Gode spisesteder på Bornholm | Nye bornholmske madeventyr

Gode spisesteder på Bornholm | Nye bornholmske madeventyr

Reklame i samarbejde med Destination Bornholm

Bornholm er meget mere end røgede fisk, Sol Over Gudhjem, Krøllebølleis og bolcher i lange baner. I de seneste par år er Bornholm nemlig også blevet hjemsted for et hav af virkeligt gode gourmetrestauranter, der især har det nordiske køkken og lokale råvarer som fællesnævner. I september 2018 havde jeg og Ollie fornøjelsen af at tilbringe en forlænget weekend på ferieøen over dem alle. På disse tre-fire dage fik vi en lille forsmag på en madscene, som jeg i den grad har overset på mine tidligere ture til Bornholm for 10 år siden. Har du planer om at besøge Bornholm i den nærmeste fremtid, eller vil du blot drømme dig væk til solskinsøen, giver jeg dig her mine anbefalinger til tre gode (nyere) spisesteder på Bornholm.

Nordlandet

I restauranten på Hotel Nordlandet blev weekendens første middag indtaget. Nordlandet er beliggende i Allinge, lige ved kysten og med den mest fantastiske udsigt over Østersøen. Her er fokus på det nordiske køkken med retter lavet på lokale råvarer fra Bornholm. Menuen følger årstiderne og det, den bornholmske natur har at byde den enkelte sæson. Da vi spiste her i september, var menuen naturligvis præget af svampe, kål, blommer og brombær – perfekt for mig, der elsker efterårsmad! Jeg selv fik en lækker ret med torsk og blomkål, mens Ollie fik svinekød med rødkål. De to desserter stod på blommer i madeira og syltet kvæde med hjemmelavet is. Alt sammen så godt! Ved både forret, hovedret og dessert har man valget mellem et par forskellige retter med enten fisk, kylling, oksekød eller svinekød. Det er altså desværre ikke et oplagt valg for vegetarer og veganere. Men for Ollie og jeg, der ikke er 100% kødfri, når vi spiser ude, var udvalget helt perfekt! Og så ville jeg ærligt talt komme tilbage hertil bare for at få en bid af deres brød, som de serverer med smør toppet med solsikkekerner. Hvem havde troet, at den kombi kunne smage så godt?

Det var også på Hotel Nordlandet, vi slog øjnene op til den smukkeste solopgang hver morgen under vores tid på Bornholm. Du finder her min anmeldelse af Hotel Nordlandet og den lejlighed, vi boede i.

(Nordlandet, Strandvejen 68, 3770 Allinge)

Restauranten på Hotel Nordlandet i Allinge er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på BornholmRestauranten på Hotel Nordlandet i Allinge er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på Bornholm Restauranten på Hotel Nordlandet i Allinge er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på Bornholm

Restaurant Molen

Den næste dag var der reserveret et bord på Restaurant Molen i Nexø. Takket være stormen Knud, der hærgede i de dage, vi var på Bornholm, ankom vi drivvåde til den hyggelige restaurant, der dækker over to etager. Vi bliver ført op til 1. sal, hvor der er opstillet omkring 10 borde med plads nok mellem hinanden til, at man rent faktisk kan føre en samtale, uden at føle at man bliver overvåget. Når man som jeg bor i Amsterdam, hvor man nærmest skal sidde på skødet af hinanden på restauranterne, er dette noget, man virkelig sætter pris på!

På Restaurant Molen blev vi forkælet med den såkaldte En glad aften på Molen, der er en “pakke” bestående af lette snacks til velkomst, 4-retters menu, vin og vand, kaffe og petit four samt lidt småretter ind imellem. Vi blev altså virkelig forkælet! Her er der kun én menu, som udskiftes hver 14. dag, og som igen er sæsonbetonet. Jeg er en anelse kræsen, når det kommer til kød, så det ikke at have flere retter at vælge imellem, kan godt være en anelse risky for mig. Men hver og en ret var simpelthen så smagfuld og fantastisk sammensat, at der ikke var én eneste, jeg rynkede bare en smule på næsen over. Det er altså, hvad man kan kalde for en success! Der blev kræset for alle retterne, som blev serveret i en helt tilpas størrelse – ikke for meget, men heller ikke blot en enkelt bid per ret, som man ellers kunne tro, når man besøger en gourmetrestaurant. Alt var så perfekt, og vi forlod Restaurant Molen dejligt mætte og en kulinarisk oplevelse rigere.

(Restaurant Molen, Havnen 6, 3730 Nexø)

Restaurant Molen i Nexø er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på Bornholm Restaurant Molen i Nexø er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på Bornholm Restaurant Molen i Nexø er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på Bornholm

Provianten

Middagen den sidste aften på Bornholm blev indtaget i lidt andre omgivelser end de to forrige aftener. Provianten er en økologisk vinbar beliggende på Gudhjem havn – og en skide hyggelig og ikke mindst hjemlig en af slagsen! Ved første indtryk minder vinbaren mest af alt om et værtshus i en kælder med ene af forskellige stole, en hel væg fyldt med vine samt gamle malerier og utallige proptrækkere som dekoration.

Provianten er en vaskeægte favorit blandt de lokale, som flokkedes hertil på den aften, vi besøgte vinbaren. Og det er ikke svært at forstå hvorfor. Ejerne af vinbaren er vaskeægte vinentusiaster, og de henter selv deres hundredevis af vine hjem fra Sydfrankrig, hvor de kender vinbønderne og deres druer ud og ind. Ollie bondede også vældigt meget med ejeren, der er ellevild med de vine, der produceres i Alperne, hvor Ollie er fra – at Ollie så ikke har den mindste forstand på vine er en mindre detalje 😛 .

Selvom det egentlig er vinen, der er i fokus her, er det også muligt at få en lille bid mad. Hver aften opdateres menuen med dagens gryderet, dagens suppe og dagens kødfri pie. Skal det være helt let og lækkert, finder du også et fint udvalg af barsnacks som oste, oliven og tapas, så du kan sammensætte din helt egen menu afhængigt af, hvor sulten du er. Ollie bestilte dagens pie med squash og gorgonzola serveret med salat og kartofler, mens jeg selv fik en super god ost med en form for chutney og hummus lavet på hvide bønner. I samråd med ejeren fandt vi hver især frem til et par gode vine, som matchede vores mad helt perfekt – Ollie en rødvin og jeg en lokal kombucha lavet på honning.

Provianten er som sagt vildt populær, så jeg vil anbefale dig at reservere et bord på forhånd – især hvis du vil her forbi i weekenden.

(Provianten, Ejnar Mikkelsensvej 28, 3760 Gudhjem)

Vinbaren Provianten i Gudhjem er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på Bornholm Vinbaren Provianten i Gudhjem er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på Bornholm Vinbaren Provianten i Gudhjem er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på BornholmVinbaren Provianten i Gudhjem er en ud af mange gode restauranter og spisesteder på Bornholm

De tre ovenstående spisesteder er blot mit bud på, hvor middagen kan indtages under din tid på Bornholm. Ikke alle spisesteder er åbne året rundt, så se deres opdaterede åbningstider på det enkelte spisesteds hjemmeside. På Destination Bornholms hjemmeside finder du endnu flere lækre restauranter i alle prisklasser.

Indgår din yndlings restaurant på Bornholm ikke på min liste, må du endelig dele den i kommentarfeltet herunder! 

 

 

Dette indlæg blev udgivet første gang i oktober 2018

Indlægget er sidst opdateret i maj 2020

 

 

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.