Smagen af Polen | 10 polske retter du skal smage

Smagen af Polen | 10 polske retter du skal smage

Reklame i samarbejde med NordicTB og Poland Travel 

#NordicTBinPoland2021

#NordicTBinPoland2022

 

Intet kan fortælle noget om et lands historie og kultur, som dets lokale smage kan. Derfor er det også en mission for mig at gå på jagt efter traditionelle retter, uanset hvilket land jeg besøger. Det har også været målet på mine seneste to rejser til Polen. Uden at se ned på Polen og den polske kultur, så vil jeg vove at påstå, det er de færreste, der forbinder Polen med gastronomiske oplevelser. Det kan selvfølgelig også bare være mig. Men da jeg inden for det sidste år er blevet inviteret til Polen to gange af Poland Travel for at tage del i to kampagner med gastronomi som undertema, ja så var jeg altså en anelse tøvende. Polen kan trods alt ikke bryste sig af at have en verdensberømt madkultur ligesom for eksempel Frankrig og Italien.

Derfor blev jeg også enormt overrasket, da jeg lærte det polske køkken at kende. Traditionelle polske retter spænder bredt takket være landets indflydelse fra kulturer i alle verdensdele. De har dog alle én ting tilfælles; traditonel polsk mad er lig med hygge og er essensen af comfortfood. Her er 10 polske retter, du skal smage på din næste rejse til Polen.

Polske dumplongs (Pierogi)

Man kan ikke rejse til Polen at sætte tænderne i en omgang pierogi. De dampede dumplings kommer i et væld af varianter med forskelligt fyld og kan nydes både som snack, til forret, hovedret og endda som dessert. En af de mest klassiske polske pierogis er pierogi ruskie, som jeg lærte at lave på min seneste tur til Krakow.

Læs mere: Opskrift på pierogi ruskie og tre restaurantanbefalinger til Krakow

St. Martin’s Crossaint

Normandiet er kendt for sin Camembert de Normandie, Parma for sin skinke, Champagne for sin… Nå ja, champagne. Og i Poznan har de Poznan Croissants. En Poznan croissant, eller en St. Martin’s croissant, som den også kaldes, er ikke helt som en almindelig croissant. I modsætning til den franske og mere berømte croissaint, der er bagt med butterdej, er en Poznan croissant lavet på gærdej, fyldt med en krydret creme og toppet med glasur.

I Poznan går man nemlig så meget op i det lækre bagværk, at man har tilegnet croissanten et helt museum for sig selv. På Poznan Croissant Museum kan du lære mere om historien bag croissanten, og så kan du tilmed lære at bage den lokale specialitet.

Læs mere om denne udsædvanlige madoplevelse i Poznan

Smag på polsk øl

En ting jeg altid prøver at finde frem til på mine rejser er det lokale bryghus. Ikke alle steder er det lige nemt, men netop i Polen skal man ikke gå langt, før man finder frem til en god lokal øl. I Poznan kan et besøg på Brovaria varmt anbefales. Bryghuset, der ligger i historiske bygninger på byens centrale markedsplads, er et lidt anderledes bryghus. Under samme tag finder du nemlig udover bryghuset også en restaurant og et hotel, hvilket er meget usædvanligt for Polen. Du kan derfor se frem til at kombinere en ølsmagning med et udvalg af lette snacks, eller vælg den fulde 3-retters menu, der byder på en fusion mellem traditionelle polske retter og det moderne franske og italienske køkken.

Smag polsk vin fra en vingård

Er du ikke til øl, produceres der heldigvis en masse andre lækre drikkevarer i Polen. Vidste du for eksempel, at de stigende temperaturer nu gør det muligt at producere vin i Polen? På min tur til Wielkopolska-regionen besøgte vi Winnica Enosfera, der er et lille familieforetagende. Vingården var oprindeligt en frugtplantage, men tilbage i 2017 gik faren i familien på pension efter mange år som dyrlæge og begyndte at eksperimentere med at dyrke druer. Eksperimentere gør de stadigvæk her hos Winnica Enosfera, hvor de hvert år prøver nye druer og vine af, hvorfor et besøg her altid vil være fuld af overraskelser.

Læs mere: Bondegårdsferie i Polen

Smalec og syltede lækkerier

Ingen forstår sig på syltning så godt, som de gør det i Polen. Går du ind på en hvilken som helst traditionel restaurant i Polen, kan du meget stor sandsynlighed se frem til at kunne starte dit måltid ud med et udvalg af lækre syltede grøntsager, smørelse og pølser. Hertil serveres et stort, luftigt brød, som man absolut skal smage, når man rejser til Polen. Den mest populære sylte er de syltede agurker, som vil falde i god jord hos selv den største syltehader. Af smørelse til det luftige polske brød kan man forvente en traditionel pate, der minder meget om vores danske leverpostej eller den franske pate.

Og så er der smalec. Smalec er en form for svinerilette, altså svinefedt, som er blevet rørt sammen med stegte løg. Det lyder måske ikke særligt appetitteligt, men jeg kan love dig, at du kommer til at række ud efter skålen med smalec mere end én gang på din tur til Polen. Er du vegetar, kan jeg varmt anbefale dig at suse ind forbi det nærmeste vegetariske supermarked i Polen, hvor du med meget stor sandsynlighed vil kunne frem til en vegetarisk udgave lavet på kokosolie. Jeg havde faktisk sneget sådan et glas med mig hjem fra min seneste tur til Polen – det smager nemlig så lækkert!

Grå dumplings (Szare Kluchy)

Skal du smage en lokal ret i Wielkopolska, skal du se efter Szare Kluchy på menukortet. Szare Kluchy, eller grå dumplings, stammer fra Wielkopolska-området og er en form for dumplings, hvor dejen er lavet på mel og revet kartoffel, som giver den grå farve til dumplingsene. Szare Kluchy serveres typisk sammen med en anden polsk spise, nemlig sauerkraut.

Smag denne ret hos: Gryszczeniówka restaurant & guesthouse

Kålruller (Gołąbki)

I det polske køkken er kødet ofte stjernen i de fleste retter. Jeg er selv ikke den helt store kødspiser. Men der er dog et par polske retter, som selv jeg er ellevild med, selvom de indeholder kød. En af dem er Gołąbki. Disse kålruller er en traditionel polsk ret, hvor hakket svinekød, ris, løg og svampe rulles og tilberedes i hvidkålblade. Den lækreste udgave, jeg har smagt, var under en bondegårdsferie hos mageløse Dwór Dębogóra, hvor rullerne tilberedes med køden fra eget opdræt.

Læs mere: Bondegårdsferie i Wielkopolska

Pst! Er du ikke kødforskrækket, kan jeg varmt anbefale dig at bestille en omgang steak tatare, når du skal på restaurant i Polen. De er de altså fantastisk dygtige til at lave i Polen! (Du ser også sådan en omgang til højre i billedet herunder).

Kartoffelpandekager (placki ziemniaczane)

Den næste polske ret, vi skal forbi, virker nok lidt bekendt. Placki ziemniaczane er det polske navn for kartoffelpandekager. Pandekagerne, der består af revet kartoffel, løg, æg og mel, steges sprøde på panden. I Polen serveres kartoffelpandekagerne enten som en salt ret med forskellige sauces, heriblandt creme fraiche, eller de spises som en dessert med sukker eller æblekompot.

Smag denne ret hos: Gryszczeniówka restaurant & guesthouse

Polsk te

Lover vejrmeldingen regn og kulde under dit besøg i Wielkopolska? Intet problem! Søg i ly for regnen og få varmen på en hvilken som helst café. De er nemlig fantastisk gode til at lave te i Polen! Det var oprindeligt min norkse rejseblogkollega og teentusiast Ann-Mari fra Alltid Reiseklar, der introducerede mig til den polske teverden. Hvor vi i Danmark typisk vil blive serveret en kop kogende vand med en simpel tepose, har man i Polen taget tebrygningen til next level. Her serveres din te nemlig sammen med et væld af friske og tørrede krydderier, citrusfrugter og honning for lidt sødme.

Læs mere: 8 ting du kan lave på en regnvejrsdag i Poznan

Vegetariske polske retter

Selvom den polske madkultur generelt har animalske produkter som omdrejningspunkt, har langt de fleste spisesteder i Polen vegetariske retter at vælge imellem. I Polen er de fantastisk dygtige til at inkorporere grøntsager, linser og bønner i alverdens retter på en måde, så man ikke kommer til at savne et kødelement i sin ret. Ja, faktisk vil jeg vove at påstå, at Polen er det land i verden, hvor jeg har spist de allerbedste vegetariske retter.

At rejse som veganer i Polen er en lidt større udfordring men langt fra umuligt. Særligt i storbyer som Poznan er den veganske madscene virkelig eksploderet de seneste år, hvorfor du vil finde mindst ét vegansk supermarked eller spisested rundt om hvert gadehjørne. Min svenske rejseblogkollegar Ida fra Adaras tipper om en håndfuld gode spisesteder i Poznan, du skal besøge som veganer.

Find mere inspiration til Polen

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, , , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.