En dag på Lantau Island | Kultur, natur og en kæmpe Buddha

En dag på Lantau Island | Kultur, natur og en kæmpe Buddha

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen; Hong Kong er meget mere end skyskrabere og smarte natklubber. Bevæger du dig lidt væk fra byen, kan du nemlig opleve alt fra frodige jungler og gyldne sandstrande til lokale landsbyer og storslåede bjergudsigter. En af mine favorit dagsture fra Hong Kong og en af de bedste måder at opleve det “autentiske” Hong Kong er ved at hoppe på MTR’en (Hong Kongs metrosystem) og besøge naboøen Lantau Island. Her er vitterligt noget for enhver smag, og du kan snildt nå at få oplevet meget på bare et par timer. Her er den kæmpestore Buddha-statue Tian Tan, den gamle fiskerlandsby Tai O, fantastiske vandreture, streetfood i verdensklasse, skønne sandstrande og selvfølgelig det hyggelige lille Hong Kong Disneyland. Her er mit forslag på, hvordan jeg ville tilbringe en dag på Lantau Island. 

Velkommen til Lantau Island

Ngong Ping

Tian Tan Kæmpe-Buddhaen

Den absolut største attraktion på Lantau-øen er Kæmpebuddhaen, som går under navnet Tian Tan. Denne 34 meter høje siddende Buddha er ofte noget af det første, du vil kunne spotte fra dit flyvindue, når du lander i Hong Kong, lige som den på en klar dag også vil kunne ses helt fra den tidligere portugisiske koloni, Macao. Hvor mange templer og Buddha-statuer i Asien er flere hundrede år gamle, er Tian Tan Buddhaen kun sølle 25 år gammel. Ikke desto mindre er det et imponerende syn, når man ankommer til Ngong Ping og spotter Buddhaen i det fjerne. Gå de 268 trin op til Buddhaen (det er okay at holde pause undervejs), og du vil blive mødt af Buddhaen, der er omringet af seks deva-statuer med ofregaver. Derudover vil du have en fantastisk udsigt til det nærliggende Po Lin Monastery samt de omkringliggende øer.

Po Lin Monastery

Næste stop i Ngong Ping er det buddhistiske kloster Po Lin Monastery. Po Lin Monastery er et af de smukkeste klostre, du finder i Hong Kong, især fordi det er omringet af den frodige jungle. Gå rundt til de forskellige rum med de mange Buddha-statuer og beundr den fantastisk smukke arkitektur, før det er tid til at begive dig videre. Trænger du til at få stillet den lille sult, kan du snuppe en bid mad i den vegetariske restaurant i klosteret.

Wisdom Path

Herefter er det tid til at begive sig ud i naturen! The Wisdom Path er en kort rute på knap 15 minutter, der fører dig fra pladsen foran Buddhaen og Po Lin Monastery ud til 38 træsøjler, der er formet i et 8-tal. På hver af søjlerne, pånær én, står der skrevet et vers fra Hjertesutraen, der er kendt inden for både buddhismen, taoismen og konfucianismen. Herfra kan du også se det højeste punkt på Lantau Island, Lantau Peak, samt det Sydkinesiske Hav.

Sådan kommer du til Ngong Ping

MTR

Den letteste og billigste måde at komme til Lantau er ved at benytte sig af Hong Kong formidable metronetværk, den såkaldte MTR. Fra både Hong Kong-øen og Kowloon kan du hoppe på den orange Tung Chung-linje, der går til Tung Chung-stationen på Lantau Island.

Ngong Ping 360

En lidt turistet men utroligt smuk måde at komme til Ngong Ping er via en svævebane. Efter at være ankommet til Tung Chung MTR-stationen, går du ud af udgang B, hvorfra skilte vil føre dig til Ngong Ping 360. Herfra kan du komme med enten en vogn med klar bund (290 $ tur-retur) eller en normal vogn (210 $ tur-retur). Der er ofte rigtig lang kø, men til gengæld vil du blive belønnet med den mest fantastiske udsigt over Hong Kong, Lantau Island og ikke mindst Tian Tan-Buddhaen. Ngong Ping 360-svævebanen kører fra kl. 10. Du kan læse mere en Ngong Ping 360 her.

Bus

Jeg har faktisk altid været ret uheldig med svævebanen, der har været lukket ned stort set samtlige gange, jeg ville besøge Ngong Ping. Enten var der tyfonvarsel eller også var den lukket for vedligeholdelse. Det var også tilfældet, da jeg var i Hong Kong i maj i år. Men det kan faktisk være en ret positiv ting, da det vil holde mange tilbage fra at besøge Ngong Ping og Buddhaen, hvorfor der sjældent er særlig mange mennesker her på disse tidspunkter. Kan du ikke komme med svævebanen, eller vil du blot spare de mange penge, er et langt billigere alternativ en bus. Lige som ved svævebanen, skal du gå ud af udgang B på Tung Chung MTR-stationen og følge skiltningen forbi Ngong Ping 360, hvorefter du vil ankomme til busterminalen. For knap 15 $ og efter en 50 minutters køretur gennem bjerge, landsbyer, vestlige sommerhusområder og forbi utallige vilde kvæg og vandbøfler vil du ankomme til Ngong Ping Village og Kæmpebuddhaen. Et kæmpe plus er, at du kan tage med bussen meget tidligt om morgenen, hvorfor du kan ankomme før de andre turister på dage, hvor svævebanen virker.

Tai O

Næste stop på din dagstur til Lantau Island er fiskerlandsbyen Tai O. Tai O går ligesom mange andre vandbyer i Asien under kælenavnet Østens Venedig, da landsbyen er bygget på træpæle i det lave vand. Østens Venedig eller ej, så er Tai O en kæmpe kontrast til det pulserende storbyliv i Hong Kong, og et besøg her føles helt som at rejse tilbage i tiden. Her er ikke mange egentlige attraktioner, men de skæve bygninger og smalle stier, der bevæger sig dybt ind i landsbyen eller i mangroveskoven, kan snildt holde dig underholdt i timevis. Så gem kortet væk og lad dig fare vild i Tai O’s gader, hvor du om det ene gadehjørne vil møde typiske kinesiske stenbygninger og om det andet industrielle metalhuse og små, farverige hjem med massevis af planter.

Lyserøde delfiner

I farvandene rundt om Tai O lever de såkaldte lyserøde delfiner, der er en kinesisk variation af den indiske pukkeldelfin. Er du rigtig heldig, kan du på en tur hertil måske spotte dem, når de svømmer rundt i havet. Faktisk er delfinen oprindeligt grå, men med alderen begynder den at få lyserøde pletter over hele kroppen. På grund af opførslen af Hong Kong Lufthavn, Disneyland, broen til Macao og ikke mindst de hundredevis af kæmpe fragtskibe, der sejler ind i Hong Kong dagligt, er bestanden af lyserøde delfiner faldet markant de sidste årtier. Man har derfor størst chance for at se delfinerne, hvis man begiver sig ud på vandet. Selv har jeg set 3 af dem svømme rundt, når jeg har sejlet rundt omkring Tai O. Når du ankommer til busterminalen, vil det første du møder, være et bådfirma, hvor du kun skal betale 30 $ for en sejltur på knap 20 minutter. Turen er meget legit, men jeg har dog efterfølgende hørt, at lyden fra bådens motor skulle forstyrre delfinerne, der bruger lydbølger til navigere rundt i vandet og kommunikere med hinanden. Derfor vil jeg i stedet anbefale, at du tager med en tur med Hong Kong Dolphinwatch, der arbejder for at beskytte delfinerne. Turen koster en del mere, men du får en tur på hele 3 timer samt garanti for, at du vil se en delfin.

Market Street og Kat Hing Street

Market Street og Kat Hing Street er to gader, du bestemt ikke må gå glip af i Tai O. På byens markedsgade finder du en masse boder, hvor du kan købe de lokale specialiteter som tørrede fisk, rejsepasta og chilisauce. Kat Hing Street bugner med små, hyggelige spisesteder og fine butikker med alt fra smykker og pynteting til te og lokale delikatesser.

Tai O Herritage Hotel

Et af de meget få attraktioner i Tai O er Tai O Herritage Hotel. Ud over at være et utroligt smukt hotel med den bedste udsigt i landsbyen, er dette den gamle politistation i Tai O. Bygningen stammer fra 1902, hvor den med en beliggenhed lige ved indgangen til landsbyen fra vandsiden skulle bekæmpe det store antal af pirater på daværende tidspunkt. Efterhånden begyndte stationen mest at blive brugt til administration, mens politibetjentene patruljerede og hjalp borgere i landsbyen med de små skænderier og bagateller, der nu engang opstår i små landsbysamfund som Tai O. Men på grund af den lave kriminalitetsrate i Tai O og resten af Lantau Island måtte man lukke stationen omkring årtusindeskiftet. Heldigvis valgte man at frede bygningen, og Hong Kongs lokale konservatorforening stod for at optimere bygningen, der i dag huser det smukkeste boutiquehotel, som jeg selv drømmer om at overnatte på en dag. Er man ikke overnattende gæst, har man stadig mulighed for at gå rundt på grunden og se på bygningen, lige som man også er velkommen i hotellets restaurant, Tai O Lookout.

Der er måske en kilometer ud til hotellet, men du kommer ikke til at kede dig undervejs. På vejen til hotellet vil du nemlig blandt andet gå forbi massevis af fisk og den lokale specialitet, rejsepasta, der tørrer i solen, små templer og lokale, der samler rejer ind i den lavvandede bugt. På en klar dag vil du kunne se hele vejen ud til den 55 kilometer lange bro, der forbinder Hong Kong med Macao og fastlandskina. Og så har du også bare rig med mulighed for at se på de små huse i landsbyen.

Dolphin Lookout Point

Den bedste udsigt over Tai O fåes ved det såkaldte Dolphin Lookout Point. Som navnet antyder, skulle det være muligt at spotte de famøse lyserøde delfiner herfra. Det har jeg endnu ikke oplevet, men selve udsigten er nu hele gåturen værd! I den idylliske pavilion på bjergtoppen kan du søge lidt skygge fra den bagende sol og nyde udsigten over både Tai O, de traditionelle gravsteder på bjergsiden, broen til Macao samt det Sydkinesiske hav.

Det er ikke så let at finde til udsigtposten, hvis man ikke lige kender til det. På vejen ud til eller tilbage fra Tai O Herritage Hotel, vil vejen blive delt i to. Gå til højre og ind mod en plads, der lidt ligner en skolegård. Lige ved indgangen til gården vil du kunne gå til venstre og herfra følge skiltene, hvor der står Dolphin Lookout Point på. For nemhedens skyld er der også en lille tegning af en delfin. Herfra følger du skiltningen, der går gennem små, tilgroede stier og et par gravsteder her og dør, før du når til toppen af bjerget.

Specialiteter i Tai O

Charcoal egg waffles

Siden jeg boede i Hong Kong for tre år siden, har de lokale egg waffles virkelig overtaget bybilledet for ikke at tale om Instagram verden over. Og det er nu meget forståeligt, for kombinationen af den sprøde skal og vaffelens luftige indre er vildt lækker! Vil du prøve Hong Kongs allerbedste egg waffle, skal det gøres i Tai O. På en gåtur gennem Kat Hing Street kan man ikke undgå at bemærke den lille biks Tai O Charcoal Grilled Egg Puff Uncle, som kan kendes på den lange kø. Her laves vaflerne på en gammel, hjemmelavet kulgrill til formålet, hvilket betyder, at du her får de sprødeste egg waffles med en lille smule røget smag.

Beancurd pudding

Douhua eller tofubudding er nok den eneste kinesiske dessert, som jeg virkelig elsker. Det er kort og godt en yoghurt-lignende cremedessert, der laves på silkeblød tofu. Det kan enten spises rent eller med toppings som søde røde bønner, sukkersirup eller en brun form for sukker. Nogle varianter laves også med ingefær. Det lyder måske ikke lækkert, men giv det et forsøg. Den bedste douhua, jeg har fået er i dessertrestauranten 正記, der ligger på Kat Hing Street. Her ligger desserterne på mellem 10 og 20 $, og så kan man sidde ude på deres hyggelige udendørs terrasse, hvor man har den fineste udsigt til de andre huse og bådene, der sejler forbi. Er du til ingefær, skal du også gøre dig selv en tjeneste og smage deres varme ginger milk custard, der er utroligt lækker! 

Fishballs

Èn af de ting, man bare skal smage på, før man forlader Hong Kong, er fishballs. Og de allerbedste findes i Tai O. Fishballs er vel egentlig en kinesisk udgave af vores danske fiskefrikadeller, som bliver dyppet i en karrysauce. Hvor man de fleste steder inde i Hong Kong får serveret en masse små fiskeboller, er dem i Tai O kæmpe store og virkelig gode. Her kan du også vælge, hvor stærk du ønsker din sauce. Her vil jeg blot advare dig om, at du nok skal holde dig til den milde. Kineserne har nemlig nogle lidt andre smagsløg end os i vesten, hvorfor selv mild kan føles ekstremt stærk.

Seafood

Tai O er et vaskeægte slaraffenland, når det kommer til seafood. Fiskerlandsbyen er berømt for sin produktion af tørrede fisk, der som et af de eneste steder i verden fortsat laves på samme måde som i gamle dage. Derfor valfarter kinesiske turister også hertil fra fastlandet for at købe massevis af tørret fisk med hjem til køkkenskabene. Men man behøver ikke at tage fisken med hjem for at kunne smage på den. Rundt omkring i byen findes der nemlig et utal af fiskerestauranter og små bikse, der specialiserer sig i alt godt fra havet. Her kan du blandt andet spise blæksprutteringe, forskellige former for muslinger og grillet marineret fisk.

Begoniate

Vi skal også have lidt til at skylde al den gode mad ned med. Begoniate drikkes af alle i Tai O og menes at have helbredende og foryngende effekt. Begoniate laves på ekstrakt fra den sjældne plante begonia fimbristipula, der findes på Phoenix Mountain, også kendt som Lantau Peak. Teen kan drikkes enten varm eller kold som en forfriskende helse-læskedrik, men den bruges også i madlavning. Den kolde læskedrik, der laves på dessertrestauranten, jeg nævnte tidligere i indlægget, er super god og koster kun 15 $. 

Sådan kommer du til Tai O

Fra Tung Chung

Efter at være ankommet til Tung Chung MTR-stationen, går du ud af udgang B, hvorfra skilte vil føre dig til busterminalen. Fra Tung Chung går bus nummer 11 direkte til Tai O, og turen tager knap 1 time. Når du skal tilbage til MTR-stationen i Tung Chung, skal du igen med bus 11 fra busterminalen. På bussen kan du bruge dit Octopus-kort.

Fra Ngong Ping og Kæmpebuddhaen

Det er også muligt at gøre som os og besøge Tai O efter Kæmpebuddhaen. Gå gennem den lidt turistede gade, hvor du for enden finder Ngong Ping busterminal. Bus nummer 21 kører direkte til Tai O på knap 20 minutter og for ikke mere end 10 kr. Når du skal tilbage til MTR-stationen i Tung Chung, skal du med bus 11 fra Tai O busterminal. På begge busser kan du bruge dit Octopus-kort.

Mere Lantau Island

Disneyland

Jeg er af den overbevisning, at man aldrig bliver for gammel til Disneyland. Ved Lantau Island finder du det fineste lille Disneyland, som de færreste vælger at besøge på deres tur til Hong Kong. Parken er lille men også langt mindre befærdet end alle andre Disney-parker rundt omkring i verden, hvilket betyder at du sjældent skal stå i kø til forlystelserne i længere tid end blot et par minutter. Derudover er parken også en anelse inspireret af sin placering i Hong Kong, hvorfor du blandt andet kan spise dim sum her eller fejre det kinesiske nytår. Du kommer til Disneyland Hong Kong ved at køre med den orange Tung Chung MTR-linje til Sunny Bay, hvorfra der går et specielt tog ud til parken. Indgangsbilletten til Disneyland Hong Kong koster cirka 619 $.

Strande

Lantau Island byder også på et par af de allerskønneste badestrande i Hong Kong. Cheung Sha Beach og Pui O Beach er de to favoritter, som du finder på sydsiden af øen. Begge ligger ud for landsbyen Pui O, som er forbundet til midtbyen via en færgeterminal i Mui Wo. For at fuldende din dagstur til Lantau Island, kan du tage hertil efter dit besøg i Tai O, dase i solen, hoppe i det varme hav og nyde udsigten til den smukke solnedgang, før du hopper på færgen tilbage til Hong Kong.

Vandreture

Har du ikke fået nok natur på The Wisdom Path og på turen op til Dolphin Lookout Point, er der rig med mulighed for at komme mere ud i naturen på Lantau Island. Øen er nemlig som én stor jungle med et utal af spændende vandrestier og smukke udsigtspunkter, der blot venter på at blive udforsket. Den bedste vandretur på Lantau Island er nok turen op til Sunset Peak. Bjerget er det 3. højeste punkt i Hong Kong, men turen tager faktisk ikke meget mere end 2 timer at gennemføre, hvis man starter fra Pak Kung Au. Som navnet nok antyder, er der den smukkeste udsigt til solnedgangen herfra, og så er naturen bare helt formidabel! Vil du vandre endnu mere, kan du udvælge små bidder af den 70 kilometer lange Lantau Trail Hike, der går fra Mui Wo og til Tai O. Et stykke af ruten går faktisk forbi Sunset Peak og Lantau Peak.

 

 

Rejseblog om at rejse til Hong Kong | Guides, expatliv, tips og inspiration

 

 

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook


2 svar til “En dag på Lantau Island | Kultur, natur og en kæmpe Buddha”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.