Lynguide til hansestaden Wismar

Lynguide til hansestaden Wismar

Reklame i samarbejde med NordicTB og Rejselandet Tyskland

Tyskland er hjem til et hav af Hansestæder. Wismar er blot en af dem og er en oplagt destination for dig, der er interesseret i kultur og historie. På en tur til Wismar kan du se frem til at slentre på brostensbelagte gader langs byens røde murstenskirker og velbevarede gamle bygninger. Faktisk er Wismars gamle bykerne så velbevaret, at den sammen med den i Stralsund er blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Wismar er i den grad et besøg værd, og på grund af dens kompakte størrelse, kan en tur hertil fint kombineres med en anden by i Nordtyskland på samme dag. Her er min lynguide til en dag i Wismar inspireret af mit døgn her i forbindelse med #CityBreakGermany.

Wismars gamle markedsplads

Enhver tur rundt i Wismar starter ved byens midtpunkt, Markt. Den gamle markedsplads er uden tvivl et af det fineste steder, du kommer til at opleve i Wismar. Pladsen er nemlig omkranset af gamle og utroligt velbevarede gavlhuse, hvor det ældste, Alter Schwede, blev bygget tilbage i 1380. Hovedattraktionen på Wismars Markt er den smukke brønd, der forsynede byen med vand fra 1600-tallet og helt frem til 1897. I dag står det blot til pynt og minder om byens storhedstider med sit smukke design. Derudover finder du også her byens rådhus, der trods sin beskedne alder på kun 200 år er et smukt syn, der passer overraskende godt ind blandt markedspladsens mange langt ældre bygninger. Tag også et kig indenfor, hvor du finder en historisk udstilling med blandt andet et smukt vægmaleri malet med vandmaling, en brønd fra middelalderen samt en grav, hvor den svenske General Helmut V. Wrangel og hans kone hviler.

Kommer du til Wismar i december, kan du glæde dig til at gå på opdagelse i byens julemarked, som finder sted her på Markt. Annette og Tore fra OnTrip besøgte Wismar og dets julemarked tilbage i 2014 og nød at kunne gå rundt blandt de hyggelige boder uden at skulle mase sig igennem alt for store mængder af turister. Du kan læse mere om OnTrips beretning fra julemarkedet i Wismar her.

Hvis du til gengæld lægger vejen forbi Wismar i august, kan du deltage i den populære Schwedenfest, Svenskerfest. Denne 2 dage lange folkefest er en fejring, hvor man mindes Wismars tid under svensk kongedømme. Her finder du historiske optog, massevis af underholdning på pladsen og over 100.000 festglade besøgende.

Wismars kirker

Man kan ikke forlade Wismar, før man har besøgt et par af byens smukke kirker bygget i røde mursten. Byen gemmer på intet mindre end tre store kirker, hvor størstedelen af den desværre har lidt meget under 2. Verdenskrig. Ikke desto mindre er de alle et besøg værd på din tur til Wismar.

Marienkirche

Den første kirke, du skal besøge i Wismar, er Marienkirche. Netop denne kirke skiller sig ud fra byens andre røde murstenskirker, da det kun er kirkens tårn, der står tilbage. Resten blev nemlig ødelagt under krigen, hvor Wismar over flere omgange blev bombet. Det 80 meter høje tårn kan ses fra stort set alle hjørner af Wismar, og der skulle også være en fortræffelig udsigt over byen fra toppen af tårnet.

St. George

Rundt om hjørnet fra Marienkirche finder du den imponerende St. George. Denne kirke blev bygget tilbage i 1295 og er den største af Wismars tre hovedkirker. St. George var desværre hårdt ramt under krigen, hvor byens indbyggere følte sig nødsaget til at bruge kirkens træudsmykninger til brænde i den kolde vinter. Derudover blev kirken bombet blot 3 uger, før krigen endte. St. Geroge bliver i dag ikke længere brugt til kirkelige hændelser. I stedet er det flittigt brugt til kulturelle begivenheder som koncerter og dimission for byens skoler. Også denne kirkes tårn kan besøges.

Nikolaikirche

Af de tre røde murstenskirker i Wismar, er det kun Nikolaikirche, der overlevede 2. Verdenskrig uden de store skader. Og så er det tilmed det højeste af sin slags i Europa. Kirken er beliggende ved kanalen Frische Grube, der er en kunstig kanal fra 1200-tallet. På Schweinsbrücke finder du fire bronzegrise, der efter sigende skulle bringe held og lykke, hvis man gnubber dem. Kan man røre alle fire grise på samme tid, skulle man leve evigt. Jeg behøver nok ikke sige, at det aldrig har været muligt for nogen at nå dem alle.

Den gamle havn

Lige uden for den gamle byport finder du Alte Hafen, Wismars gamle havn. Langs havnebassinet finder du både de fineste gamle fiskerhuse, samt mere moderne rækkehuse. Er du sulten, kan du stille dig i kø ved en af boderne, der sælger fischbrötchen; brød med røget, frisk eller friturestegt fisk. Ellers kan du også slå dig ned på en af de mange restauranter og værtshuse, der er linet up langs havnekanten, og som er flittigt brugt af besøgende såvel som lokale.

Slentretur i Wismars gader

Efter at have været forbi Wismars hovedattraktioner, er der ikke andet tilbage end at lade sig fare vild i Wismars gader. Den historiske bymidte er som sagt blevet optaget på UNESCOs verdensarvsliste, fordi den er så velbevaret. Du kan derfor glæde dig til at gå på smukke brostensbelagte gader, der fører dig forbi det ene gamle hus efter det andet – nogle med traditionelle bindingværksfacader, mens andre er candyflosslignende huse, der er som taget ud af et eventyr.

Undervejs kan det være, du støder på små messingbrosten i fortovet, de såkaldte Stolpersteine, snublesten. Snublestenene er små mindesmærker for de jøder, der mistede livet under de forfærdelige udryddelser under 2. Verdenskrig. Måske du har set dem andre steder i Tyskland som Berlin og Lübeck? Og faktisk er dette initiativ nået så langt som til Amsterdam og andre hollandske storbyer, hvor du finder disse messingbrosten, der ligger foran jødernes daværende hjem. Formålet er ikke blot at mindes disse grusomme hændelser men også at give hvert enkelt offer sit navn tilbage og genoprette deres værdighed. Det synes jeg er sådan en fin tanke. Den tyske kunster bag har lagt over 46.000 brosten rundt omkring i Europa siden 90’erne. Har du mon set dem andre steder end i Wismar, Berlin, Lübeck og Amsterdam?

Spisesteder i Wismar

Steaks & More Zum Weinberg

Middagen i Wismar blev indtaget blot et par meter fra byens markedsplads. Som navnet antyder, er Steaks & More Zum Weinberg en kødelskers drøm. Her findes et væld af forskellige udskæringer, som serveres med blandt andet bagt kartoffel og salat. Jeg selv valgte en kalkunburger, som også blev serveret med en bagt kartoffel. Ganske fint men ikke en mindeværdig spiseoplevelse.

( Steaks & More Zum Weinberg, Hinter dem Rathaus 3, 23966 Wismar)

Café Glücklich

Ifølge vores guide kunne man ikke forlade Wismar, før man har været et smut forbi Café Glücklich. Han kunne ikke lige give en begrundelse – det var simpelthen bare et must do. Og det var egentlig et godt nok grundlag til, at jeg valgte at slå mig ned her i et par timer og få arbejdet lidt, før det var tid til at forlade Wismar. Café Glücklich er en super hyggelig lille café, hvor der serveres et væld af koffeinholdige drikke og sødt bagværk. Jeg valgte at smage på et stykke lagkage, som blev skyllet ned med husets caffé mocha. Ganske lækkert! Næste gang ville jeg nok prøve en bid af deres kanelsnegle, som så umådeligt lækre ud.

( Café Glücklich, Schweinsbrücke 7, 23966 Wismar)

Pfau

Restauranten Pfau er beliggende i de smukkeste gamle lokaler i en mindst lige så smuk gammel bygning på Scheuerstraße. Her serveres et væld af lokale såvel som indiske retter med et moderne twist i form af friske grøntsager og krydderurter. Jeg fik en lækker salat med en lille skål velkrydret linsesuppe, som holdt mig i mange timer efter mit besøg.

(Pfau, Scheuerstraße 11, 23966 Wismar)

 

 

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.