Sommer i Amsterdam | Det kan du lave i juni, juli og august

Sommer i Amsterdam | Det kan du lave i juni, juli og august

Så har sommeren for alvor ramt Amsterdam med alt, hvad det indebærer! Solen skinner, alt er grønt, og alle er glade. Der er nemlig intet så skønt som Amsterdam på en solskinsdag. Nu er det tid til at nyde den hollandske natur, gå lange ture langs Amsterdams kanaler og tilslutte dig de solhungrende lokale, der flokkes på de hyggelige udendørs caféer, i de grønne parker eller på de gode strande inden- og udenfor byen. Her er din oversigt over spændende arrangementer i juni, juli og august, tips til hvad man skal lave om sommeren i Amsterdam, de hyggeligste markeder rundt omkring i byen samt de bedste dagsture fra Amsterdam i sommermånederne. Her er alle de ting, du kan lave, når det er sommer i Amsterdam.

[toc]

Sommerens begivenheder

Sommeraftener i ARTIS

I juni, juli og august holder Amsterdams zoologiske have ARTIS åben hver lørdag aften indtil solnedgang. På disse aftener kan man lytte til musik lokale bands og artister, medbringe en picnickurven eller købe en pizza og nyde den i de grønne områder, samt gå en tur rundt i haven i solnedsgangens skær, hvor mange af dyrene så småt er ved at gå til ro. Du kan læse mere om arrangementet her.

Amsterdam Gay Pride

Amsterdammerne er generelt kendt for at være et meget frisindet folk, men en dag, hvor det virkelig er tydeligt, er til den årlige Amsterdam Gay Pride. Fra den 28. juli til den 5. august males Amsterdam i alle regnbuens farver, når byen lægger scene til den ene festlige begivenhed efter den anden til ære for mangfoldigheden. Det hele kulminerer, når en kæmpe parade sejler gennem byens kanaler den 4. august. Vi snakker drag queens på sejlende scener, penisballoner, regnuefarvet konfetti, DJs og ikke mindst tusindvis af glade festdeltagere, der fylder Amsterdams gader. Det her er et arrangement, som folk i alle aldre ser frem til hele året, og det er med rigtig god grund. Det er nemlig uden tvivl sommerens, hvis ikke årets allerstørste festdag. Du kan læse mere om Amsterdam Gay Pride her.

Vondelpark Open-Air Theatre

Hver weekend sommeren over lægger byens mest elskede park, Vondelpark, scene til alverdens gratis optrædener for både børn og voksne. Her kan du opleve alt fra børneteater og stand up comedy til koncerter med blandt andet klassisk musik og hip hop. Du kan se sommerens program for Vondelpark Open-Air Theatre her.

(Hver weekend hele sommeren, Vondelpark)

Prinsengracht Concert

Et af sommerens musikalske højdepunkter er, når området foran Pulitzer Hotel på Prinsengracht danner scene for en enestående klassisk koncert. Her strømmer lokale til enten til fods eller i små både, der lystigt rokker med, når den ene musikalske klassiker efter den anden bliver spillet på scenen. Koncerten finder sted den 18. august fra kl. 21.00-23.00. Det er dog en god idé at komme i god tid. Sidste år kom vi kl. 18, hvor der allerede var rigtigt mange, der var fremmødt. Husk at blive til slut, hvor koncerten sluttes af med sangen Aan de amsterdamse Grachte, hvor alle de fremmødte synger med i kor.

Det kan du lave på en sommerdag i Amsterdam

Tag på kanalrundfart

Amsterdam er lig med kanaler, og man kan ikke komme hertil uden at tage på en lille sejltur. Du kan vælge enten at tilbringe et par timer i en lille pedalbåd eller en egentlig båd, hvis I er en større gruppe, eller du kan købe en billet til en af de mange kanalrundfarter, som sejler rundt over hele byen. Jeg vil anbefale, at man gør dette som en af de første ting på en tur til Amsterdam – på den måde får man et hurtigt overblik over byen, et indblik i historien, og så kan man også nå at se et par af de ting, som man måske ellers ikke kan nå, hvis man kun har ganske få dage til at opleve byen. Min favorit rundfart er de små åbne både fra Lovers (virkelig plat navn), som sejler fra Anne Franks Hus, og hvor man også kommer til at sejle ind i de lidt mindre kanaler som for eksempel Chinatown.

Tag på en cykeltur i det grønne

Amsterdam har ikke blot en masse vandveje med også alverdens grønne pletter, der byder ind til cykelture. Er det din første gang i Amsterdam, er den populære Vondelpark altid et besøg værd. Vil du opleve en ny side af Amsterdam, vil jeg absolut anbefale dig at tage med de gratis færger til nordsiden af byen, hvor du ofte helt alene kan nyde fuglefløjt, ro, storke og ikke mindste kilometervis af grønne arealer.

Tag på festival

Kommer du til Amsterdam om sommeren, og er du vil med musik, skal du bestemt deltage i en af byens festivaler. Amsterdammerne er nemlig ellevilde med musikfestivaler, og med over 300 festivaler året rundt, skulle du meget gerne kunne finde en, der falder i lige din smag. Du kan her læse meget mere om årets festivalprogram med bands og artister fra alverdens forskellige genrer.

Drik et glas lokal øl

Sommervejr er lig med ølvejr. For mange er en tur til Heineken uundgåelig, men byen bugner faktisk også med et utal af mindre, virkelig fantastiske bryghuse. Start med at gå en tur på Brouwersgracht, der i sin tid var kanalen, hvor alle byens daværende bryghuse lå til. Husene her er ekstremt smukke og blandt mine favortter i byen. Når det er tid til en øl, vil jeg helt klart anbefale jer at lægge vejen forbi Brouwerij t’IJ, der har min yndlings øl, og som har til huse i en gammel vindmølle. Her er et lille siddeområde udenfor, hvor I kan nyde jeres øl. Trænger I til lidt mere grønne omgivelser, er Troost i Westergasfabriek også en rigtig god mulighed, da I efter en øl eller to kan gå en tur rundt i den hyggelige Westerpark. Jeg arbejder på at få lavet en oversigt over mine favorit bryghuse her i byen, så husk at holde dog opdateret på Facebook, hvor jeg vil give lyd, når der er nye indlæg!

Besøg en mølleby

Holland er ikke blot kendt for sin store produktion af øl, ost og tulipaner men også for de mange gamle møller, der er spredt over hele landet. Et af de bedste steder at se møller nær Amsterdam er i møllebyen Zaanse Schans. Zaanse Schans er en tidligere industriel landsby, der i sin storhedstid var hjem til over 1000 vindmøller, men som i dag er helt nede på 6. Det gør dog ikke synes mindre smukt, og det er bestemt en god måde at fuldende sin sommerferie i Amsterdam. Landsbyen ligger lige uden for Zaandam 15 kilometer nord for Amsterdam – blot en kort bustur fra Amsterdam.

Pak picnickurven

Hvorfor sidde indespærret på en restaurant, når man kan nyde dagens måltider i det fri? I Amsterdam er der så mange hyggelige parker, der byder ind til en lille picnic. Køb en sandwich fra en café, haps nogle lette snacks og kølige drikke i det lækre supermarked Marqt og slå dig ned i det grønne græs. Flere af byens parker, som Westerpark og Oosterpark, tillader faktisk også, at man griller, og med duften af kul og sprødstegte pølser, så er det da for alvor blevet sommerferie! Det er dog ikke alle parker, der tillader, at man tænder grillen op, så tjek lige dette kort, før du pakker grillen.

Mæsk dig i lækker is

Is hører ligesom sommeren til. Derfor skal du bestemt unde dig selv is i lange baner på din sommerferie i Amsterdam. Jeg har to favoritter i byen. Den ene er Monte Pelmo Ijs i Jordaan! Denne lille isbod har stået her siden 1957, og deres is er adskillige gange blevet kåret som den allerbedste i hele Holland. Hver måned laver de en ny limited edition smag inspireret af månedens favoritspise. Kommer du hertil i oktober kan du for eksempel nyde en is med smag af pumpkin pie, mens du kan få en forfriskende mojito-is i sommerheden. Lige nu er min favorit deres vandmelonis!

En anden favorit er Ijscuypje, der er en populær lokal køde af isboder. De har pop-up isboder fordelt over hele byen blandt andet nær shoppinggaden Kalverstraat og i Westerpark, men den med det bedste udvalg og den smukkeste beliggenhed findes på Prinsengracht.

Tag til madfestival

Det er ikke kun musikfestivaler, der er populære i Amsterdam om sommeren. Også festivaler og markeder med fokus på mad og drikke fra alle verdenshjørner fylder Amsterdams parker og grønne områder fra maj til september. Her kan du nyde alt fra lækre vegetarretter, hollandske bitterballen og mexicanske tacos til veganske donuts, de berømte Hong Kong egg waffles og lækker friskbagt æbletærte. Skyl hele herligheden med lokal øl fra Hollands bedste mikrobryggerier, en gin&tonic eller et køligt glas rose. Du finder et bud på de 10 bedste madfestivaler i Amsterdam her. Mine favoritter er dog Pure Markt, Trek Food Truck Festival og Taste of Amsterdam. Og så er jeg også meget interesseret i Vegan Food Festival, som finder sted for første gang i år den 10.-12. august i Westergasfabriek.

Se en film under stjernerne

Fra juli og indtil engang i september kan du flere steder rundt omkring i Amsterdam se en god film under den klare stjernehimmel. Her kan du i enten en blød sofa, en simpel strandstol eller på dit eget medbragte picnictæppe se både de store klassikere og nyere film med smukke Amsterdam i baggrunden. Du finder en oversigt over sommerens open air-biografer lige her.

Tag en dukkert

Amsterdam er en af de få storbyer i Europa, hvor man kan nyde en dag på stranden ganske kort fra byen. Hele sommeren går der busser direkte fra hovedbanegården og til Zandvoort eller Bloemendaal, der er de lokales to favoritter. Har du mod på det, kan du også leje en cykel og cykle de knap 15 kilometer ud til de to strande. Du behøver dog heller ikke at forlade byen for at blive kølet lidt ned. Amsterdam bugner nemlig med udendørs pools og bystrande, som er ekstremt populære så snart, solen skinner. Sloterplas, Amsterdamse Bos og Roest er blot et lille udvalg af de steder, hvor du kan tage en dukkert, når det er sommer i Amsterdam.

Hyggelige dagsture fra Amsterdam

Groningen

I maj havde jeg fornøjelsen af at være blevet inviteret på pressetur til Groningen by og provins i samarbejde med Visit Holland og Visit Groningen. Her bruge jeg tre dage på at opleve den fascinerende natur i nationalparkerne Vadehavet og Lauwersmeer, cykle rundt til Groningens skjulte gårdhaver og gå på opdagelse i den smukke bymidte, der kan dateres helt tilbage til middelalderen.

Du kan læse meget mere, om hvad du skal se og lave på din tur til Groningen på denne side.

Det mest ideelle er at besøge Groningen på vej til eller fra Amsterdam, hvis man kommer i bil. Men det er bestemt muligt at tage offentlig transport dertil. Fra Amsterdam Centraal kan du tage med toget til enten Almere Centrum, hvorfra der går tog direkte til Groningen. Turen tager lidt over 2 timer.

 

Gouda

Er du også vild med ost? Fedt! Så er skal du sætte kursen mod Gouda. I det sydlige Holland ligger byen Gouda, der er oprindelsesstedet for den ost, som hollænderne påstår er verdens bedste. Hver sommer vågner byen fra sin dvale takket være det populære ostemarked, der finder sted om torsdagen, og som folk kommer fra nær og fjern for at opleve. Men der er også mange andre ting, du kan opleve i Gouda. Det kan du læse om lige herFra Amsterdam Centraal går der et Sprinter-tog mod Rotterdam, som gør holdt i Gouda.

Volendam

Har du en kort sommerferie i Amsterdam, er det bestemt også muligt at få plads til en lille dagstur væk fra storbyen. Knap 20 kilometer nord for Amsterdam finder du den hyggeligste lille fiskerlandsby Volendam. Selvom Volendam er en anelse turistet, så er det virkelig en hyggelig dagstur fra Amsterdam om sommeren. Gå en tur langs de smukke huse langs havnefronten, nyd en omkring kippeling (dybstegte fiskestykker) og de små hollandske pandekager poffertjes til dessert, før det igen er tid til at vende tilbage til Amsterdam. Fra Amsterdam Centraal kan du hoppe på bus nummer 312 eller 316, som tager dig direkte til Volendam. Køreturen tager knap 25 minutter.

Markeder

Hver dag | Albert Cuypmarkt

Byens ældste og mest berømte marked findes i De Pijp ganske få meter fra Heineken Experience. På denne lange gade findes et væld af boder med alt fra juice og blomster til klipklappere og andet ragelse. Ja, som I nok kan høre, er jeg ikke særligt imponeret. Dog vil jeg sige, at det er et ret godt sted at komme, hvis man er på udkig efter en billig frokost. Her er for eksempel boder med sild og andet godt fra havet, men min favorit er nu boden, hvor man kan få alt med kylling – heriblandt en virkelig god og spicy kyllingeburger. Slut af med en frisklavet stroopvaffel to go!

 

Mandag-lørdag | Waterlooplein

Er du en mester til at gøre en god handel, er loppemarkedet på Waterlooplein måske noget for dig. På dette loppemarked, der blev opstartet helt tilbage i 1880 af de lokale jøder, kan du finde frem til dit næste par sko, ting til hjemmet og alverdens andre ting og sager.

(Kl. 09.30-18.00. Waterlooplein 2, 1011 AL Amsterdam)

 

Mandag-lørdag | Oudemanhuis Book Market

Elsker du gamle og smukke bøger lige så meget som jeg, er dette markedet for dig! Dette indendørs bogmarked befinder sig i centrum af Amsterdam og i en overdækket passage mellem en række historiske universitetsbygninger. Uanset om du skal have en bog eller to med hjem til samlingen eller ej, bør du besøge markedet blot for at opleve den helt særlige stemning!

(Boekenmarkt Oudemanhuispoort, Oudemanhuispoort 1012 CN Amsterdam)

 

Hver lørdag og mandag | Noordermarkt

Skal det være lokalt og med fokus på god mad og lækre råvarer, skal vejen lægges forbi mit lokale madmarked, der finder sted hver lørdag på Noordermarkt i Jordaan. På dette lille marked foran Noorderkerk kan man købe løs af økologiske grøntsager, massevis af gouda, blomster, friskbagt brød, en god blanding af keramik og nipsting samt en lille bid mad til, når turen går videre til næste aktivitet. Kommer du her mandag, kan du shoppe løs i antikviteter og andre lopper!

(Noordermarkt 42B, 1015 NA Amsterdam)

 

Hver lørdag | Lindengracht

Skal du have et meget større udvalg end det på Noordermarkt, kan du gå til den næste gade, Lindengracht, hvor du finder et 900 meter lange loppe- og madmarked. Her kan du vitterligt finde alt; planter, mad, tøj i lange baner og en ringklokke til cyklen.

(Kl. 09.00-17.00. Lindengracht, 1015 JX Amsterdam)

 

28. – 29. juli | IJ-Hallen

I IJ-Hallen i Amsterdam Nord er der to gange om måneden Europas største loppemarked, og turister såvel som lokale flokkes hertil for at gøre et godt kup. Er du i bil, kan du måske få et lille møbel med dig hjem, ligesom der er også mulighed for at få fyldt den håndbagagen godt op med læssevis af tøj til ingen penge.

(Kl. 09.00-16.30. IJ-Hallen – Tt. Neveritaweg 15, 1033 WB Amsterdam)

 

15. juli + 19. august | Museumsmarked

En gang om måneden året rundt samles lokale designere foran Rijksmuseet til Museum Market. Gå på udkig efter den perfekte gave til veninden eller nips til hjemmet blandt en masse små boder med lokalproducerede varer. Efter lidt shopping kan du besøge enten det berømt Rijksmuseum, gå i Van Goghs fodspor på museet til ære for ham, eller beundre moderne kunst på Stedelijk.

(Kl. 12.00-18.00. Museumplein, Museumpromenade, 1079 RA Amsterdam)

 

28. – 29. juli | Maker Market De Hallen

Du kan måske huske, at jeg nævnte De Hallen i min madguide til Amsterdam. De Hallen er meget mere end street food-mekkaet Food Hallen. Udover mad kan du nemlig også gå i biografen, tage dansetimer og købe fine ting til dig selv eller hjemmet i de små butikker. Sidst på måneden går disse butikker og andre lokale kreative sammen til det månedlige Maker Market, hvor du kan støtte de lokale ved at købe dine souvenirs her.
(Kl. 12.00-17.00. De Hallen Amsterdam. Hannie Dankbaarpassage, 1053 RT Amsterdam)

Rejseblog om at rejse til Holland | Guides, expatliv, tips og inspiration

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


4 svar til “Sommer i Amsterdam | Det kan du lave i juni, juli og august”

 1. Hej Cammi – fed guide. Var der dengang jeg var 15 år på studietur med folkeskolen.

  Kunne godt tænke mig at høre hvor det bedst at se tulipan marker og blomster. Et sted der er bedst og hvad tid på året?

  • Hej Dennis.
   Tusind tak for den søde kommentar. Dejligt min guide kan bruges (:
   Det bedste sted at se tulipanmarker er i den såkaldte Flower Bulb Region, der strækker sig fra Haarlem et par kilometer fra Amsterdam og ned til Lisse i Sydholland. Jeg og franskmanden cyklede fra Leiden, over Lisse og Keukenhof, til Harlem og til sidst hjem til Amsterdam i april/maj, der uden tvivl er det bedste tidspunkt at se tulipanerne. Når tiden nærmer sig, vil jeg lave en lille guide dertil med ruten og andre tips (:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.