KLM lancerer miniaturehus nr. 100 | Her er alt du skal vide om de små huse

KLM lancerer miniaturehus nr. 100 | Her er alt du skal vide om de små huse

Du har måske stødt på dem før på din tur til Holland. Eller set en i vindueskarmen hos en berejst ven. Ja, hvis du er sådan en, der flyver flittigt, har du måske bemærket dem i KLMs Crown Lounge i Amsterdams Schiphol Lufthavn. Jeg taler selvfølgelig om de små KLM huse i blåt og hvidt porcelæn. I dag fylder KLM 100 år, og det fejres blandt andet med lanceringen af KLM huset nummer 100. Men hvad er historien bag miniaturehusene, og hvordan får du fat i dit eget KLM hus til din souvenirsamling? Det kan du gøre dig klogere på her.

En kort historie bag de blå Delft huse fra KLM

Man skulle måske tro, at miniaturehusene fra KLM har eksisteret i lige så mange år som KLM selv – altså i 100 år. Det er dog ikke tilfældet. De første KLM huse blev givet ud til KLMs Royal Class passagerer – det som i dag hedder World Business Class – på langdistanceruterne i starten af 1950erne. Indtil KLM fyldte 75 i 1994 var antallet af huse tilfældigt. Nogle år blev der lavet adskillige nye huse, mens der andre år slet ikke udkom nogle. Men for at markere KLMs 75 års fødselsdag, valgte man at udgive 15 nye for at få antallet af KLM miniaturehuse op på 75. Siden da er der blevet lanceret et nyt hus hvert år den 7. oktober for at markere KLMs fødselsdag.

KLM husene er ikke blot til pynt, selvom det nu engang er sådan, jeg selv bruger dem i mit hjem her i Amsterdam. Husene er nemlig fyldt med Genever fra Bols, som nok lettest beskrives som Hollands svar  på gin. Blandt flyselskaber var der nemlig i tidernes morgen meget strenge regler, og for at undgå uretfærdig konkurrence, besluttede man, at det skulle være strengt forbudt at give gaver ud til passagerer. Den regel smøg KLM sig udenom ved at servere Bols i de små huse for business class passagerer – for der var jo ingen regler om, at drikkevarer absolut skulle serveres i glas. Og siden da har der været kæmpe rift om de ikoniske miniaturehuse blandt samlere.

Husene bag miniaturehusene

Ifølge samlere er det ikke lige meget, hvilket hus du får fra KLM. Alle huse, pånær den første håndfuld, er replikaer af virkelige huse, som er spredt ud over Holland – og et enkelt på Curaçao. Hvert hus er særligt udvalgt for sin helt særlige historie, arkitektur eller tidligere beboere. På den måde fungerer KLM miniaturehusene som en helt unik hyldest til Hollands største personligheder, som på hver sin måde har sat sit præg på den Hollandske historie.

På den måde kan du snildt tage et miniaturehus med dig hjem til evigt minde om de attraktioner og enestående bygninger, du kom forbi på din storbyferie i Amsterdam, Rotterdam, Den Haag eller en lang række af Hollands mest elskede byer. Blandt de 100 huse finder du blandt andet Heineken Brewery, Rembrandts Hus og ikke mindst huset, som Anne Frank og hendes familie holdt sig skjult i under 2. Verdenskrig, og som over en million turister besøger under sit ophold i Amsterdam. Sidstnævnte er naturligvis min personlige favorit i min samling på 10 sølle miniaturehuse.

Vil du læse mere arkitekturen og historien bag de 100 huse, kan jeg anbefale dig at få fat i bogen Little Kingdom by the Sea. Udover et historisk indblik i den hollandske historie og kultur, får du også et kort over placeringen af samtlige KLM huse i Holland.

Sådan kommer du godt igang med din samling

Hold styr på din samling ved at downloade appen KLM Houses i App Store. Her kan du tilføje huse til din samling eller ønskeliste, ligesom du også kan registrere de huse, du har mere end én af. Ved hvert hus har du en kort tekst om dets historie eller tidligere beboere, dets adresse på Google Maps samt en notesektion, hvor du kan nedskrive tanker eller minder, du har koblet til huset. Måske det var netop foran et af husene du fik dit livs bedste pommes frittes, du grinte som aldrig før med vennerne, eller kæresten friede til dig? Det kan selvfølgelig også bare være, du synes, det er et pænt hus 😛

Her får du fingrene i et af de blå KLM huse

Flyv med KLM World Business Class

Den “rigtige måde” at tilføje et nyt KLM miniaturehus til sin samling er ved at flyve med KLM som World Business Class passager på et langdistancefly. Hvis du ikke er tilfreds med dit hus, har du som business class passager eller indehaveren af et Flying Blue guldkort, muligheden for at få ombyttet huset i KLMs Crown Lounge i Amsterdams Schiphol Lufthavn.

Det er naturligvis ikke en luksus, der er alle forundt. Vi har derfor kun selv fået to huse, når Ollie er fløjet til USA eller Kina med sit arbejde

Køb i butikker

Flyver du heller ikke på business class til hverdag, kan du snildt få fingrene i et lille hus til evigt minde om din storbyferie i Amsterdam. Byen bugner nemlig med små butikker, der enten delvist eller udelukkende sælger de små porcelænshuse fyldt med Bols. Den mest populære butik er Kramer, der ligger på Prinsengracht 807 blot et par broer fra Rijksmuseet. Tænk dig dog om en ekstra gang, før du lægger pengene i et KLM hus. Butikkerne, der sælger dem, er nemlig godt klar over husenes værdi og tager derfor ofte alt for mange penge for et enkelt hus, hvis du spørger mig. Butikkerne er dog et besøg værd, hvis du er på udkig efter en helt særlig tilføjelse til din samling.

Tag på loppemarked

Skal du have den allerbedste pris for dit næste miniaturehus til din samling, skal du opsøge Hollands loppemarkeder. Her ligger prisen for et hus på alt fra 5 € i de mindre byer til omkring de 20 € i Amsterdam. Vi har købt langt størstedelen af husene i vores samling på loppemarked. Vi har fundet miniaturehusene til rigtigt gode priser på Noordermarkt og Waterlooplein i Amsterdam samt på lørdagsmarkedet i Delft, hvor vi fik den absolut bedste pris.

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.