Mindeværdige madoplevelser og gode spisesteder i Riga

Mindeværdige madoplevelser og gode spisesteder i Riga

Reklame i samarbejde med NordicTBLiveRiga og AirBaltic

Har du planlagt en storbyferie i Riga, og er du på udkig efter gode spisesteder, hvor du kan få opfyldt energidepoterne imellem dagens sightseeing? Jeg har taget den hårde tjans og har tilbragt en weekend i byen, hvor jeg har været ude at opsnuse nogle af de bedste spisesteder, Riga kan byde på. Her skal du spise i Riga!

Madoplevelser i Riga

Riga Central Market

Uanset om din storbyferie i Riga står på madoplevelser, shopping eller sightseeing, bør Rīgas Centrāltirgus være et stop på din tur rundt i byen. Rīgas Centrāltirgus, eller Riga Central Market er centralt beliggende i Rigas Moscow-distrikt lige i udkanten af den gamle bymidte. Disse fire kæmpemæssige haller er en af Rigas mest bemærkelsesværdige bygninger og var oprindeligt Zeppeliner-hangarer, der blev brugt af tyskerne under 1. Verdenskrig. I dag er Riga Central Market Europas største marked, hvor hele 80.000 lokale dagligt gør deres indkøb til dagens måltider, ligesom byens restaurantejere også finder råvarer til menukortet her hver dag.

Læg vejen her forbi i morgentimerne, hvor du sammen med de lokale kan gå på opdagelse i et væld af boder med alt fra frisk frugt og grønt, kød og fisk til lokalproducerede oste og utallige former for fermenterede grøntsager. Gør dig selv en tjeneste og smag på de friske oste eller på en af de mange specialiteter, hvor hampefrø indgår – jeg var selv ret vild med hvid chokolade med de knasende frø. Uden for hallerne finder du året rundt endnu flere boder med blandt andet blomster, tranebær og ikke mindst et utal af mærkværdige loppefund.

Denne vinter slår Rīgas Centrāltirgus dørene op til et helt nyt madmarked i én af hallerne; Centrālais Gastro Tirgus. På min tur til Riga fik jeg et kig ind bag kulisserne før åbningen, ligesom jeg også fik smagt på lidt af det, der vil blive serveret i de mange spændende boder her. Det kan du læse meget mere om længere nede i indlægget.

(Rīgas Centrāltirgus, Nēģu iela 7, Latgales priekšpilsēta, Rīga)

Masterclass hos MUUSU

På weekendens anden aften havde jeg fornøjelsen af for alvor at stifte bekendtskab med det lettiske køkken. Her deltog jeg nemlig i en masterclass med Restaurant MUUSUs souschef, Kristaps. Menuen stod på bouchet; den fineste lille filodejspakke med butternut squash, gedeost, hasselnødder, pesto samt marmelade på rødløg. En yderst fin ret, som faktisk var overraskende let at lave – naturligvis under kyndig vejledning af Kristaps, der iøvrigt var utroligt tålmodig. Det er ikke hver dag, han skulle stå model for en håndfuld bloggere, der hver skulle have taget 100 billeder, hver gang han gjorde en bevægelse.

MUUSU er et besøg værd, uanset om du selv vil prøve at røre i gryderne, eller om du vil lade de professionelle om det. Restauranten er beliggende i Rigas gamle bydel blot et stenkast fra Peterskirken. Kaspar Jansen er chefkokken på MUUSU og en af Letlands mest berømte kokke. Her serveres klassiske lokale retter såvel som moderne europæiske retter. Og så er priserne også ganske overkommelige; en hovedret koster mellem 15 og 32 €. Menuen er sæsonbetinget, men støder du på bouchet med gedeost og græskar blandt forretterne, kan du trygt vælge denne. Den er i hvert fald super lækker. Og det siger jeg ikke kun, fordi jeg selv havde lavet den. 😛

(MUUSU, Skārņu iela 6, Centra rajons, Rīga)

Riga Street Food Festival

Den egentlige grund til, at jeg besøgte Riga, var for at opleve det årlige Riga Street Food Market. I år var det tredje gang, det løb af stablen, og festivalen er velbesøgt af lokale såvel som besøgende fra nær og fjern. Hvordan adskiller Riga Street Food Festival sig fra de tusindvis af andre madfestivaler verden over? Til denne årlige festival samles 14 af Rigas allerbedste kokke fra byens mest berømte restauranter og serverer deres bud på lokale såvel som internationale gadekøkkenretter. Riga Street Food Festival er et inspirerende bekendtskab, og du vil med garanti gå herfra med maven fuld af lækker og nytænkende mad.

Hvornår: Riga Street Food Festival 2019 fandt sted den 12. januar kl. 13-20

Hvor: Rigas gamle bymidte

Pris: Gratis indgang – retterne koster maks. 5 €

Husk: Varmt tøj – Riga er hundekold i januar!

Gode spisesteder i Riga

Herbārijs

Riga bugner med ene af gode spisesteder! Hvor man måske kunne tro, at restauranterne i den tidligere sovjetiske by umiddelbart udelukkende ville have kedelige og tunge retter på menukortet, viser det sig faktisk, at det langt fra er tilfældet. Den danske new nordic-bølge har i den grad fundet vej frem til Riga, og mange af byens spisesteder har lavet deres personlige twist ud af denne trend.

Herbārijs er et af disse spisesteder. Herbārijs er en grøn oase beliggende i et drivhus på toppen af storcentret Galleria Riga. Da jeg ankom hertil, kunne jeg ikke lade være med at lede tankerne over på Monkey Bar på toppen af 25Hours Hotel Bikini Berlin, hvor jeg boede i april sidste år. Rigtigt nok, så havde ejeren af Herbārijs fundet inspirationen til beliggenhed og atmosfæren hos netop Monkey Bar.

Jeg besøgte Herbārijs til en sen brunch, før jeg satte kursen retur mod lufthavnen søndag morgen. Menukortet her stod på et lille udvalg af lette, lokale retter, tacos, pandekager, havregrød og smoothies. Jeg selv fik en omgang pandekager, havregrød, en kop matcha og en smoothie med hamp. Alle retterne koster under 7,5 € per stk., og altsammen var aldeles velsmagende.

Men det er nu engang det interessante drinkskort, der er det helt store trækplaster hos Herbārijs. Jeg fik en snak med indehaveren af caféen, som gav mig et spændende indblik i historien bag Herbārijs og dets drinkskort. For selvom der serveres lækker mad, så er det nu engang deres drinks, man skal komme hertil for. Her i drivhuset dyrkes samtlige af de urter, der bliver brugt til at give smag til maden og ikke mindst cocktails – deraf navnet Herbārijs. Urter er netop en af de seks hovedsmagsgivere, der er at finde på drinkskortet; frugt, peber, citrus, urter, te og bær. Disse smagsgivere bliver brugt enten rent eller som pure, likør eller sirup – og det der ikke kan dyrkes i drivhuset er produceret af lokale landmænd. Da jeg er gravid, kunne jeg desværre ikke få den fulde oplevelse af  Herbārijs. Men ejeren sørgede alligevel for, at jeg kunne få en lille idé om, hvordan de bruger disse smagsgivere i deres drinks ved at lave nogle ikke-alkoholiske udgaver af deres signaturdrinks. Og nøj hvor var det lækkert!

Der er ingen tvivl om, at jeg bliver nødt til at vende tilbage til Herbārijs en dag i sommermånederne, hvor den grønne atmosfære for alvor kommer til sin ret. Her har man nemlig også mulighed for at rykke ud på restaurantens store terrasse, hvor den fabelagtige udsigt for alvor kommer til sin ret. Og så skal jeg naturligvis også have smagt på den ægte vare, når det kommer til deres spændende udvalg af drinks og cocktails.

(Herbārijs, Dzirnavu iela 67, Centra rajons, Rīga)

FERMA

Weekendens første måltid blev indtaget på Restaurant FERMA. På min flyvetur fra Amsterdam til Riga stødte jeg tilfældigvis på en artikel om netop FERMA i AirBaltics inflight magasin, Baltic Outlook. Og allerede her kunne jeg godt fornemme, at jeg ville få en på opleveren.

Bag FERMA er Māris Astičs, der er en af de mest talentfulde unge kokke i Letland. Māris’ mål er ikke at følge tidens trends. I stedet stræber han efter at give besøgende en madoplevelse for livet, som vil give dem lyst til at vende tilbage til restauranten igen og igen. Selvom det visuelle indtryk er vigtigt, er det nu engang smagen, der er i højsæde hos FERMA, og man vil med garanti ikke gå sulten herfra. Så vidt muligt bruger Māris lokale råvarer i sin madlavning. Han er for eksempel en af de 80.000, der dagligt lægger vejen forbi Riga Central Market for at hente friske råvarer til køkkenet, ligesom han også selv går på jagt og fanger vildt til aftenens menu. Derudover har han en stor forkærlighed for fisk, så hvis du er vild med fisk, bør du absolut gøre dig selv en tjeneste og vælge dagens fangs på menukortet. Her er dog også et væld af andre retter at vælge imellem, uanset om du er til fisk, kød, eller om du er vegetar.

Jeg selv fik til forret stegte kammuslinger med hvide asparges, ærtepuge og en sauce af passionsfrugt. Vil du smage på noget mere lokalt, bør du dog absolut vælge den røgede ål med æblepure, squash og tyttebærsovs. Hovedretten stod på ovnbagt andebryst med sød kartoffelpure, blomme, den lokale likør, Riga Black Balsam, solbær samt efterårets grøntsager. Desserten var dog aftenens helt store stjerne; en kæmpe chokoladekugle fyldt med marengs, karamel, is, sorbet, chokolademousse og chokoladesauce. Aldrig har jeg smagt en så fantastisk dessert – og nøj hvor er jeg skuffet over, at jeg kun kunne komme igennem halvdelen af den. Men det her er altså en dessert uden lige, og man bør absolut ikke forlade FERMA, før man har smagt på deres fabelagtige desserter!

Imellem retterne serveres der desuden friskbagt brød med spændende smørvarianter samt andre små mellemretter på husets regning. Her er der ikke sparet på det mindste! Selvom FERMA er en af Rigas allerfineste restauranter, behøver man ikke nødvendigvis at sprænge feriebudgettet på en middag her. De tre retter kostede ikke mere end 17,20 € per ret – jeg tror næppe, vi derhjemme vil kunne få noget så simpelt som en caféburger til den pris! Dertil kommer naturligvis drikkevarer enten i form af de skønneste cocktails eller en af husets 150 udsøgte vine, der er særligt udvalgt af FERMAs sommelier.

(FERMA, Valkas iela 7, Centra rajons, Rīga)

Ziemeļu Enkurs (Northern Anchor Brewing Co.)

Her er endnu et spisested i Riga, som jeg enormt gerne vil besøge, når jeg ikke er gravid længere. Har du været forbi min madguide eller lokale guide til Amsterdam, vil du vide, at jeg er kæmpe fan af mikrobryggerier. Jeg vil til enhver tid vælge en tur på det lokale mikrobryggeri rundt om hjørnet frem for en smart vinbar. En af de øverste punkter på min to-do liste for når jeg ikke er gravid længere er i øvrigt at få udarbejdet en guide til Amsterdams bryghuse. For Amsterdam er altså meget mere end The Heineken Experience! Nå, nok om hollændernes øl – for det lettiske folk kan altså også en ting eller to, når det kommer til ølbrygning.

Ziemeļu Enkurs er et lokalt bryghus beliggende i det såkaldte Riga Beer District. Dette område er beliggende blot 900 meter fra Rigas gamle bymidte og er en 2,5 km lang ølrute centreret omkring tre af Rigas historiske bryggerier, Kimmel, Kunzendorf og Stritzky. Ziemeļu Enkurs er et mikrobryggeri, der har til huse i Kunzendorf, og som blev grundlagt i februar 2018. Ziemeļu Enkurs betyder Northern Anchor Brewing Co. og repræsenterer det lettiske folks stolte fortid som søfarere og eventyrere. Bag bryggeriet er den prisbelønnede ølbrygger Dāvis og Mate Klāvs; entreprenør og rejsende på de syv have.

Ølkortet hos Ziemeļu Enkurs spækket med øl, der med garanti vil falde i en enhver ølelskers smag. 8 af øllene er fast på menukortet, mens der jævnligt bliver tilføjet nye varianter inspireret af sæsonernes skiften og smage fra alle verdenshjørner. Her er der friske og sødmefulde frugtøl, de mørkere porters, øl produceret på lokale ingredienser, mens andre er inspirerede af den amerikanske ølproduktion med klassiske IPAs og sæsonbetonede øl så som den krydrede pumpkin ale.Har du svært ved at vælge, kan det anbefales at bestille en beer flight med små smagsprøver på de forskellige øl. Jeg selv kunne af gode grunde desværre ikke smage på husets spændende udvalg af øl, men mine medrejsende virkede meget begejstrede for langt størstedelen af de øl, de fik serveret.

Ziemeļu Enkurs er heldigvis også et oplagt sted at lægge vejen forbi, hvis du har lyst til en lille bid mad sammen med din øl. Menukortet står på et væld af traditionel barmad som burgere, tacos og grillkylling. Vi valgte at bestille et stort udvalg af barsnacks som løgringe, ristede kartofler, kylling og ikke mindst det bedste hvidløgsbrød, jeg nogensinde har smagt; rugbrød druknet i hvidløg og serveret med smeltet ost. Ikke just scoremad, men nøj hvor var det lækkert!

(Ziemeļu Enkurs, Matīsa iela 8, Centra rajons, Rīga)

Centrālais Gastro Tirgus

Jeg er vild med madmarkeder! Her i Amsterdam har vi Foodhallen, i København er der Reffen og Torvehallerne, mens London har Borough Market. Og denne vinter bliver dørene slået op til Rigas helt eget madmarked med lækker mad fra hele verden. Centrālais Gastro Tirgus er beliggende i en af Riga Central Markets store haller og kommer til at være hjem til et hav af boder med mad fra alle verdenshjørner. Imellem alle boderne vil der være rigeligt med siddeplads, så du ikke behøver hugge maden i dag for at gøre plads til den næste besøgende på markedet. Bedst af det hele? Hvor maden på et marked som dette i både Danmark og i Amsterdam er lidt til den dyre side, kommer retterne her ikke til at koste mere end 2-7 €. Her kan alle altså være med!

På Riga Street Food Festival var fem af boderne repræsenteret i en fælles bod for Centrālais Gastro Tirgus. ZUPPY med en vietnamesisk pho-suppe, Siernīca med traditionel fondue, Sausaghini med et overflødighedshorn af en hotdog, Panna med en omgang lettisk biksemad og RAV Burger, der serverede en lækker cheeseburger med ristede svampe. Jeg smagte selv på sidstnævnte, og selvom jeg faktisk ikke normalt er stor fan af oksekød og tilmed hader svampe, så var det her altså en rigtigt god burger!

Udover mad fra alle verdenshjørner, vil du også kunne smage på spændende versioner af lettiske retter. Et krav for boderne på markedet er nemlig, at selvom der serveres international mad, skal det være muligt også at kunne bestille lokal ret, som hver bod har givet sit eget personlige twist. Der vil desuden være en lille pop-up restaurant, hvor iværksættere og kokke har mulighed for at få afprøvet nye koncepter på en periode på 1-3 måneder. På den måde kan de finde ud af, om folk kan lide det, de laver, før de vælger at åbne en egentlig restaurant ude i byen. Super fedt!

Centrālais Gastro Tirgus kommer til at være åben søndag-torsdag fra kl. 10-22. Fredag og lørdag er der åbent fra kl. 10-02, hvor en DJ står for musikken, indtil markedet lukker.

Kender du en anden god restaurant i Riga? Del din favorit i kommentarfeltet herunder!

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


Ét svar til “Mindeværdige madoplevelser og gode spisesteder i Riga”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.