Alternativ storbyferie i Holland | En dag i Groningen

Alternativ storbyferie i Holland | En dag i Groningen

Reklame i samarbejde med Visit Groningen

I det nordøstlige Holland finder du byen Groningen, der ligger i Groningen Provins. Byen er omkranset af en kanalring, der forbinder byen med havet, hvilket gjorde, at Groningen var en af Hollands allervigtigste hansestader tilbage i middelalderen. Selvom Groningen ligger langt væk fra Hollands mest populære storbyer, er det ikke just et gråt og kedeligt bybillede, man vil blive mødt af – snarere tværtimod. En fjerdedel af byens 200.000 indbyggere er nemlig studerende, hvilket giver byens gamle bygninger og facader et klædeligt ansigtsløft i form af hippe caféer, unikke butikker og spændende arkitektur. Jeg besøgte Groningen for første gang tilbage i januar sammen med Ollie, hvor jeg ærligt talt blev lidt småforelsket i byen. Selvom jeg aldrig har skrevet en egentlig guide til Groningen, har jeg alligevel tippet jer om at tage op en dagstur til Groningen i min månedlige kalender for Amsterdam. Derfor var jeg ellevild, da jeg blev inviteret på pressetur til Groningen af Visit Groningen, så jeg kunne få indsamlet en masse information og billeder, som jeg har støbt sammen til denne lille guide til en dag i Groningen – en lidt alternativ storbyferie i Holland.

Groninger Museum

Når jeg tager på dagsture i Holland, plejer jeg normalt aldrig at besøge byernes museer. Eller i hvert fald de, der ikke er berømte for for eksempel at være hjem til Pigen Med Perleøreringen, Nattevagten eller Kartoffelspiserne. Det er egentlig ikke, fordi jeg ikke interesserer mig for kunst. Tværtimod. Og det er heller ikke, fordi jeg ikke vil betale for entréen, for jeg har et museumsårskort, som gælder i alle museer i Holland. Det er simpelthen blot et valg om prioritering. For med kun et par timer i en by med uendeligt mange ting at opleve, vil jeg helst ikke være lukket inde på et museum i flere timer. Derfor nøjedes jeg og Ollie også bare med at se på Groninger Museum udefra, da vi besøgte Groningen i januar. Dette i sig selv var nu også lidt af en oplevelse. Det er nemlig meget svært at undgå at bemærke den meget mystiske bygning, der huser Groninger Museum, og som ligger lige ved indgangen til Groningen Hovedbanegård.

Men nøj hvor var jeg glad for at se, at der indgik en rundtur på Groninger Museum på vores program i Groningen. I april åbnede de nemlig dørene til en ny særudstilling med LaChapelle’s fascinerende fotografier. Siger navnet LaChapelle dig ikke umiddelbart noget – det gjorde det i hvert fald ikke for mig – er jeg dog sikker på, at du vil støde på mindst ét billede, som du vil kunne genkende. Han er især kendt for sine noget utraditionelle fotografier for modemagasiner verden over, og så er det også ham, der har lavet det futuristiske julekort for The Kardashians et par år tilbage. Det viste jeg også frem på Instagram Stories under turen. Vi fik en guidet rundtur i udstillingen, hvilket jeg virkelig værdsatte. For selvom fotografierne er utroligt sigende i sig selv, så var det nu altså også sjovt at høre tankerne og historien bag. Faktisk blev jeg så fanget af billederne, at jeg endte med at gå endnu en runde i den store udstilling, før vi begav os ud i byen igen.

Du kan besøge udstillingen med LaChapelle’s fotografier indtil den 28. oktober. Indgangsbilletten til Groninger Museum koster 15 €.

Martinikirken

En af Groningens mest populære attraktioner er Martinikirken, som kan ses fra stort set samtlige hjørner af byen. Selve kirken stammer tilbage fra det 13- århundrede, mens blandt andet kirketårnet, Martinitoren er kommet til senere hen. Den bedste måde at opleve Martinikirken er naturligvis ved at bestige det 96 høje Martinitoren, hvorfra du efter sigende skulle have en helt fantastisk udsigt over byen. Billetten kan købes på det nærliggende turistkontor, som du finder på Grote Markt.

Grote Markt

Byens hjerte i enhver by i Holland er de store åbne pladser med gamle middelalderbygninger; de såkaldte Grote Markt. Grote Markt i Groningen består af byens rådhus og Groningens turistkontor, som er bygget op i en masse trappetrin, hvilket gør det til et populært hængudsted for forbipasserende. Rundt om hjørnet fra rådhuset finder du det befolkede Vismarkt, som hver dag pånær mandag er proppet med boder, hvor der sælges frisk fisk, frugt og grønt, brød, nipsting og hurtig mad til at tage med på farten.

Glem ikke at lægge vejen forbi Goudkantoor, som også ligger rundt om hjørnet fra Grote Markt. Da Ollie og jeg besøgte Groningen tilbage i januar, var det faktisk hovedsagligt for at se denne bygning. Vi samler nemlig på de små porcelænshuse, som laves i samarbejde med KLM, Royal Blue Delft og Bols Genever, og som kun uddeles til KLMs business class-passagerer – og så videresælges på loppemarkeder landet over. Et af de små miniaturehuse skal forestille Goudkantoor, Guldkontoret, som ligger på Waagstraat. Bygningen stammer tilbage fra 1635 og blev oprindeligt brugt som byens skattekontor. På grund af den store værdi for byen, er det et af de få bygninger, som man formåede at beskytte, da store dele af Groningen gik til grunde tilbage i 1945. I dag ligger der en restaurant i bygningen, som står i stor kontrast til den ellers meget moderne butiksgade, som Goudkantoor ligger på.

Martinikerkhof og Prinsenhof

Bag ved Martinikerk finder du Martinikerkhof, der er kirkens gamle kirkegård. I dag er Martinikerkhof en stor grøn plads, der er omringet af gamle bygninger med stor betydning for byen. I øst ser du den gamle administrationsbygning Provinciehuis, mens du mod nord har Prinsenhof. I middelalderen blev Prinsenhof bygget for en eksklusiv gruppe af romersk-katolske præster. Det var først i det 19. århundrede, at Prinsenhof blev åbnet op for resten af befolkingen, hvor bygningen først blev brugt som militærhospital for franske soldater og i dag som et storslået hotel og restaurant.

Prinsentuin

Bag ved Prinsenhof finder du haven Prinsentuin. Haven er opført i traditionel renæssancestil med en rosenhave og en urtehave. Man bruger nok næppe mere end et par minutter på at gå rundt i haven, men det er alligevel et godt alternativ til de mindre gårdhaver eller endda en god måde at kombinere en tur rundt til byens skjulte gårdhaver. Kommer du til Groningen i midten af juli måned kan du her overvære det årlige Dichters in de Prinsentuin, Digtere i Prinsenhaven

Skjulte gårdhaver

Et af de steder, vi nåede at besøge under vores lille cykeltur rundt i byen på turens første dag, var et par skjulte gårdhaver – de såkaldte hofjes, eller gasthuizes som de kaldes i Groningen. Fulgte du med på bloggen omkring denne tid sidste år, ved du nok, at jeg er helt forelsket i de grønne oaser, som Amsterdam gemmer på. Og de er altså også at finde i Groningen. I dette indlæg tager jeg med til de tre gårdhaver, vi besøgte, og så får du også historien bag hver af dem. Har du mere tid, end vi havde, vil jeg dog absolut anbefale dig at besøge nogle af de 29 andre hofjes og gasthuizes, der findes i Groningen. Groningens turistkontor har lavet en rigtig fin oversigt over dem, som du kan få både i print og på en app.

DOT

Lige rundt om hjørnet fra The Student Hotel ligger 3D-biografen DOT. Men denne kugleformede bygning er meget mere end en biograf. I gastrobaren kan du hænge ud med en god kop kaffe, en forfriskende drink eller et lækkert måltid om aftenen. DOT lægger også scene til alverdens events, arrangementer og koncerter – du kan se en oversigt over månedens arrangementer i DOT her.  Og på varme dag kan du nyde solen på den urbane strand, der ligger lige uden for DOT.

Far vild

Den bedste måde at opleve Groningen er uden tvivl ved at lægge kortet fra sig og simpelthen bare lade sig fare vild i de hyggelige gader. Byen er omkranset af en kanalring med de fineste huse, og udenfor finder du skønne grønne områder og hyggelige nabolag. Du kan vælge at komme rundt enten til fods eller leje en cykel i en af de mange cykelbutikker. Vores søde guide Pamela tog os med til parken Muziekkoepel Noorderplantsoen, der ligger lige uden for kanalringen. Dette er uden tvivl en af de smukkeste parker, jeg har besøgt længe, og kommer jeg tilbage til Groningen på en solrig dag, vil jeg bestemt købe en lille madpakke, som kan nydes her.

Gode spisesteder i Groningen

Wadapartja 

Da vi ankom til Groningen, blev vi mødt af en repræsentant fra Visit Groningen, som tog os med ud at spise frokost. Wadapartja er et hyggeligt spisested, hvor der serveres klassiske caféretter som burgers og sandwiches samt lidt mere utraditionelle retter som vegansk sushi. Deres hjemmelavede lemonade er super god!

(Gedempte Zuiderdiep 39-41, 9711 HB Groningen)

Feel Good

På min tur til Groningen i vinters fik Ollie og jeg frokost på caféen Feel Good. Dette er en hyggelig café, der specialiserer sig i gode råvarer, og som udelukkende laver vegetariske og veganske retter uden en masse tilsætningsstoffer. Her fik vi hver især nogle super lækre desserter og et par gode smoothies.

(Oude Kijk in Het Jatstraat 29, 9712 EB Groningen)

Frietwinkel Groningen

Man kan ikke forlade Holland, før man har fået sig en omgang flamske pommes frites! Selvom jeg har en klar favorit, som jeg har delt i min spiseguide til Amsterdam, er jeg altid på udkig efter andre gode pommes frites-bikse. Frietwinkel Groningen er et super hyggeligt sted, hvor du kan smage på frisklavede pommes frites med et væld af forskellige saucer. Er du lidt mere sulten, skal du smage deres version af de hollandske croquettes. En croquette er kort sagt dybstegt sovs, som dyppes i sennep. Det lyder klamt, men det smager vildt godt – især når kombineret med en øl.

(Folkingestraat 63A, 9711 JV Groningen)

Falder ovenstående spisesteder ikke i din smag, har Visit Groningen lavet en super god oversigt over lækre spisesteder i Groningen.

Dagsture fra Groningen

Har du mere end én dag i Groningen, er det den perfekte mulighed for at komme ud og opleve naturen i Groningen Provins! Her kan du se sæler i et sælreservat, tage på en sjov sejltur i Vadehavet, se den klare stjernehimmel i Lauwersmeer National Park, spise massevis af fisk og tilbringe natten i det hyggeligste feriecenter ved kysten. Har jeg endnu ikke overbevist dig om også at søge væk fra byen under dit ophold i Groningen, kan jeg måske gøre det med dette indlæg. Heri får du 5 gode grunde til at besøge Vadehavet i Holland.

Her skal du bo i Groningen

Som du nok kan fornemme, er der dig en masse skønne oplevelser i vente i Groningen. Mener du ikke, at en enkelt dag i Groningen er nok til at opleve alt det, byen har at byde på, er der heldigvis en masse fine hoteller, der alle ligger inde i centrum. Jeg selv boede på det ungdommelige The Student Hotel Groningen, der er et rigtigt fint og budgetvenligt valg på en storbyferie i Groningen. Hele min anmeldelse af The Student Hotel Groningen finder du her. 

Du kan se priser og ledighed for Ovolo Southside lige her (reklamelink).

Sådan kommer man til Groningen

Det mest ideelle er at besøge Groningen på vej til eller fra Amsterdam, hvis man kommer i bil. Men det er bestemt også muligt at tage offentlig transport dertil. Fra Amsterdam Centraal kan du tage med toget til enten Almere Centrum eller Schiphol Airport, hvorfra der går tog direkte til Groningen. Turen tager lidt over 2 timer og koster cirka 26 € per vej.

Jeg besøgte Groningen og Vadehavet som en del af et samarbejde med Visit Groningen og NordicTB. Jeg rejste sammen med svenske Helena fra Oh darling, let’s be adventurers, og du kan se alle vores opdateringer fra turen på FacebookInstagram og Twitter på #CitybreakHolland. Du kan læse alle vores andre artikler om Groningen her. 

 

Rejseblog om at rejse til Holland | Guides, expatliv, tips og inspiration

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, , , , ,

2 svar til “Alternativ storbyferie i Holland | En dag i Groningen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.