Søpapegøjer og andre oplevelser i Østisland

Søpapegøjer og andre oplevelser i Østisland

Siden indeholder reklamelinks
Reklamelinks er markeret med *

I går satte jeg min sædvanlige lørdagsafstemning i gang på Instagram. Denne gang hjalp I mig med at beslutte mig for, om et indlæg om søpapegøjer eller et om hvaler i Island skulle gå online i dag. Flertallet stemte for søpapegøjer, hvilket jeg meget godt kan forstå. De glade og nysgerrige fugle var uden tvivl en af de oplevelser, jeg havde set mest frem til på min tur til Island – og det var absolut en af de mange ting, der på ingen måde skuffede. I dette indlæg kan du finde ud af, hvor i det østlige Island du har de største chancer for at opleve søpapegøjer, eller lunder som de også kendes som. Er de lystige søpapegøjer ikke nok at rejse langvejs for at opleve, har jeg også samlet en række andre hyggelige landsbyer og smukke naturområder, du kan besøge i nærheden.

Her skal du se søpapegøjer i Island

I Island er der et fantastisk dyreliv, og især søpapegøjer har du store chancer for at se – hvis du altså kigger de rigtige steder. Der er især to områder, hvor man er så godt som garanteret at se mindst én søpapegøje. De fascinerende øer Vestmanneyjar og Borgarfjörður Eystri er mest berømt for at være stederne, hvor du kan opleve fuglene på helt nær hånd. På min tur til Island var sidstenævnte stort set på vores rute langs østkysten og dermed hovedattraktionen under vores tid i det østlige Island.

Det bedste tidspunkt at opleve fuglene er mellem april og midten af august. Du finder Borgarfjörður Eystri cirka 70 km fra Egilsstaðir via vej 94. Vejen hertil er hovedsagligt grusvej, og selvom vi godt nok klarede os fint med at komme frem (efter to timers kørsel) i vores Toyota Yaris, ville jeg nok anbefale dig at leje en 4×4, så du også har mulighed for at nyde de smukke udsigter undervejs, frem for at være fokuseret på selv det mindste bump eller hul på vejen. Kører du uden for sommerperioden, skal du absolut anskaffe dig en 4×4! Når du ankommer til Borgarfjörður Eystri, skal du forlade landsbyen ved at følge hovedvejen. 5 km uden for byen vil du nå til kysten, hvor du finder byens lille havn og øen Hafnarhólmi, der er forbundet til fastlandet via en lille bro.

På den lille høj, der udgør øen Hafnarhólmi vil du, hvis du er heldig, kunne opleve hundredevis af søpapegøjer på helt nær hånd. Det er det rene paradis, og selv hvis du ikke er fugleinteresseret, kan jeg godt garantere dig, at du vil blive helt forelsket i de klodsede fugle. Selve området, hvor du kan gå på Hafnarhólmi, er ganske lille men godt markeret, og du vil befinde dig blot få meter fra fuglene. Ja, vi var endda så tæt på flere, at vi kunne have rørt dem. Afhængigt af vejret er der store chancer for, at du kan sidde her og følge søpapegøjerne helt uden andre mennesker i nærheden – i hvert fald i et stykke tid. Østisland er et af de mindre besøgte steder i landet, så det er langt de færreste, der nogensinde finder vej til dette søpapegøjeparadis. Men det vil absolut kun være til din fordel. Vi besøgte højen på en regnvejrsdag, så vi hoppede i regntøjet, regnsikrede kameraet og brugte så ellers en halv time til en times tid uden andre besøgende overhovedet.

Og det er en helt særlig oplevelse at opleve de nysgerrige fugle, som jeg nævnte i min rejsedagbog fra vores tid i det østlige Island. Hvor man mange andre steder i Island blot kan se fuglene fra en båd, bliver du her en del af deres færden. Og de er på ingen måde bange eller lader sig forstyrre af, at vi mennesker træder ind på deres territorie. Mens vi sad og tog billeder af en gruppe søpapegøjer længere væk, var der flere gange andre søpapegøjer, som kom hen til os, for at se hvad vi mon lavede. Skulle du nogensinde finde vej til Island, vil jeg absolut anbefale dig at køre forbi det østlige Island og Borgarfjörður Eystri for at opleve de nysgerrige søpapegøjer. Du vil ikke fortryde det!

Andre spændende ting i Østisland

Selvom søpapegøjerne i sig selv er 100% det værd at rejse helt til Østisland for, så er der også mange andre spændende ting, du kan besøge under dit ophold her. Det østlige Island er det rene fjordparadis, og langs kysten vil du finde den ene charmerende landsby omgivet af majestætisk natur efter den anden.

Landsbyen Borgarfjörður Eystri

Selvom hovedattraktionen i Borgarfjörður Eystri uden tvivl er søpapegøjerne, kan du snildt gøre et hurtigt stop ved byens mest fotograferede hus, før du kører videre til næste destination. Lindarbakki er et lille rødt hus fra 1899, som er fuldstændigt dækket af grønt græs. Huset er privat og dermed ikke åben for offentligheden, så gør beboerne den tjeneste at holde dig uden for deres grund. Da vi så huset, var der flere, som stoppede og gik rundt i haven. Lad endelig være med det!

Seyðisfjörður

Kører du til den næste fjord syd for Borgarfjörður Eystri, finder du Seyðisfjörður, en landsby med små 800 indbyggere. Skal du besøge blot én fjord efter dit møde med søpapegøjerne, skal det være denne! I denne bohemelignende, artistiske landsby bliver du mødt af træhuse i alle regnbuens farver, som er omringet af de smukkeste bjergtoppe. Om sommeren lever den lille by op med musikere, kunstnere og ikke mindst de mange besøgende, der ankommer her med Smyril Line-færgen, der sejler hertil om sommeren. Hovedattraktionen her er den blåmalede kirke Bláa Kirkjan, som i sommers havde en regnbuesti, der ledte til den. Besøger du Seyðisfjörður på en onsdag i sommermånederne, kan du her opleve koncerter med jazz, klassisk eller folkemusik for under 150 kr. Udover kirken byder byen på et hav af lokale designbutikker, ateliers og kreative sjæle, der lukker besøgnede ind i deres hjem, hvor du kan beundre deres kunstværker og også købe en lille souvenir med hjem.

Andre steder jeg gerne ville have besøgt

Vi var desværre ikke velsignede med godt vejr under vores ophold i det østlige Island, hvorfor vi kun holdt os til at besøge Borgarfjörður Eystri og Seyðisfjörður. Vi kunne ikke se meget længere end få meter frem på grund af de tykke regnskyer, så det var simpelthen ikke sikkert eller værd at køre langt til flere fjorde. Havde vejret været med os, ville vi gerne have besøgt nedenstående fjorde og landsbyer.

Mjóifjörður er den næste fjord syd for Seyðisfjörður og skulle være omringet af massive klipper og vandfald. Her er det udelukkende naturen, man vil rejse for, da den ene landsby her er så godt som ikkeeksisterende. Tag et billede af det strandede skib ved stranden og snør så vandrestrøvlerne og tag ud i den skønne natur. Mod et gebyr skulle det være muligt at få de lokale i den lille landsby Sólbrekka til at sejle dig på den anden side af fjorden, hvorfra der er 4 timers vandring til den næste fjord Neskaupstadur, mens Seyðisfjörður er 6 timer væk. I Mjóifjörður kan du også besøge Islands første fyrtårn Brekkuporp fra 1895.

Neskaupstadur er den næste fjord, du vil møde på din vej langs den østlige kyst. Selve vejen hertil er den højestbeliggende i hele Island og siges at være en ret uhyggelig strækning. Men der skulle i år være åbnet en tunnel hertil fra Eskifjörður, som skulle gøre køreturen langt mere behagelig. Neskaupstadur er en af de største landsbyer blandt Østfjordene og er ligesom flere andre en tidligere handelsby. Udover de mange maritime bygninger er der her et hav af muligheder for vandring. Jeg ville især gerne have besøgt naturreservatet Fólkvangur Neskaupstaðar, hvor du blandt andet kan være heldig at spotte hvaler ud for kysten.

Eskifjörður er den sidste af de små landsbyer, jeg gerne ville have besøgt langs Østfjordene. Landsbyen ligger langs Reyðarfjörður og ligger lige ved bjerget Hóltmatindur. Her kan du blandt andet opleve resterne af verdens største stenbrud for en form for islandsk krystal. Derudover er der også her mulighed for at vandre og opleve det rige marineliv omkring Hólmatindur.

 

Her skal du bo

Skal du campere på dit roadtrip i Island, kan jeg varmt anbefale campingpladsen Atlavík, som ligger på den østlige bred af søen Lagarfljót. Pladsen er ganske primitiv men er til gengæld billig (cirka 90 kr per nat per person), og du kan ligesom os slå dit telt op lige ned til den smukke søbred. Pladsen ligger knap 30 km fra søens hovedby Egilsstaðir, der ligger lige på rute 1 og har den perfekte beliggenhed til at tage på spændende ture til de omkringliggende fjordbyer. Læs mere meget mere om camping i Island i dette indlæg, hvor jeg deler mine bedste tips.

 

Hoteller i Østisland

Er du ikke til camping, finder du også et fint udvalg af hoteller i Østisland. Måske de nedestående hoteller, hostel og Airbnbs i alle prisklasser falder i din smag?

Hostel:

Airbnb:

Er du ikke allerede medlem af Airbnb? Tilmelder du dig Airbnb via dette link vil du modtage 253 kroner til næste rejse, mens jeg vil få 172 kroner i rejsekredit, så jeg kan finde en masse nye, spændende Airbnbs til jer. Så er den første overnatning også betalt ?

Budget:

Mellemklasse:

Móðir Jörð Organic B&B er noget for sig. Denne økologiske gård producerer alt fra grøntsager og frugt til marmelade, olier og knækbrød, som du både kan købe i gårdbutikken eller nyde i caféen og om morgenen. På gården kan du bo både i en simpel lejlighed eller i en af de hyggelige hytter med lyse trædetaljer.

Luksus:

 

Rejseblog om at rejse til Island | Guides, rejsedagbog, tips og inspiration

 

Dette indlæg blev udgivet første gang i oktober 2017

Indlægget er sidst opdateret i juni 2020

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


3 svar til “Søpapegøjer og andre oplevelser i Østisland”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.