Guide til Reykjavik | Dette skal du se, lave & spise

Guide til Reykjavik | Dette skal du se, lave & spise

Siden indeholder reklamelinks
Reklamelinks er markeret med *

Man kan ikke besøge Island uden at lægge vejen forbi Reykjavik. Islands hovedstad er en ren nordisk drøm, som byder på oplevelser for enhver smag. Her kan du udforske de lokale delikatesser, shoppe løs i varme strikke og gå på opdagelse i de hippe nabolag. Selv med et par dage i Reykjavik kan du også snildt nå at få en lille smag på de mange naturoplevelser, som du kan besøge i Island. Her er alt, hvad du behøver at vide på din første tur til Reykjavik!

Dette skal du se og lave i Reykjavik

Reykjavik er en meget lille by, og efter min opfattelse er der ikke mange egentlige attraktioner at opleve. Den bedste måde at opleve byen på er uden tvivl ved at gå rundt i de mange små gader, som gemmer på finurlige metalhuse, utallige kaffebarer og læssevis af butikker med lokalt og nordisk design – nogle mere turistede end andre.

Hallgrímskirkja

Reykjaviks mest populære attraktion er unægteligt den smukke, hvide kirke, Hallgrímskirkja, som du nok genkender fra utallige postkort og billeder har byen. Med sit polerede ydre minder kirken på mange måder om Grundtvigskirken i København, og er uden tvivl en af de smukkeste kirker, jeg har besøgt gennem tiderne. Og med en franskmand, der er kæmpe fan af kirker, har jeg altså fået besøgt en del efterhånden 😛 Skån dog dig selv for adgangsgebyret og besværet med at nå til tops af kirkens tårn – der findes nemlig en langt bedre og gratis udsigtspost et andet sted i byen, hvorfra du også kan nyde udsigten til kirken.

Solfærd

Går du langs havnefronten, vil du nok støde på den store skulptur ved navn Solfærd. Selvom Reykjavik er fuld af interessante skulpturer, så er det nu altså denne, der skiller sig mest ud. Dette skeletagtige vikingeskib har på en klar dag den smukkeste baggrund med sneklædte bjergtoppe, hvilket gør det til et populært fotostop blandt turister – vi fik for eksempel fornøjelsen af at beundre skulpturen sammen med en håndfuld turistbusser fyldt med kinesiske turister. Heldigvis bruger hver bus ikke mere end et par minutter her, så vi fik også mulighed for at nyde skulpturen for os selv.

Harpa

Harpa er byens musikbygning, og selv hvis du ikke har planlagt at opleve en koncert under din tid i Reykjavik, bør du alligevel besøge bygningen. Både loft og vægge består af diamantformede vinduer, som stråler om kap med solen. Det er muligt at få en tur rundt i de afskærmede dele af Harpa, ligesom flere koncerter her også er gratis at opleve. Du kan se koncertkalenderen på Harpas hjemmeside her.

Her er Reykjaviks bedste udsigt

Spar dig selv for entreen til tårnet af Hallgrímskirken, og tag i stedet 2 kilometer væk fra kirken, hvor du finder Perlan Museum. Går du til toppen af dette museum, vil du have en fantastisk 360° udsigt over Reykjavik – og så er det ganske gratis! Museet selv er også ganske hyggelig at besøge – især hvis du rejser med børn. Museet er bygget omkring 6 tanke, som indeholder geotermisk opvarmet vand, og så kan du her besøge verdens første indendørs isgrotte.

Er gåturen til Perlan lidt for uoverskuelig, tilbyder museet gratis transport med shuttlebus fra Harpa og retur. Bussen kører mellem kl. 09.00 og 17.30, og kører fra Harpa hver time klokken hel og halv, mens den ankommer til Perlan 20 minutter senere. Herefter kører den tilbage til Harpa igen. Bussen kører fra Harpa stoppested nummer 5, og du behøver ikke at bestille en plads på forhånd.

 

Oplevelser uden for Reykjavik

The Golden Circle

Selv med få dage i Reykjavik kan du få en fornemmelse af den fantastiske islandske natur. The Golden Circle, eller Den gyldne cirkel, er en rute bestående af 3 naturoplevelser, som er belejligt beliggende blot 100 kilometers kørsel fra Reykjavik og cirka 20 kilometer fra hinanden. Vælg enten at deltage i en af de mange arrangerede ture, som starter i Reykjavik, eller lej din egen bil og benyt dig af muligheden for at besøge stoppene, før de bliver overrendt med turistgrupper. Med en arrangeret tur tager det mellem 5 og 10 timer at nå hele vejen rundt, mens du i egen bil kan klare det på 4 timer – så er der også plads til at besøge et par ekstra stop på vejen.

Gullfoss

Vandfaldet Gullfoss er et 32 meter højt vandfald, som er smukt både sommer og vinter. Om sommeren vil du på en klar dag kunne se en regnbue over vandfaldet, mens isnende vand glimter i de kolde vintermåneder. Vi var dog uheldige at komme på en overskyet dag, hvilket gjorde, at vi ikke var syndeligt imponerede over synet. Men måske vi havde taget skadet af at have set utallige andre vandfald, før vi besøgte Den gyldne cirkel. Uanset hvad er Gullfoss et vandfald, som man bliver nødt til at besøge på sin tur til Island.

Þingvellir

Nationalparken Þingvellir (udtales Thingvellir) har en helt særlig plads i den islandske historie. Netop her blev det islandske parlament og verdens første folksamling stiftet tilbage i år 930, og stedet har fungeret som mødested helt indtil 1798, hvor vi danskere opløste tinget. Ikke nok med at være et utroligt vigtigt sted for den islandske historiske, så er det også her, de europæiske og nordamerikanske tektoniske plader brydes. Måske du har set videoer på Facebook, hvor en dykker rører ved Europa og Nordamerika? Det er her. Det skulle være en ekstremt kold oplevelse, men vender jeg tilbage til Island en dag, er dette i hvert fald på listen over de ting, som jeg absolut skal prøve. Har du mod på det, skal du bestille en tur hos en af de lokale dykkerinstruktører i Reykjavik. Selv hvis du har dit eget udstyr, er det et krav, at du køber en tilladelse samt dykker i en gruppe på mindst to personer.

Geysir

Det mest fascinerende stop på Den gyldne cirkel, er i min øjne selveste gejseren, som har lagt navn til gejsere verden over, Geysir. Du finder denne og en række andre større og mindre gejsere i det geotermiske område Haukadalur. Geysir, den store gejser, fik i sin tid sit navn takket være sin størrelse på op til 80 meter, når den var i udbrud. I dag lever den store gejser dog på ingen måde op til sit navn, da den for omkring 100 år siden tog af i styrke. Derfor kan du kun være heldig at opleve den store gejser i udbrud et par gange om dagen, og kun i op til 10 meters højde. Den store gejser er altså i dag næppe den mægtige gejser, som i sin tid lagde navn til alverdens gejsere.

Den gejser, som du får lov til at se på utallige billeder og videoer fra Island er derimod gejseren med navnet Strokkur, som du nok vil kunne finde frem  til takket være den store mængde af mennesker, der står og venter på det næste udbrud. Hvert 5. til 10. minut vil denne gejser skyde varmt vand op til 30 meter op i luften, før den går i selv igen indtil det næste udbrud. Området er meget befærdet og turistet, men det er en utroligt særlig oplevelse, som du ikke vil være foruden.

Kerið krater

Har du valgt selv at køre rundt på Den gyldne cirkel, må du ikke gå glip af et besøg ved vulkankrateret Kerið. Dette 6500 år gamle vulkankrater har en interessant rusten farve, mens du i bunden finder den mest klare, azurblå sø. Vidste du, at sangerinden Björk for nogle år tilbage havde en koncert her, hvor en lille tømmerflåde fungerede som scene? Kerið krateret er et af de meget få steder i Island, som du rent faktisk skal betale for at opleve. Der er dog kun tale omkring 20 DKK, så det er absolut det værd.

Afslapning i de varme kilder

På din tur til Island bør du absolut forkæle dig selv med en afslappende time eller to i en af landets mange varme kilder. Mest populær er uden tvivl Den Blå Lagune, som ligger i nærheden af Keflavík Lufthavnen, hvilket gør det til et ideelt stop, før turen går hjem til Danmark. Selvom Den Blå Lagune er ekstremt populær og ikke helt gratis at besøge, synes jeg absolut, at den er hypen værd. Kommer du i højsæsonen, er det værd at overveje at besøge lagunen om aftenen. Vi var der fra kl. 22 til midnat, og selvom det var en anelse for mørkt til at få taget gode billeder, havde vi mulighed for at nyde lagunen næsten helt for os selv. Men du kan også prøve at opleve de mere ukendte kilder. Vidste du for eksempel, at du ikke langt fra Den gyldne cirkel finder den langt billigere Secret Lagoon? Eller at der findes et hav af varme kilder, som du kan nyde helt for dig selv? Du finder i indlægget her en oversigt over et par alternative varme kilder, som er langt billigere og autentiske end en tur til Den Blå Lagune. Derudover tipper jeg også om lækre produkter, du kan købe under din tid i Island, så du kan tage spafornemmelsen med dig hjem på badeværelset.

Dagstur til det sydlige Island

Alt efter hvor mange dage, du har i Reykjavik, kan det også være værd at undersøge mulighederne for at opleve naturen og de små landsbyer, som ligger lidt længere væk fra Reykjavik. Den sydlige kyst bugner med vandfald, vulkaner, sneklædte bjerge samt fantastiske vandremuligheder, og kører du længe nok, vil du også kunne opleve gletsjerlagunen Jökulsárlón. Vil du helt ud til lagunen, vil det blive en rigtig lang tur, men det er helt sikkert muligt. Her kan du igen leje din egen bil eller deltage i de arrangerede busture.

Vi havde fornøjelsen af at komme på en bustur med vores lokale vens turfima, BusTravel Iceland. For 1.500 DKK får du en tur på 14 timer, hvor al transport er inkluderet, og du vil komme til at opleve Gletsjerlagunen til båds, en gåtur langs Diamond Beach, det majestætiske Skógafoss, Seljalandsfoss, som du kan gå bag ved samt landsbyen Vík og Black Sand Beach. På en klar dag vil du også kunne se vulkanen Eyjafjallajökull, som skabte en del flyproblemer, da den sidst var i udbrud tilbage i 2010. Selvom turen er utroligt lang, så er det en rigtig god måde at opleve lidt mere af Island, selv med blot et par dage i landet. Og så var vi heldige med at have en rigtig god guide, som gav den helt rette mængde information under turen, og som også lod os stoppe et par ekstra gange, blandt andet for at opleve en lavamark på nær hånd.

 

Her skal du spise i Reykjavik

Islandsk hotdog

Prøver du at spare penge på din tur til Island, er streetfood din bedste ven. Ja, selv hvis du ikke prøver at spare penge, bør du lægge vejen her forbi. Hotdoggen fra Bæjarins Beztu Pylsur er kåret som landets bedste hotdog, og flere kilder på det store internet hævder, at det endda er verdens bedste. Det er jeg nu ikke enig i, men god er den. Og så er det ovenikøbet en lokal oplevelse. Spørg efter en hotdog med det hele!

(Bæjarins Beztu Pylsur. Tryggvagata 1, 101 Reykjavík. Åben søndag-torsdag kl. 10.00-02-00, fredag-lørdag kl. 10.00-06.00)

Kaffesteder i Reykjavik

Reykjavik er et paradis for kaffedrikkere. Byen bugner med den ene hippe kaffebar efter den anden, hvilket kan gøre det en anelse svært at beslutte, hvor man skal drikke sin kaffe. Under vores to døgn i byen besøgte vi to, hvoraf den ene især får min varmeste anbefaling. Reykjavik Roasters er den rene drøm for en kaffeelsker. Her bliver kaffebrygningen taget seriøst, hvilket gør stedet til et af de populæreste caféer i byen. Er du ikke til kaffe, bør du helt klart bestille en kop mørk chokolade, som laves med lokalt fremstillet chokolade – virkelig lækker og rig chokoladesmag. Deres bagværk er heller ikke værst!

(Reykjavik Roasters. Kárastígur 1, 101 Reykjavík. Åben mandag-fredag kl. 09.00-18.00, lørdag-søndag kl. 09.00-17.00)

Kaffi Mokka er byens ældste kaffebar og serverede deres første kop kaffe tilbage i 50’erne. Selvom caféen har bibeholdt det meste af sit originale interiør med de oprindelige klinker på væggene og kobberlamper, så er der i mine øjne ikke meget charme tilbage her. Stedet er overrendt med turister, og maden er ikke meget værd. Dog er det værd at komme her forbi blot for kaffen. Prøv for eksempel deres Swiss kaffe, som er blandet med chokolade – vildt god!

(Mokka Kaffi. Skólavörðustígur 3A, 101 Reykjavík. Åben hver dag kl. 09.00-18.30)

Traditionel islandsk mad

Skal du smage på det, der anses for at være traditionel islandsk mad, er Íslenski barinn et godt bud. Vores lokale venner anbefalede dette sted, og vi syntes, det var ganske fint, selvom det nok havde været mere at spændende at prøve maden hos deres nabo Dill, som serverer ny nordisk mad – hvis vi altså havde haft pengene. På Íslenski barinn kan du prøve lokale delikatesser som rensdyrburger, søpapegøje og hval, men du kan også få noget så simpelt som fish & chips med lokal, friskfanger fisk og hjemmelavet remoulade. Dertil er der et kæmpe udvalg af øl fra landets mange spændende mikrobryggerier. Det er dyrt, selv i danske standarder, men det er den generelle tendens i Reykjavik og resten af Island.

(Íslenski barinn. Ingólfsstræti 1a, 101 Reykjavík. Åben mandag-torsdag kl. 11.30-01.00, fredag-lørdag kl. 11.30-03.00, søndag kl. 11.30-00.00)

Overnatning i Reykjavik

Camping i Reykjavik

Som du nok efterhånden har fanget, valgte vi at campere under vores tur til Island – også i Reykjavik. Campingpladsen i Reykjavik ligger knap 2,5 km fra byens centrum. Nok var denne campingplads den dyreste på vores tur (125 DKK per mand per nat), men det var til gengæld også den plads med de bedste faciliteter. Udover moderne toilet og bad, er der her også fælleskøkken, et stort indendørs og udendørs siddeområde, et grillområde, mulighed for at få arrangeret ture i receptionen og generelt masser af plads. Største plus var dog nok deres lille genbrugsbutik, hvor man kunne efterlade de ting, man ikke havde brug for at have med sig videre. Da vi boede her på starten af rejsen, fandt vi både gas til Trangia, lighter og dåseåbner til vores rejse – og så ganske gratis! Da vi skulle hjem igen fik vi også efterladt en håndfuld af de ting, vi ikke havde brug for derhjemme, og som kommende rejsende kunne få glæde af.

LÆS MERE: Camping i Island | Her er mine bedste tips

 

Hotel den første nat

Den første nat valgte vi for nemhedens skyld at bo på det 3-stjernede B&B Keflavík Airport Hotel (reklamelink) for 1000 DKK. Dette hotel er ganske fint. Ikke noget smart, men rent og virkelig venligt personale. Derudover er der gratis transport til og fra lufthavnen, der ligger 4 km væk. Vil du leje en bil under din tid i Reykjavik, kan du også gøre det her, da MyCar Rental ligger under samme tag.

Flere hoteller i Reykjavik

Er du ikke til camping, og vil du gerne bo på et hotel i Reykjavik centrum? Måske de nedestående hoteller, hostel og Airbnbs i alle prisklasser falder i din smag?

Hostel: Kex Hostel*

Airbnb: Arty and Renovated Century House in a Quiet Central Area

Tilmelder du dig Airbnb via dette link vil du modtage 253 kroner til næste rejse, mens jeg vil få 172 kroner i rejsekredit, så jeg kan finde en masse nye, spændende Airbnbs til jer. Så er den første overnatning også betalt 🙂

Budget: Guesthouse Aurora*

Mellemklasse: Hotel Reykjavík Centrum*

Luksus: Eyja Guldsmeden Hotel*

 

 

 

 

Rejseblog om at rejse til Island | Guides, rejsedagbog, tips og inspiration

 

Dette indlæg blev udgivet første gang i februar 2018

Indlægget er sidst opdateret i juni 2020

 

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


15 svar til “Guide til Reykjavik | Dette skal du se, lave & spise”

 1. Hej cammi.

  Sikke dog en spænede rejse, med mange nye input og gode oplevelser.

  Jeg så din blog på Emma Martin oplæg om sådan får din blog flere læsere.
  Er selv nyopstartet blogger, med en blog der lidt over en uge gammel….

  hilsen Rasmus

 2. Endelig en lækkert guide til Reykjavik! Og mega flotte billeder som altid 😀

  Håber på at kunne besøge Island i løbet af 2018 – ved du hvordan vejret er deroppe i oktober-ish?

  Bh
  Michael

  • Tusind tak for din kommentar, Michael! Er glad for at du synes om guiden (:
   Hvor lyder det bare spændende med en tur til Island. Jeg vil så gerne opleve landet i vinterhalvåret. Temperaturen i oktober ligger mellem 0 og 10 grader. Dog føles det en del koldere pga. den konstante blæst i Island. Skal du blot besøge Reykjavik eller Akureyi i nord, vil det ikke volde dig de store problemer. Det er først, hvis du vil opleve enten det vestlige eller østlige af Island, at det kan blive lidt besværligt, da mange veje blive svære at komme til så snart sommeren er ovre. Det er dog absolut muligt med det rette udstyr! (:

  • Hej Lasse
   Av, det var sørme et svært spørgsmål! Jeg fandt koppen i en butik, der lå på en af hovedgaderne i Reykjavik. Muligvis på Laugavegur? Men generelt havde de fleste outdoor/souvenirbutikker et lille udvalg af emaljekopper ?

  • Tusind tak for din søde kommentar, Sif! Du kan tro, det varmer 🙂
   Island er sådan et skønt land – jeg drømmer også selv om at komme tilbage dertil en dag.
   Måske man skulle gøre det denne sommer, nu da det er lidt begrænset med muligheder for os danskere…

 3. Hej Camilla. Sikke en skøn blog du har! Min kæreste og jeg er netop ved at planlægge vores første tur til Island i starten af august. Jeg er ved at læse dit indlæg om Reykjavik, og der er desværre et link til “oversigt over alternative varme kilder” som ikke virker. Ligger det stadig tilgængeligt? Det vil jeg nemlig meget gerne se 🙂
  Vh Annemette

  • Hej Annemette
   Tusind tak for din søde kommentar. Dejligt I har kunnet finde lidt inspiration til jeres forestående rejse til Island 🙂
   Åh nej, det link burde ellers virke. Tak for at du gør mig opmærksom på det! Jeg opdaterede listen over de varme kilder for blot to dage siden med en masse tilføjelser fra min seneste tur til Island i juni.
   Du finder listen lige her: https://www.cammi.dk/2020/07/geotermiske-bade-island.html
   Sig endelig til, hvis I ligger inde med flere spørgsmål til Island. Ellers er du også velkommen til at følge med på Instagram (@hereanddare), hvor jeg i disse dage deler massevis af tips fra vores seneste tur dertil.
   I må have en rigtig god tur! 😀
   De bedste hilsener
   Camilla

   • Tusind tak for svar – vi glæder os utrolig meget!

    Vi planlægger også at lave mad selv, og vil meget gerne spise fisk, som de vist skulle være leveringsdygtige i deroppe 😉 Men vi har ingen køl i bilen. Hvordan er mulighederne for at købe den salgs på “landevejen”?

    • Hej Annemette
     Jeg beklager det sene svar. Jeg håber, I havde en rigtig god tur til Island!
     Fandt I noget fisk på jeres vej?
     Vi havde selv håbet på at købe meget mere frisk fisk og andre lokale råvarer på vores tur i juni, men stødte faktisk ikke på så mange landevejsboder, som vi kender til det derhjemme. Dog besøgte vi en døgnåben bod i Tálknafjörður, hvor vi købte de lækreste fiskefrikadeller og fiskesuppe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.