En decemberguide til Amsterdam | Sådan fejres julen i kanalernes by

16. november 2017

Er jeg den eneste, der så småt er begyndt at komme i julestemning? Ærligt talt har jeg set frem til julen lige siden, sommeren sluttede, men jeg føler så småt, vi er så tæt på december, at det er acceptabelt at begynde at lytte til julemusik og finde julepynten frem fra gemmerne. Har du planlagt en juletur til Amsterdam i den søde juletid, har du meget at se frem til. Julen starter tidligt i Holland, og allerede i denne uge kan du få en bid af den hollandske jul, hvor julelysene i aften tændes med et stort show på Dampladsen. Ugens og hele julens højdepunkt sker dog på søndag, hvor hollændernes julemand Saint Nikolaus ankommer med en kæmpe parade, der går gennem hele byen. Kommer du først til Amsterdam senere i december, venter der dog også en masse hyggelige juleoplevelser.

19. november | Sinterklaas

I Holland fejres julen lidt anderledes end i Danmark. Hvor vi i Danmark har julemanden og julenissen, har man i Holland Sinterklaas, eller Sankt Nikolaus, der er forgængeren for vores traditionelle julemand. Den Hollandske juleaften, som kaldes Sinterklaasavond, falder allerede den 5. december, hvor der gives gaver enten om aftenen den 5. eller om morgenen den 6. december.

Sinterklaas ankommer til Amsterdam i år søndag den 19. november, hvor hans indtogt fejres med en parade gennem hele byen. Her vil man kunne opleve hundredevis af Sinterklaas’ hjælper Zwarte Piet, som har vakt en del uro de sidste par år, da børnene udklædt som denne figur bliver malet kulsorte i ansigtet. Ser vi bort fra dette, er denne dag en stor glædesdag for børn og gamle, der samles langs ruten for at gribe de pebernødder, der bliver kastet ud til publikum. Nogle er måske endda så heldige, at de får chancen for at give hånden til Sinterklaas, som ankommer allersidst i paraden på sin hvide hest. Festlighederne starter allerede kl. 10 om morgenen, hvor Sinterklaas ankommer med sin båd. Fra kl. 12.30 til kl. 15.30 foregår paraden i Amsterdams gader, hvor der undervejs vil være underholdning i form af musik og festligheder med kendte hollændere. Du kan holde øje med ruten enten på Google Maps eller på den officielle side for Sinterklaas’ indtogt.

 

 

30. november – 21. januar | Amsterdam Light Festival

Amsterdam Light Festival er en tilbagevendende begivenhed, som du næppe vil kunne undgå at bemærke på din juletur til Amsterdam. Mellem den 30. november og den 21. januar vil du kunne beundre de cirka 35 lysinstallationer, der ligger spredt ud over Amsterdam og oplyser de idylliske kanaler. Kinesiske Ai Weiwei er blot én af de mange talentfulde kunstnere, designere og arkitekter, som vil bidrage til dette års Light Festival, der er den største af sin slags i hele verden. Amsterdam Light Festival er ganske gratis at opleve, og du kan vælge enten at gå rundt til de forskellige installationer, som vil blive markeret på Google Maps, eller du kan bestille en aftenbillet til en bådtur langs de oplyste kanaler. Du kan holde dig opdateret på festivalen og de mange ture, du kan deltage i på Amsterdam Light Festivals hjemmeside.

Julemarkeder i Amsterdam

2. -3. december | Fransk julemarked i De Pijp

Français du Monde minder mest af alt af vores danske Sømandskirke, og i år kan du deltage i deres julemarked i De Pijp. På dette marked kan du finde en masse små håndlavede gaver fra franske designere, og så kan du naturligvis mæske dig i lækre franske juledelikatesser.
(Kl. 11.00-18.00. Sarphatipark 116 BG, 1073 ED Amsterdam)

3. og 10. december | Søndagsjulemarked i Westergasfabriek

Den første søndag i måneden året rundt kan du gå på opdagelse i spændende boder med alt fra lopper til brugskunst i Westergasfabriek, som ligger i Westerpark. To søndage i december vil markedet være inspireret af den søde højtid, hvor du kan købe hollandske pebernødder, varme dig på en kop gløgg og købe fine ting, som du kan lægge under juletræet derhjemme.
(Kl. 12.00-18.00. Klonneplein 1, 1014 DB Amsterdam)

9. december | Sissy-Boy julemarked

Sissy-Boy er en af mine yndlings butikker her i Amsterdam. I år holder de et julemarked, som både unge og gamle vil få glæde af. Her er livemusik, pebernødder, gløgg til de voksne, limonade til børnene, og så kan du købe de fineste gaver fra lokale tøj- og interiørmærker.
(Kl. 10.00-18.00. Brasserie Nel. Amstelveld 12, 1017JD Amsterdam)

16. -17. december | Maker Market De Hallen

Du kan måske huske, at jeg nævnte De Hallen i min madguide til Amsterdam. De Hallen er meget mere end street food-mekkaet Food Hallen. Udover mad kan du nemlig også gå i biografen, tage dansetimer og købe fine ting til dig selv eller hjemmet i de små butikker. Den 16. og 17. december går disse butikker og andre lokale kreative sammen til dette års juleudgave af Maker Market, hvor du kan støtte de lokale ved at købe dine julegaver her.
(De Hallen Amsterdam. Hannie Dankbaarpassage, 1053 RT Amsterdam)

17. december | Museum Market Christmas Edition

En gang om måneden året rundt samles lokale designere foran Rijksmuseet til Museum Market. Dette sker også i december, hvor det forvandles til et lille juleland med lokalproducerede julegaver og hollandske julesnacks, som du kan tage med hjem til familie og venner.
(Kl. 12.00-18.00, Museumplein, 1071 Amsterdam)

20. – 30. december | Amsterdams julemarked på Museumplein

Julemarkedet på Museumplein er nok det mest kendte julemarked i Amsterdam. Området mellem Rijkmuseet, Stedelijk Museum og Van Gogh museet bliver forvandlet til det rene juleparadis med små, hyggelige boder med alt fra brugskunst til varmende retter samt en skøjtebane foran de ikoniske IAmsterdam-bogstaver.
(Kl. 12.00-18.00, Museumplein, 1071 Amsterdam)

22. – 23. december | Julemarked i Amsterdam Noord

Skal du opleve den hollandske udgave af vores hygge; gezelligheid, er dette marked stedet. På dette julemarked i hippe Amsterdam Noord kan du købe årets julegaver, få en bid mad på den udendørs grillstue, smage på lokal øl fra mikrobryggeriet Oedipus eller tage danskeskoene på, når markedet forvandles til et julediskotek om aftenen.
(22. december kl. 15.00-01.00. 23. december kl. 12.00-01.00. De Kromhouthal. Gedempt Hamerkanaal 231, 1021 KP Amsterdam)

Andre julearrangementer

19. november | Julelysene tændes

Julen bliver for alvor skudt i aften, hvor julelysene i det smukke stormagasin de Bijenkorf bliver tændt. Dette sker med et kæmpe show med musik, fyrværkeri og diverse kunstnerier. Efterfølgende har Bijenkorf åbent helt indtil kl. 22, hvor du har mulighed for at shoppe løs af mærkevarer til boligen, dig selv eller en, du har kær.
(Kl. 19.00-22.00. Dam, 1012 NP, Amsterdam)

2. december | Lav din egen julekrans med Bloomon

Selvom dagene bliver kortere og mørkere dag for dag, behøver den ikke at være grå og trist. Hvad med at tage en smuk, farverig og julet blomsterkrans med dig hjem fra din juletur til Amsterdam? Denne lørdag kan du deltage i en workshop med Bloomon, hvor du kan lære at lave vejens allersmukkeste julekrans. Deltagelse koster 30 €, og du kan tilmelde dig via linket i eventet lige her.
(Kl. 11.00-17.45. Ginger & Ale. Helmholtzstraat 61, 1098 LE Amsterdam)

16. december | Ugly Christmas Sweater Run

Ugly Christmas Sweater Parties er så småt begyndt at være udbredt i Danmark, men vidste du, at du også kan deltage i Ugly Christmas Sweater løb? Det kan du i Amsterdam, og i år foregår det på en 5 km lang rute gennem Vondelpark med varm kakao, julemusik, julemanden og en præmie til den allergrimmeste julesweater. Billetterne er pt. udsolgt, men du kan jo altid gå forbi løbet på vej til et julemarked og se de mange deltageres julesweatere.
(Kl. 15.00-18.30. Groot Melkhuis. Vondelpark 2, 1071 AA Amsterdam)

21. december – 1. januar | De Amsterdamse Winterparade

Amsterdamse Winterparade er en hel ny drøm af et juleland, som rammer byen i år. Her er juleaktiviteter for børn og gamle med alt fra en skøjtebane og julemarked med mad og gaver til julefilm under den åbne himmel og en ølbar med livemusik og DJs om aftenen. Du kan holde øje med vinterparadens spændende program og købe din billet via eventet her.
(Europaplein 20, 1078 GZ Amsterdam)

Follow

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

About

Hej, jeg er Camilla – udlandsdansker, makeupsamler, rejsefanatiker og selverklæret Amsterdam-ekspert

8 comments

 1. Pingback: Dette kan du opleve i Amsterdam i januar | Cammi.DK

 2. Comment by Ivan

  Ivan Reply 3. september 2018 at 10:37

  Hej Camilla

  Tak for endnu en spændende og meget informativ post. Jeg har dog ét spørgsmål spm jeg ikke rigtig har kunne finde et klart svar på, og håber du måske kan hjælpe?

  Jeg fylder år den 5. December og har bestemt mig for at fejre dagen i Amsterdam, men samme dag er der jo “Sinterklaas”, så jeg tænker på om det overhovedet er smart at besøge Amsterdam på netop denne dag?

  Jeg tænker på, at der måske ikke er så mange attraktioner og ikke mindst, restauranter åbne? Det ville jo være ret trist, hvis ikke vi kan komme ud og spise netop denne aften :- )

  På forhånd tak

  // Ivan

  • Comment by Camilla

   Camilla Reply 5. september 2018 at 11:46

   Hej Ivan

   Tusind tak for din kommentar. Dejligt mit indlæg kunne bruges 🙂

   Hvor lyder det dejligt med en jule/fødselsdagstur til Amsterdam! Der er ingen grund til at undgå Amsterdam den 5. december. Selvom det er deres juleaften her, så er det en hverdag ligesom alle andre. Kun den 25. og 26. er helligdage ligesom derhjemme. Langt de fleste attraktioner, butikker og spisesteder har normale åbningstider, dog lukker nogle supermarkeder lidt tidligere end normalt. Tjek dog lige for en god ordens skyld, om den restaurant, I har udset jer, har åbent denne dag, når tiden nærmer sig. Sinterklaasavond er mest en tradition for børnefamilier, så det kan jo ske, at en restaurantejer hellere vil være hjemme hos sine børn lige den dag 🙂

   Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål til Amsterdam og Holland.

   Du ønskes en dejlig tur og en rigtig god fødselsdagsfejring!

 3. Comment by Ivan

  Ivan Reply 8. september 2018 at 17:39

  Hej igen Camilla

  Mange mange tak for dit svar. Så kan vi slappe helt af og bare glæde os til at komme afsted ?

  Endnu engang tak for din hjælpsomhed.

 4. Comment by hasnija

  hasnija Reply 3. oktober 2018 at 5:34

  Hej Camilla
  Jeg har et spørgsmål som jeg ikke rigtig har kunne finde et klart svar på, og håber du måske kan hjælpe?
  Jeg og min familie har planlagt en tur til Amsterdam til nytår 🙂 og skal rejse fra den 30 december ca til 4 januar men er lidt i tvivl om butikkerne har åbent nogen af de dage som vi er der?

  • Comment by Camilla

   Camilla Reply 3. oktober 2018 at 18:04

   Hej Hanija
   Langt størstedelen af butikkerne har åbent nytårsaftensdag indtil omkring kl. 18. På nytårsdag den 1. januar er de fleste butikker lukket. Til gengæld er mange museer åbne denne dag, så det er jo en god mulighed for at få besøgt et par stykker af dem. Anne Franks Hus, Rijksmuseum, MOCO og Van Gogh er mine favoritter. Husk dog at bestil billet på forhånd ved både Anne Frank og Van Gogh.
   Resten af tiden I er i Amsterdam, følger butikkerne de normale åbningstider.
   Sig endelig til, hvis du har flere spørgsmål om Amsterdam.
   Ellers ønskes du og familien en fantastisk tur til Amsterdam, når den tid kommer 🙂

 5. Comment by Dorte

  Dorte Reply 31. oktober 2018 at 20:32

  Hej Camilla
  hvis man er i Amsterdam fra 23-26 december er det så muligt at spise ude d. 24 og hvad med d. 25?
  Mvh
  Dorte

  • Comment by Camilla

   Camilla Reply 1. november 2018 at 16:34

   Hej Dorte
   Det er bestemt muligt at spise ude i juledagene. Ikke alle restauranter holder åbent, men de, der gør, har ofte særlige menuer i anledningen af den søde juletid. Jeg vil dog anbefale dig at bestille bord på forhånd, da de fleste restauranter lukker så snart, de er kommet igennem dagens reservationer. For at få en idé om, hvilke restauranter, der holder åbent over jul, kan jeg anbefale dig at tage et kig på denne liste fra sidste år. Jeg kunne også forestille mig, at der vil komme en opdateret liste, når vi nærmer os juleaften.
   Amsterdam er simpelthen så hyggelig en by over julen, så du kan godt glæde dig! 🙂

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Go top