Grønne oaser og skjulte gårdhaver | Lübeck edition

Grønne oaser og skjulte gårdhaver | Lübeck edition

Reklame i samarbejde med NordicTB og Rejselandet Tyskland

Sørme ikke om Cammi endnu en gang har været på jagt efter skjulte gårdhaver. Denne gang har jagten dog foregået i et helt andet land. I oktober rejste jeg rundt til 6 tyske byer, da jeg deltog i kampagnen #CityBreakGermany samarbejde med NordicTB og Rejselandet Tyskland. En af de 6 byer, jeg og min medrejsende, norske Janicke fra Let’s get lost, kom forbi, var den smukke storby Lübeck. Præcis ligesom i Holland kan man i Lübeck gå gennem smukke eller mere skjulte porte, der fører dig ind i folks hyggelige haver, der er åbne for offentligheden. I indlægget her kan du læse mere om, hvordan du også kan slippe væk fra storbyens stress og jag i Lübecks skjulte gårdhaver. 

Historien bag de skjulte gårdhaver i Lübeck

Lübeck var ligesom en lang række andre nordtyske byer en af de vigtigste hansestæder tilbage i middelalderen. Trafikken i byens havn var enorm, og hundredevis af sømænd og handelsfolk strømmede i disse år til byen – og mange af dem kom for at blive. Men på grund af byens beliggenhed midt på en ø, måtte man være lidt kreativ, når der skulle udtænkes planer, der kunne huse det stigende antal af indbyggere i Lübeck. Derfor måtte flere adelsfolk og velhavende indbyggere overgive dele af sine gårde. Disse blev ombygget til enkeltstående hjem, hvor tilflyttere med færre penge ville have råd til at bo. Og for at komme frem til de nye bebyggelser, blev der lavet små huller i murene, der førte ud til gaden. Eftersom det var de socialt værst stillede, der endte med at bo her, var der også lavere krav til udførelsen af både hjem og gyder. Det siges, at det eneste krav, man havde til størrelsen af portene og gyderne, der førte til gårdhaverne, var, at de skulle være på størrelse med en kiste. På den måde kunne man hurtigt få udskiftet døde beboere med nye tilflyttere, og dermed ville gårdejeren ikke miste penge på eventuelle dødsfald af lejere, hvilket der selvsagt var mange af tilbage i middelalderen.

Nogle af bebyggelserne omkring gårdhaverne blev i sin tid også grundlagt for at kunne give de mere dårligt stillede indbyggere tag over hovedet ganske gratis – præcis ligesom de skjulte gårdhaver i Amsterdam, Groningen og resten af Holland. Eftersom Lübeck var en vigtig havneby, var det især koner og børn af byens sejlere og handelsfolk, som var sikret et hjem, hvis familiens overhoved skulle gå bort. Et godt eksempel på disse sociale boliger fra middelalderen er Füchtingshof fra 1600-tallet.

I det 17. århundrede fandtes der hele 180 gårdhaver i Lübeck, hvoraf omkring 90 af dem fortsat står den dag i dag. En tur bag Lübecks mure ind i de gamle gårdhaver føles lidt som en rejse tilbage i tiden. Udover at emme af fred og idyl, så er bygningerne også utroligt velbevarede med smukke bindingværksfacader på de fleste af boligerne. Derudover er her også en gæstfrihed, som man ellers ikke er vandt til at opleve i en storby. Samtlige beboere, vi mødte på vores gåtur rundt omkring i Lübeck, mødte os med et smil, og eftersigende skulle visse beboere jævnligt fortælle interessante historier om netop deres bolig eller gårdhave. Selvom vi ikke mødte nogle af disse beboere på vores tur rundt i haverne, var gæstfriheden alligevel meget tydelig. Ved flere af hjemmene var der opstillet små boder med hjemmelavet marmelade, syltede grøntsager og andre hjemmegjorte ting, hvor man selv kunne smide en skilling i en sparegris eller pengekasse. Selvom det er noget, vi har meget af i Nordjylland, hvor jeg er fra, er det helt nyt for mig at se sådan noget i en storby.

Sådan finder du frem til Lübecks skjulte gårdhaver

De skjulte gårdhaver ligger spredt ud over hele Lübecks bymidte. De er bare ikke lige til at se, hvis man ikke kender til deres eksistens. Men inde bag de røde murstensmure gemmer sig den ene idylliske have eller gårdhave efter den anden – noget der er meget tydeligt, hvis man kigger ud over byen fra tårnet i Skt. Peters Kirken. På gadeniveauet kan gårdhaverne også let opstøves ved at holde øje med små portpartier med skilte, hvor enten ordet “Hof” (gårdsplads) eller “Gang” (gyde) indgår i navnet. Faktisk findes der en side på Wikipedia, hvor du finder en oversigt over samtlige gårdhaver og gyder i Lübeck.

Og husk for søren at passe på hovedet, når du går gennem de små gange, der leder til gårdhaverne! Folkene førhen var ikke helt så høje, som vi er i dag. Og som sagt skulle de tilbage i sin tid kun lige netop give nok plads til, at en kiste kunne kommet igennem.

Jeg skal måske for en sikkerheds skyld lige gøre opmærksom på, at de huse, der omringer Lübecks gårdhaver, fortsat er brugt til beboelse den dag i dag. Derfor skal du naturligvis udvise respekt over for de mennesker, der bor her, og som er så flinke at lade dig få et kig ind i haverne.

Kunne du tænke dig at udforske flere skjulte gårdhaver, har jeg også skrevet et indlæg om dem, du finder i henholdsvis Amsterdam og Groningen her i Holland. Har du gået på opdagelse i de skjulte gårdhaver i andre byer eller måske et helt tredje land, må du endelig dele dine tips med mig i kommentarfeltet herunder!

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.