Hader vi turister i Amsterdam?

Hader vi turister i Amsterdam?

Forbud mod åbning af nye hoteller i bymidten. Nedlukning af flere turistbutikker og de såkaldte ølcykler. Opstramning af reglerne for udlejning gennem Airbnb. Det er nok ikke gået nogens næse forbi, at Amsterdam de sidste par år har lavet flere og flere tiltag for at blive fri for den overvældende tilstrømning af turister. Ja, flere artikler hævder endda, at der er tale om et egentligt turisthad i den hollandske hovedstad. Men er det egentlig tilfældet, og er det overhovedet muligt at besøge Amsterdam uden at blive hadet af de lokale? De spørgsmål kan jeg forhåbentlig give dig et svar på i dagens indlæg. 

Hader vi i Amsterdam turister? Det korte svar er nej. Men vi ser helst, at den forkerte slags turister holder sig fra at besøge byen. Ser du, hver evig eneste weekend er der en kæmpe tilstrømning af festglade turister, ofte hele grupper, der kommer for at bruge en hel weekend på for eksempel at holde polterabend. Amsterdam har nemlig altid haft et ry om, at det var et tilflugtsted for de frisindede. At det er en festby fuld af stoffer og alkohol. Nok er hollænderne et frisindet, åbent og festglad folkefærd, men de forstår alligevel at respektere andre lokale og det generelle bybillede. Det er desværre ikke tilfældet for en størstedel af de turister, vi ser her i Amsterdam. Hver eneste dag i weekenden og dagene før og efter vågner man op til Amsterdams gader fulde af bræk, kanalerne stinkende af tis og skrald hvor end, man færdes. Om sommeren skal man være forberedt på lang ventetid i sporvognene, fordi trafikken skal holde tilbage for de mange ølcykler. Det er generelt svært at færdes i midtbyen, uden at skulle gå i slalom mellem horderne af turister, der står i kø til den ene turistfælde efter den anden. Det er skide irriterende.

 

Men der er absolut plads til turister. Det skal blot være den rigtige slags. De som kommer her for at opleve byen. Kvalitetsturister. Det er netop derfor, jeg skriver så uendeligt mange indlæg om Amsterdam, hvor jeg guider i lokale oplevelser og usædvanlige dagsture. Fordi jeg gerne vil gøre mit for, at du får en så god oplevelse af Amsterdam og Holland som muligt, og at du netop undgår de værste turistfælder, som der desværre er så rigeligt af. Jeg selv bliver altid så begejstret, når jeg hører, at andre danskere i blogland eller den “virkelige” verden har sat kursen mod Amsterdam. Så har de nemlig mulighed for at opleve de smukke huse, de idylliske kanaler, de hippe butikker og de hyggelige caféer. Alt sammen det som har bidraget til, at jeg er faldt fuldstændigt pladask for byen. Jeg oplever endda, at størstedelen af de danske bloggere eller Instagrammere, der kommer hertil rent faktisk vender hjem til Danmark og deler alle de gode sider af Amsterdam. Det gør mig blot endnu gladere, og det giver mig også håb om, at Amsterdam en dag kunne blive fri for den dårlige slags turister. Eller i hvert fald blot se færre af dem besøge byen.

Drømmer du om at besøge Amsterdam, eller har du måske allerede købt en billet hertil, og vil du gerne vide, hvad du selv kan gøre for at være en god turist? Og altså også få en langt bedre oplevelse? Så behøver du blot følge et par af de nedenstående råd.

Sådan er du en god turist i Amsterdam

 • Regel nummer 1 er, at du ikke skal komme hertil for at fejre din polterabend eller for at ryge dig skæv! Du skal naturligvis være mere end velkommen til at besøge en bar eller coffee shop og nyde de lokale råvarer, men lad venligst vær med at kaste op i kanalerne. På forhånd tak! 🙂
 • Besøg andre spisesteder end de klamme donut- eller hotdogboder rundt om Dam Square. Du vil gøre dig selv, din mave og din bankkonto en stor tjeneste. Er du helt tom for idéer i forhold til, hvor du skal spise henne, kan du tage et kig på min spiseguide til Amsterdam her. Det samme gælder for argentinske restauranter. Af en eller anden grund er der en million af dem her i Amsterdam. Og der er ifølge pålidelige kilder kun én, der er god – Salmuera. Hold dig væk fra alle de andre.
 • Nu vi taler om Dam Square. Forsøg for søren at bevæg dig væk herfra! Hver gang jeg kommer her forbi, kan jeg ikke lade være med at blive en smule trist over de mange turister, der mildest talt spilder sin tid her. Amsterdam har så uendeligt meget at byde på, så hvorfor bruge sin tid på at se en million ulækre duer, Manden Med Leen eller alle de andre nedern gadekunstnere, der holder til her.
 • Amsterdam bugner med ene af fantastiske museer, så lad for guds skyld vær med at besøge steder som Madame Tussauds, Torturmuseet eller Amsterdam Dungeons. De er alligevel identiske med dem, du finder i blandt andet Berlin, London eller enhver anden europæisk storby. Er kunstmuseer for kedelige til dig, kan du for eksempel lægge vejen forbi den skjulte kirke Our Lord in the Attic, EYE filmmuseet eller det ikoniske Anne Franks Hus.
 • Den nok allervigtigste regel er, at du skal nyde din tur til Amsterdam, men vær respektfuld. Behandl byen og opfør dig, som hvis du færdes i København, Aarhus, eller hvor du nu må komme fra. Det vil gøre os lokale utroligt glade, og vil give os meget mere lyst til at byde dig velkommen en anden gang 🙂

 

SaveSave

SaveSave

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


12 svar til “Hader vi turister i Amsterdam?”

 1. Kan godt forestille mig at byen overstrømmes at folk der kommer for at udnytte at man kan ryge (eller spise sig) skæv. Jeg vil dog rigtigt gerne besøge Amsterdam for at se kanalerne og de små gader osv! <3. Bor i meget centralt?

  • Vi bor i det område, der hedder Jordaan, så meget centralt. Heldigvis bor vi på en lille isoleret ø, så rundt om vores lejlighed er der ikke så mange problemer med fulde eller skæve turister. Da jeg endnu arbejdede inde i byen, var det det dog det rene helvede at skulle komme til og fra arbejde, fordi jeg skulle gå gennem de mest populære og turistede områder.
   Håber du kan komme hertil en dag, så du kan opleve dem smukke side af byen 🙂

 2. Min kæreste og jeg har flere gange talt om at tage til Amsterdam, men det er endnu ikke blevet til noget. Det står dog stadig højt på min liste over stedet jeg gerne vil besøge. Jeg kan virkelig godt forstå at de lokale ikke bryder sig om den slags turister som du beskriver i dit indlæg. Det ville vi jo heller ikke herhjemme synes var særlig fedt. Jeg er glad for du har lavet så mange fine guides til byen, som jeg er sikker på jeg får brug for når jeg skal planlægge en tur i fremtiden. For vi elsker også at prøve de lidt mere lokale ting og vil helst så langt væk fra andre turister som muligt eller i hvert fald de turistfælder som du taler om 🙂

  • Tusind tak for din kommentar, Freja 🙂 Jeg håber, du en dag får mulighed for at komme hertil, så du kan opleve de gode sider af byen.

 3. HAHA jeg elsker det her indlæg <3
  Du har egentlig fået mig til at glemme, hvilke kliché feriedestination Amsterdam egentlig har været! Men jeg vil SÅ gerne besøge Amsterdam en dag, og dertil er flere af dine guides gemt, så vi kan se mere af det "rigtige" Amsterdam, og undgå de mange turistfælder 😀

  • Hihi, jamen det tager jeg som et tegn på, at jeg har gjort mit job godt. Jeg gør i hvert fald mit ypperste for ikke at promovere de værste turistfælder her i Amsterdam 😀

 4. Hej Camilla
  Fedt indlæg.
  Hvor er det ærgerligt at det er blevet sådan. Men det overrasker mig ikke, for hvad tænker man først på, når man tænker Amsterdam – for mange gælder det vist frisindede coffeeshop (for mig handler det om tulipaner, men jeg er jo nok lidt gammeldags der ?).

  Men jeg er så enig med dig. Der er virkelig dejligt i Amsterdam!
  Det er godt nok ved at være nogle år siden, at jeg sidst har været der. Men jeg er glad for at høre, at man ikke skal lade sig skræmme af alle overskrifterne i avisartiklerne.?
  /Henriette

  • Tusind tak for din søde kommentar, Henriette. Hvor gør det mig bare glad, at du associerer Amsterdam med tulipaner. Det lader desværre ikke til at være tilfældet for de store grupper af fulde turister, jeg møder hver dag 😛 Du kan dog trygt besøge byen igen en dag. Det handler blot om at bevæge sig væk fra turistfælderne, hvilket jeg dog er sikker på, at I allerede er rutinerede i 🙂

 5. Vi skal et smut til Amsterdam i sommerferien og denne gang skal børnene med. De er 8, 12 og 14. Er der steder, som er fantastiske med børn, som bare SKAL opleves?

  • Hvor lyder det dejligt med en sommertur til Amsterdam. Byen liver virkelig op i sommermånederne, og der sker altid noget. Jeg havde i efteråret besøg af min kusine og hendes lille datter på 5 år, som især var vild med Van Gogh-museet, som de har lavet meget interaktivt og underholdende for børn. Derudover er den smukke zoo, ARTIS, og en kanalrundfart altid et hit for børn. I kunne også meget passende lege en cykel og tage ud til en af de skønne strande langs kysten. Bloemendaal aan Zee er de lokales favorit. Det er også meget let at opstøve mad, som vil falde i både unge og voksnes smag. Pandekager og pommes fritter kunne for eksempel være en mulighed.
   Du kan læse mange flere tips til oplevelser i Amsterdam her og spisesteder her.
   Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål.
   Ellers må I have en helt fantastisk tur til sommer! 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.