Broek in Waterland | Smuk eventyrby en kort cykeltur fra Amsterdam

Broek in Waterland | Smuk eventyrby en kort cykeltur fra Amsterdam

Holland bugner med ene af hyggelige byer, der er perfekte til en dagstur fra Amsterdam. Nogle er dog mere turistede end andre. Da jeg havde besøg af min søster i to uger, før vi rejste til Canada, var vi ude at besøge en masse byer, som jeg heller ikke selv havde haft fornøjelsen af at besøge. Nogle steder var de rene turistfælder, mens andre i den grad er værd at anbefale dig, søde læser, at besøge, hvis du kommer til Amsterdam en dag. Dette er en af de rigtigt gode dagsture fra Amsterdam.

Du har sikkert set adskillige videoer og billeder fra den eventyrlige kanalby Giethoorn. Selvom det endnu ikke er en by, jeg selv har haft fornøjelsen af at opleve, så kan jeg med ret stor sikkerhed sige, at dagens tip faktisk er en bedre dagstur. Giethoorn ligger nemlig uoverskueligt langt væk fra Amsterdam, og den eneste måde at komme dertil er med en guidet tur, med bil eller ved at skifte tog og bus en håndfuld gange. Derudover har landsbyens store popularitet på sociale medier også resulteret i, at der er rigtigt mange turister, der tager dertil. I dag vil jeg fortælle jer om Broek in Waterland, der ikke blot er et godt alternativ til Giethoorn. Jeg vil faktisk også vove at påstå, at det er en langt bedre dagstur fra Amsterdam af flere årsager. For det første tager det ingen tid at komme dertil og for det andet, så kender langt de færreste til denne smukke eventyrby. Derfor kan du gå rundt i byen på egen hånd uden at skulle kæmpe om pladsen med hundredevis af andre turister. Derudover er landsbyen simpelthen bare så smuk, at det er en skam ikke at tage en times tid ud af sit program på sin storbyferie i Amsterdam og opleve en ny side af Holland.

Broek in Waterland er en lillebitte flække knap 8 kilometer fra Amsterdam, hvor der bor lidt over 2000 indbyggere. Waterland er en kommune i Holland, som hovedsagligt er dækket af kanaler, moser og diger, og som også er hjem til en række mere populære turistbyer som Marken og Monnickendam. Fra 1600- til 1800-tallet var landsbyen en populære destination for sørejsende, der i sine fortællinger fra besøgende beskrev landsbyen som det reneste sted i verden. Og når man går rundt i Broek in Waterland i dag, lader det til, at renligheden har holdt ved. Vi kunne i hvert fald ikke spotte et eneste stykke skrald eller cigaretskod på de brostensbelagte gader, der kringler sig gennem den smukt velholdte landsby.

Der er ikke mange egentlige turistattraktioner i Broek in Waterland. Men det tager jeg som et godt tegn. Man oplever nemlig bedst landsbyen ved blot at gå rundt i byens gader og beundre de mange fine huse, der ligesom husene i Amsterdam er kulturarv og derfor godt beskyttet og velholdt til trods for den høje alder. Når man kommer fra Amsterdam, vil landsbyen være blevet delt i to af hovedvejen. Går man til højre, kommer man til et mere moderne boligområde, som mange hollændere med job i Amsterdam er flyttet til på grund af de lave priser. Går du til venstre, vil du finde det Broek in Waterland, som er værd at opleve. 

Pitstop på Broekerhuis

Trænger du til en lille forfriskning eller en bid mad på din tur til Broek in Waterland, har du et fint lille udvalg af hyggelige spisesteder. Vores valg faldt på Broekerhuis, der blev bygget af en arkitekt fra Amsterdam tilbage i 1775. Oprindeligt tilhørte den smukke villa den hollandske kirke, der først brugte ejendommen som børnehjem og senere som hospice. Efter 2. Verdenskrig overgik villaen til kommunen med den betingelse, at bygningen altid skulle komme byen til gode. I dag huser Broekerhuis en café, men bliver også flittigt brugt til vielser og andre festligheder.

Her fik vi hver en vildt lækker lemonade og iste – muligvis de bedste, jeg nogensinde har smagt – samt en omgang bitterballen og croquettes. Kommer du til Amsterdam eller en hvilken som helst anden hollandsk by, er det et must, at du smager en af disse to snacks mindst én gang på din tur. Disse små hapsere kan nok bedst betegnes som friturestegt sovs og smager allerbedst dyppet i sennep og med en iskold øl.

Sådan kommer du til Broek in Waterland

Det, der gør Broek in Waterland til sådan en god dagstur på en storbyferie i Amsterdam, er som sagt landsbyens fortræffelige beliggenhed. Det tager nemlig ingen tid at komme hertil. Du kan vælge at leje en cykel fra de mange cykeludlejningsfirmaer i Amsterdam og hoppe på den gratis færge fra Amsterdam Centraal til Buiksloterweg. Herfra cykler du ellers bare nordpå gennem den smukke kommune Waterland, der byder på ene af maleriske kanaler med kanalhuse og husbåde, før du når til Broek in Waterland. Fra Amsterdam Centraal tager cykelturen knap 40 minutter, alt efter hvor længe du skal vente på færgen.

Du kan også vælge at tage bussen til Broek in Waterland. Fra Amsterdam Centraal kan du hoppe på busserne 312, 314 eller 316, der alle stopper i Broek in Waterland. Busturen tager knap 15 minutter og koster ikke mere end et par euro. Der er også gode parkeringsmuligheder i landsbyen, så hvis du kommer til Amsterdam i bil, er dette også en mulighed.

 

Rejseblog om at rejse til Holland | Guides, expatliv, tips og inspiration

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

, , , , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.