AMSTERDAMS SKJULTE GÅRDHAVER

AMSTERDAMS SKJULTE GÅRDHAVER

I søndags tog Ollie og jeg på en lille skattejagt i vores nabolag, Jordaan i Amsterdam. Målet var at finde frem til områdets mange skjulte gårdhaver, eller hofjes, der er grønne, skjulte oaser gemt væk fra byens larm. Før denne lille skattejagt havde jeg kun besøgt to, nemlig Begijnhof og Karthuizerhof, men efter lidt research fandt vi ud af, at byen gemmer på hele 51 gårdhaver. De fleste blev bygget af velhavende Amsterdammere tilbage i det 17. århundrede og fungerede som hjem for især kvinder i nød, heriblandt enker eller enlige mødre, der boede her gratis. I dag er dette nogle af de dyreste steder at bo i byen, men haverne står fortsat uspolerede og er åbne for enhver, der ikke forstyrrer gårdens fred og ro.

De fleste turister der besøger Amsterdam kommer kun forbi Begijnhof, der ligger lige bagved byens store shoppinggade, og som er den ældste af sin slags i Amsterdam. Gårdhaven blev bygget for beginernonner, og her finder I både en gammel kirke og ét af byens to gamle træhuse fra det 14. århundrede. Pga. dens specielle historie, helt særlige stemning og ikke mindst utroligt smukke have, vil jeg absolut anbefale jer at lægge vejen her forbi, men Amsterdam gemmer på knap 50 flere gårdhaver, der hver især har en helt særlig charme og historie, som absolut må opleves.

 

 

Udefra ser gårdhaverne ofte ikke ud af meget. Enten skal man igennem et indgangsparti som ved et hvilket som helst andet lejlighedskompleks, eller også har gårdhaven en officiel port med navnet på gårdhaven. Uanset indgangsparti kan man ikke lade være med at blive helt overrasket, når man kommer frem til en lille grøn perle, som er fuldstændigt gemt væk fra omverdenen.

Hvis I også vil gå på jagt efter Amsterdams skjulte gårdhaver, vil jeg absolut anbefale jer at tage et kig på det her kort over dem alle. Vi har indtil videre besøgt 25 – alle på samme aften, så vi har stadig et par stykker tilbage endnu. Måske jeg på et senere tidspunkt vil fortælle om mine yndlings af dem alle. Jeg vil dog alligevel anbefale jer at komme forbi flere forskellige, da hver og en gårdhave er unik og charmerende på hver sin måde, uanset om de er store, gamle, tilgroede eller veltrimmede.

Har I besøgt nogle af Amsterdams skjulte gårdhaver? Hvilken er jeres favorit?

Follow

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, , , , , ,

4 svar til “AMSTERDAMS SKJULTE GÅRDHAVER”

  1. Skønne billeder! Det er rigtig interessant med historien bag hvordan disse gårdhaver er blevet til. Tak for at dele denne lille del af Amsterdam 🙂

    //Rebecca

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.