Huskeliste til flytning til udlandet

Huskeliste til flytning til udlandet

Går du også rundt med en lille drøm om at bo uden for Danmark for en stund? Om at gå ned ad New Yorks hektiske gader med en latte to go i hånden. Om at sidde på en hyggelig fortovscafé i Paris og nyde udsigten over Eiffeltårnet, Seinen eller måske Notre Dame. Eller måske du drømmer om at rejse helt til Bali og tilknytte dig de mange andre unge, der lever et liv som digitale nomader her. Jeg har i mine 28 år været udvekslingsstudent i USA (i Arkansas), været på praktik i Hong Kong og har nu boet i Amsterdam i næsten 4 år. Vil du prøve noget lignende, får du her min huskeliste over de ting, der skal klares, før du kan leve som en lokal i udlandet, og som jeg har gjort brug af ved alle mine udlandsflytninger.

Før vi kan gå videre til din huskeliste til at flytte til udlandet, vil jeg kort bemærke, at det er meget individuelt, om hvor meget, der skal gøres, før du flytter til udlandet. Dette kommer blandt andet an på, om du holder dig inden for EU, om du flytter til udlandet som en studerende eller arbejdende, samt om hvor længe, du har tænkt dig at opholde dig i udlandet. Derfor vil jeg altid anbefale dig at kontakte Udenrigsministeriet eller ambassaden i det pågældende land, da de her kan give dig helt konkret og korrekt information, der gælder for lige netop dit tilfælde.

Hvor skal du flytte hen?

Det første, der skal slåes fast, før du kan flytte til udlandet, er naturligvis destinationen for din udlandsflytning. Vil du flytte til den anden side af jorden, eller vil du bo i køreafstand til Danmark? Vil du flytte til varmere himmelstrøg og en kultur langt fra den danske eller til noget mere velkendt? Vil du flytte til udlandet for at studere, være i praktik, arbejde eller måske for at være sammen med din langdistance-kæreste? Mange ting spiller ind, når du skal bestemme dig for destinationen for din udlandsflytning. Giv dig (hvis muligt) god tid til at finde frem til et land, der lever op til dine krav til dit udlandsophold. Har du muligheden for det, kan det varmt anbefales at besøge byen for at få et godt indtryk, før du gør dit endelige valg.

Visum, opholds- og arbejdstilladelse samt pas

Uanset om du har planer om at studere, komme på praktikophold eller arbejde i udlandet, skal du have undersøgt reglerne for visum og eventuelle tilladelser. Flytter du uden for Europa, er der stor chance for at du ikke blot skal have søgt om visum men også have tilladelse til at arbejde i landet, så det er det allerførst i flytningsprocessen, som skal undersøges. En visumansøgning er en lang og pinefuld process, som kan tage adskillige måneder, så start med dette så tidligt som muligt.
Opholder du dig inden for EU er du i de fleste tilfælde tilladt op til 3 måneders ophold uden opholds- og arbejdstilladelse. Derudover skal du sørge for at dit pas endnu er gyldigt, når du flytter til udlandet.
Søg altid information og assistance hos det pågældende lands ambassade eller hos Udenrigsministeriet. Her kan du få klar og brugbar information om lige netop det land, du gerne vil flytte til.

Meld flytning til folkeregistreret og Post Nord

Når du endelig har fået visum eller opholdstilladelse, er det tid til at flytte! Skal du opholde dig uden for Danmark i mere end 6 måneder, skal du melde udrejse til din kommune via Borger.dk senest 5 dage efter flytning. Derudover skal Post Danmark, nu Post Nord, have meldt din flytning senest 5 dage før flytning. Dette kan gøres online, og din post vil de næste 6 måneder blive eftersendt til din nye adresse.

Få styr på dine skatteforhold

Skal du bo i udlandet i længere end for eksempel et semester, skal du have ændret dine danske skatteforhold og eventuelt udmeldes det danske skattesystem. Dette kan gøres enten online eller via et opkald til Skat. I den forbindelse kan du godt forvente enten at skulle tilbagebetale penge til Skat eller få penge retur. Derefter skal du have undersøgt skattereglerne i dit nye land i forbindelse med arbejde. Dette gøres nemmest via din ambassade eller din nye arbejdsgiver, da dette oftest kommer an på dine lønforhold.

Sundhedsforsikring, vaccinationer og medicin

Skal du bo uden for Europa, er der ganske store chancer for, at du skal have enten fornyet dine vaccinationer eller få nogle helt nye. Da jeg flyttede til Hong Kong blev jeg for eksempel anbefalet af blive vaccineret mod hepatitis A og B samt gul feber. Søg råd og vejledning hos din lokale læge eller vaccinationscenter. Får du medicin på recept, skal det også undersøges om du frit kan indføre dette til landet, eller om du skal have en medicinattest herpå.
I stort set alle andre lande end Danmark bliver sygeforsikring ikke betalt direkte igennem skatten, så det skal undersøges, om du skal have en separat sygeforsikring. I Holland er det for eksempel lovpligtigt at have en sygeforsikring, og vi betaler cirka 100 € hertil om måneden alt efter ens behov og tilstand. Kontakt ambassaden eller din arbejdsgiver i dit nye land – ofte er der særlige aftaler for virksomhedsansatte.

Find en bolig

Dette giver nok sig selv, men du skal naturligvis have et sted at bo, når du flytter til udlandet. Kommer du som studerende eller praktikant er der store chancer for, at du kan bo på et kollegie. Skal du arbejde i udlandet, skal du sikkert ud og enten leje eller købe en lejlighed. På Facebook er der utallige grupper for danskere i forskellige lande og byer over alt i verden, og her er der ofte gode råd at finde i forbindelse med boligsøgningen. I gruppen Danskere i Amsterdam fandt jeg for eksempel rigtig gode bolighjemmesider, hvor jeg i sidste ende endte med at finde den lejlighed, som jeg endnu bor i efter 1 år i Holland.

Opret bankkonto, telefon og internet i dit nye land

Når du så endelig er kommet frem, skal der klares en del praktiske ting, før du kan få en normal hverdag op at køre. Skal du registreres, skal dette ofte gøres på kommunekontoret. Derudover skal du have oprettet en bankkonto, som ofte kræves for at bestille både et lokalt sim-kort samt internet. Her er der igen meget god hjælp at finde i Facebook-grupper for danskere i din nye by, så det er bare med at spørge løs!

Find frem til andre udlandsdanskere

Noget af det, der holder mange fra at flytte til udlandet, er frygten for ensomhed. For hvordan finder man frem til nye venner i et nyt land? Flytter du til udlandet for at studere eller være i praktik, er der store chancer for, at du hurtigt får nye venskaber. Men hvis din flytning til udlandet er for at arbejde, er det ikke givet, at du er så heldig. Nogle arbejdspladser er meget sociale og gør det let at møde nye mennesker til den ugentlige fredagsbar eller diverse fester. Men hvad gør du, hvis du ikke er landet i sådan en virksomhed? Endnu en gang vil jeg slå et slag for de hundredevis af Facebook-grupper for udlandsdanskere rundt omkring i verden. De er fantastiske både til dig, der er opsøgende, men også da der ofte arrangeres diverse arrangementer for danskere i udlandet, hvor du kan falde i snak med andre i samme situation som dig selv.

Udforsk dit nye hjem i udlandet

Når du endelig er faldet godt på plads i dit nye hjem i udlandet, er det måske fristende at slå dig ned i sofaen og tage en slapper. Og det er da også ganske fint en enkelt dag. Men så er det også tid til at trække i skoene og begive dig ud på opdagelse i dit nye land. Tag ud og smag på nogle traditionelle hollandske bitterballen med en øl fra dit lokale mikrobryggeri. Udforsk de travle markeder eller naturen lige uden for bymidten. Nærstuder arkitekturen i dit nabolag. Oplev alt det, dit nye hjem har at byde på!

Er der andre ting, man skal huske at have styr på, før man flytter til udlandet, som jeg har overset? Eller ligger du måske inde med nogle spørgsmål om din forestående udlandsflytning? Så sig endelig til i kommentarfeltet! 

Dette indlæg blev udgivet første gang i oktober 2017

Indlægget er sidst opdateret i maj 2020

 

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


4 svar til “Huskeliste til flytning til udlandet”

  1. Rigtig fin oversigt over det at flytte til udlandet. Hilsen en udenlandsdansker 🙂 Som pt rejser verden rundt, men har base i Spanien.

  2. Super liste! Jeg synes du kommer rigtig godt rundt om alle de vigtigste ting man skal huske på inden man tager afsted! Jeg har selv været møllen igennem et par gange efterhånden.

    Lige en lille note til det om SKAT (der altid bliver mine nye bedste venner i tiden lige efter jeg er flyttet 😉 ); hvis man flytter til udlandet som studerende (enten et semester eller en hel uddannelse) skal man lige vær opmærksom på, at man normalt stadig skal betale skat i Danmark af sin danske SU. Der er få lande (så som Sverige), hvor man kan anmode om at blive skattefritaget, hvis man i første omgang flyttede "af ikke studiemæssige årsager". Det bedste er at tjekke dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og det land man flytter til. om det land man skal til har en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark (ja, ja, jeg nørder de der ting 😉 )

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.