En decemberguide til Amsterdam | Sådan fejres julen i kanalernes by

En decemberguide til Amsterdam | Sådan fejres julen i kanalernes by

Er jeg den eneste, der så småt er begyndt at komme i julestemning? Ærligt talt har jeg set frem til julen lige siden, sommeren sluttede, men jeg føler så småt, vi er så tæt på december, at det er acceptabelt at begynde at lytte til julemusik og finde julepynten frem fra gemmerne. Har du planlagt en juletur til Amsterdam i den søde juletid, har du meget at se frem til. Julen starter tidligt i Holland, og allerede i denne uge kan du få en bid af den hollandske jul, hvor julelysene i aften tændes med et stort show på Dampladsen. Ugens og hele julens højdepunkt sker dog på søndag, hvor hollændernes julemand Saint Nikolaus ankommer med en kæmpe parade, der går gennem hele byen. Kommer du først til Amsterdam senere i december, venter der dog også en masse hyggelige juleoplevelser.

Denne side bliver opdateret efterhånden som flere julearrangementer bliver offentliggjort. 

18. november | Sinterklaas

I Holland fejres julen lidt anderledes end i Danmark. Hvor vi i Danmark har julemanden og julenissen, har man i Holland Sinterklaas, eller Sankt Nikolaus, der er forgængeren for vores traditionelle julemand. Den Hollandske juleaften, som kaldes Sinterklaasavond, falder allerede den 5. december, hvor der gives gaver enten om aftenen den 5. eller om morgenen den 6. december.

Sinterklaas ankommer til Amsterdam i år søndag den 18. november, hvor hans indtogt fejres med en parade gennem hele byen. Her vil man kunne opleve hundredevis af Sinterklaas’ hjælper Zwarte Piet, som har vakt en del uro de sidste par år, da børnene udklædt som denne figur bliver malet kulsorte i ansigtet. Ser vi bort fra dette, er denne dag en stor glædesdag for børn og gamle, der samles langs ruten for at gribe de pebernødder, der bliver kastet ud til publikum. Nogle er måske endda så heldige, at de får chancen for at give hånden til Sinterklaas, som ankommer allersidst i paraden på sin hvide hest. Festlighederne starter allerede kl. 10 om morgenen, hvor Sinterklaas ankommer med sin båd. Fra kl. 12.45 til kl. 15.15 foregår paraden i Amsterdams gader, hvor der undervejs vil være underholdning i form af musik og festligheder med kendte hollændere. Du kan holde øje med ruten enten på Google Maps eller på den officielle side for Sinterklaas’ indtogt.

29. november – 20. januar | Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival er en tilbagevendende begivenhed, som du næppe vil kunne undgå at bemærke på din juletur til Amsterdam. Mellem den 29. november og den 20. januar vil du kunne beundre de cirka 30 lysinstallationer, der ligger spredt ud over Amsterdam og oplyser de idylliske kanaler. Adskillige talentfulde kunstnere, designere og arkitekter bidrager til dette års Light Festival, der er den største af sin slags i hele verden. Amsterdam Light Festival er ganske gratis at opleve, og du kan vælge enten at gå rundt til de forskellige installationer, som vil blive markeret på Google Maps, eller du kan bestille en aftenbillet til en bådtur langs de oplyste kanaler. Du kan holde dig opdateret på festivalen og de mange ture, du kan deltage i på Amsterdam Light Festivals hjemmeside.

Julemarkeder i Amsterdam

2. og 16. december | Søndagsjulemarked i Westergasfabriek

Den første søndag i måneden året rundt kan du gå på opdagelse i spændende boder med alt fra lopper til brugskunst i Westergasfabriek, som ligger i Westerpark. To søndage i december vil markedet være inspireret af den søde højtid, hvor du kan købe hollandske pebernødder, varme dig på en kop gløgg og købe fine ting, som du kan lægge under juletræet derhjemme.
(Kl. 12.00-18.00. Klonneplein 1, 1014 DB Amsterdam)

9. december | Museum Market Christmas Edition

En gang om måneden året rundt samles lokale designere foran Rijksmuseet til Museum Market. Dette sker også i december, hvor det forvandles til et lille juleland med lokalproducerede julegaver og hollandske julesnacks, som du kan tage med hjem til familie og venner.
(Kl. 12.00-18.00, Museumplein, 1071 Amsterdam)

15. december | Sissy-Boy julemarked

Sissy-Boy er en af mine yndlings butikker her i Amsterdam. I år holder de et julemarked, som både unge og gamle vil få glæde af. Her er livemusik, pebernødder, gløgg til de voksne, limonade til børnene, og så kan du købe de fineste gaver fra lokale tøj- og interiørmærker.
(Kl. 10.00-18.00. Brasserie Nel. Amstelveld 12, 1017JD Amsterdam)

Andre julearrangementer

18. november | Julelysene tændes

Julen bliver for alvor skudt i aften, hvor julelysene i det smukke stormagasin de Bijenkorf bliver tændt. Dette sker med et kæmpe show med musik, fyrværkeri og diverse kunstnerier. Efterfølgende har Bijenkorf åbent helt indtil kl. 22, hvor du har mulighed for at shoppe løs af mærkevarer til boligen, dig selv eller en, du har kær.
(Kl. 19.00-22.00. Dam, 1012 NP, Amsterdam)

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


12 svar til “En decemberguide til Amsterdam | Sådan fejres julen i kanalernes by”

 1. Hej Camilla

  Tak for endnu en spændende og meget informativ post. Jeg har dog ét spørgsmål spm jeg ikke rigtig har kunne finde et klart svar på, og håber du måske kan hjælpe?

  Jeg fylder år den 5. December og har bestemt mig for at fejre dagen i Amsterdam, men samme dag er der jo “Sinterklaas”, så jeg tænker på om det overhovedet er smart at besøge Amsterdam på netop denne dag?

  Jeg tænker på, at der måske ikke er så mange attraktioner og ikke mindst, restauranter åbne? Det ville jo være ret trist, hvis ikke vi kan komme ud og spise netop denne aften :- )

  På forhånd tak

  // Ivan

  • Hej Ivan

   Tusind tak for din kommentar. Dejligt mit indlæg kunne bruges 🙂

   Hvor lyder det dejligt med en jule/fødselsdagstur til Amsterdam! Der er ingen grund til at undgå Amsterdam den 5. december. Selvom det er deres juleaften her, så er det en hverdag ligesom alle andre. Kun den 25. og 26. er helligdage ligesom derhjemme. Langt de fleste attraktioner, butikker og spisesteder har normale åbningstider, dog lukker nogle supermarkeder lidt tidligere end normalt. Tjek dog lige for en god ordens skyld, om den restaurant, I har udset jer, har åbent denne dag, når tiden nærmer sig. Sinterklaasavond er mest en tradition for børnefamilier, så det kan jo ske, at en restaurantejer hellere vil være hjemme hos sine børn lige den dag 🙂

   Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål til Amsterdam og Holland.

   Du ønskes en dejlig tur og en rigtig god fødselsdagsfejring!

 2. Hej igen Camilla

  Mange mange tak for dit svar. Så kan vi slappe helt af og bare glæde os til at komme afsted ?

  Endnu engang tak for din hjælpsomhed.

 3. Hej Camilla
  Jeg har et spørgsmål som jeg ikke rigtig har kunne finde et klart svar på, og håber du måske kan hjælpe?
  Jeg og min familie har planlagt en tur til Amsterdam til nytår 🙂 og skal rejse fra den 30 december ca til 4 januar men er lidt i tvivl om butikkerne har åbent nogen af de dage som vi er der?

  • Hej Hanija
   Langt størstedelen af butikkerne har åbent nytårsaftensdag indtil omkring kl. 18. På nytårsdag den 1. januar er de fleste butikker lukket. Til gengæld er mange museer åbne denne dag, så det er jo en god mulighed for at få besøgt et par stykker af dem. Anne Franks Hus, Rijksmuseum, MOCO og Van Gogh er mine favoritter. Husk dog at bestil billet på forhånd ved både Anne Frank og Van Gogh.
   Resten af tiden I er i Amsterdam, følger butikkerne de normale åbningstider.
   Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål om Amsterdam.
   Ellers ønskes du og familien en fantastisk tur til Amsterdam, når den tid kommer 🙂

 4. Hej Camilla
  hvis man er i Amsterdam fra 23-26 december er det så muligt at spise ude d. 24 og hvad med d. 25?
  Mvh
  Dorte

  • Hej Dorte
   Det er bestemt muligt at spise ude i juledagene. Ikke alle restauranter holder åbent, men de, der gør, har ofte særlige menuer i anledningen af den søde juletid. Jeg vil dog anbefale dig at bestille bord på forhånd, da de fleste restauranter lukker så snart, de er kommet igennem dagens reservationer. For at få en idé om, hvilke restauranter, der holder åbent over jul, kan jeg anbefale dig at tage et kig på denne liste fra sidste år. Jeg kunne også forestille mig, at der vil komme en opdateret liste, når vi nærmer os juleaften.
   Amsterdam er simpelthen så hyggelig en by over julen, så du kan godt glæde dig! 🙂

 5. Hej igen Camilla Jeg har lige et sidste spørgsmål hehe. Det fordi vi skal have min søn med på 1,5 år så tænker er der nogle steder hvor man kan fejre det nye år hvor man godt kan have ja små børn med jeg ved ikke helt hvad og hvor det skulle være? har dog min mor med som så evt. kunne blive tilbage med ham om aften.. men har du så nogle ideer hvor vi kunne tag hen på nytårs aften som familie, eller hvad vi kunne lave 🙂

  • Hej igen Hasnija
   Og velkommen til Amsterdam! 😀

   Jeg skal være helt ærlig og sige, at jeg ikke umiddelbart ville have et så lille barn med mig rundt i byen på nytårsaften. Som I nok allerede har bemærket de sidste par dage, er folk hernede mindst lige så vilde med nytårskrudt, som vi er derhjemme, og det går altså ikke stille for sig, når børn som gamle skal vise sig frem. Hvis I har reserveret bord på en restaurant i aften, vil I selvfølgelig kunne tage ham med dertil, men ellers ville jeg selv nok være mest tryg ved at lade ham blive hjemme med din mor.

   Jeg er gravid i år, og jeg har selv planer om bare at blive indendøre i aften – simpelthen fordi jeg ikke føler mig super tryg ved at have fyrværkeri til at blive fyret af fra alverdens sider. Man skal virkelig være vågen og opmærksom i tilfælde af, at en raket ikke kommer afsted som planlagt. Bare de sidste to år her i byen har jeg set mange raketter, der er endt med at flyve over på den modsatte side af en kanal frem for at flyve til himmels. Jeg er selvfølgelig ikke ude på at skræmme jer, men man skal i hvert fald være meget opmærksom, uanset om man har en lille med eller ej.

   Hvis I gerne vil have ham med ud at se fyrværkeri, vil jeg anbefale jer at tage op til hovedbanegården, Amsterdam Centraal, hvor byens officielle nytårsfyrværkeri bliver fyret af ved midnat. Det er i hvert fald lidt mere sikkert og trygt, og det ville jeg selv klart foretrække, hvis jeg ikke havde planer om at være hjemme i aften.

   Jeg håber, I nyder jeres dage her i Amsterdam, og at I får en rigtig dejlig nytårsaften! (:

 6. Hej Camilla
  Tak for en dejlig inspirerende blok.
  Jeg vil høre dig om du har lidt gode tips til Nytårs aften i Amsterdam?
  Mvh Stine

 7. Hei, camilla:)

  Vi vurderer å dra til Amsterdam 23-26 Desember, men er litt skeptisk til om ting er åpent.
  Vet du om restauranter, cafeer, coffeeshop, museer, aktiviteter ol er åpent i denne tiden?
  Er det ting å gjøre eller blir vi bare sittende på hotellet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.