengetøj. Vil du have mere privatliv, råder hotellet også over en håndfuld træhytter med plads til hele familien.

 

Mellemklasse: Hótel Egilsen* ligger i hjertet af fiskerbyen Stykkisholmur, som af mange menes at være den smukkeste by i Island. Hotellet har til huse i en historisk rød bygning fra 1860’erne, og det er noget, man har valgt at lade gå igen i valget af indretning, da det i 2012 åbnede som boutique hotel. Her er en varm og hjemlig atmosfære, og er du her om eftermiddagen, kan du mæske dig i hjemmelavede varme vafler og blåbærtærte.

 

Luksus: Drangar Country Guesthouse* ligger på nordsiden af Snæfellsnes-halvøen. Den totalt moderniserede gård er en industrialistisk drøm med rå cementvægge, loft til kip og smukke trædetaljer. Gæstehuset byder på både standard dobbeltværelser og dobbeltværelser med et tekøkken. Hvis I rejser i en stor gruppe til Island, kan I også leje hele huset og dermed også have rådighed over sovesofaen i fællesområdet.

 

Rejseblog om at rejse til Island | Guides, rejsedagbog, tips og inspiration

 

Dette indlæg blev udgivet første gang i april 2018

Indlægget er sidst opdateret i juni 2020

 

SaveSave

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


4 svar til “Roadtrip i Island | Derfor skal du lave en detour til Snæfellsnes-halvøen”

  1. Sikke dog en smuk natur og hvor var i heldige med vejret. Alt bliver bare smukkere i solskin 🙂 Bestemt værd at køre efter. Jeg får da helt lyst til et gensyn med Island. Tak for det, Camilla.

    /Annette

  2. Åh, jeg vil så gerne til island. Min lillesøsters bedste veninde er derfra, så hun besøger ofte familien der. Må simpelhen afsted, hvornår vil du anbefale man tager afsted? Også så der ikke er ALT for turistet, er det her i foråret? knus

  3. Jeg blir nødt til å utforske Snæfellsnes nærmere en annen gang, jeg var kun en snartur innom i fjor sommer. Stykkishólmur er en søt liten by med superfin beliggenhet. Det var strålende sol da jeg var der også, så jeg fikk sett byen fra sin beste side. Kirkjufell står høyt på ønskelisten til en eventuelt neste reise til Island.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.