TJEKLISTE TIL FLYTNING TIL UDLANDET

23. oktober 2017

Går du også rundt med en lille drøm om at bo uden for Danmark for en stund? Om at gå ned ad New Yorks hektiske gader med en latte to go i hånden. Om at sidde på en hyggelig fortovscafé i Paris og nyde udsigten over Eiffeltårnet, Seinen eller måske Notre Dame. Eller måske du drømmer om at rejse helt til Bali og tilknytte dig de mange andre unge, der lever et liv som digitale nomader her. Jeg har i mine 25 år studeret i Arkansas i USA, været på praktikophold i Hong Kong og har nu boet i Amsterdam i over 1 år. Vil du prøve noget lignende, får du her min huskeliste over de ting, der skal klares, før du kan leve som en lokal i udlandet, og som jeg har gjort brug af ved alle mine udlandsflytninger.

Før jeg går i gang med listen, vil jeg kort bemærke, at det er meget individuelt, om hvor meget, der skal gøres, når du flytter til udlandet. Dette kommer blandt andet an på, om du holder dig inden for EU, og om du flytter til udlandet som en studerende eller arbejdende, samt om hvor længe, du har tænkt dig at opholde dig i udlandet. Derfor vil jeg altid anbefale dig at kontakte Udenrigsministeriet eller ambassaden i det pågældende land, da de her kan give dig helt konkret og korrekt information, der gælder for lige netop dit tilfælde.

Visum, opholds- og arbejdstilladelse samt pas

Uanset om du har planer om at studere, komme på praktikophold eller arbejde i udlandet, skal du have undersøgt reglerne for visum og eventuelle tilladelser. Flytter du uden for Europa, er der stor chance for at du ikke blot skal have søgt om visum men også have tilladelse til at arbejde i landet, så det er det allerførst i flytningsprocessen, som skal undersøges. En visumansøgning er en lang og pinefuld process, som kan tage adskillige måneder, så start med dette så tidligt som muligt.
Opholder du dig inden for EU er du i de fleste tilfælde tilladt op til 3 måneders ophold uden opholds- og arbejdstilladelse. Derudover skal du sørge for at dit pas endnu er gyldigt, når du flytter til udlandet.
Søg altid information og assistance hos det pågældende lands ambassade eller hos Udenrigsministeriet. Her kan du få klar og brugbar information om lige netop det land, du gerne vil flytte til.

Meld flytning til folkeregistreret og Post Nord

Når du endelig har fået visum eller opholdstilladelse, er det tid til at flytte! Skal du opholde dig uden for Danmark i mere end 6 måneder, skal du melde udrejse til din kommune via Borger.dk senest 5 dage efter flytning. Derudover skal Post Danmark, nu Post Nord, have meldt din flytning senest 5 dage før flytning. Dette kan gøres online, og din post vil de næste 6 måneder blive eftersendt til din nye adresse.

Få styr på dine skatteforhold

Skal du bo i udlandet i længere end for eksempel et semester, skal du have ændret dine danske skatteforhold og eventuelt udmeldes det danske skattesystem. Dette kan gøres enten online eller via et opkald til Skat. I den forbindelse kan du godt forvente enten at skulle tilbagebetale penge til Skat eller få penge retur. Derefter skal du have undersøgt skattereglerne i dit nye land i forbindelse med arbejde. Dette gøres nemmest via din ambassade eller din nye arbejdsgiver, da dette oftest kommer an på dine lønforhold.

Sundhedsforsikring, vaccinationer og medicin

Skal du bo uden for Europa, er der ganske store chancer for, at du skal have enten fornyet dine vaccinationer eller få nogle helt nye. Da jeg flyttede til Hong Kong blev jeg for eksempel anbefalet af blive vaccineret mod hepatitis A og B samt gul feber. Søg råd og vejledning hos din lokale læge eller vaccinationscenter. Får du medicin på recept, skal det også undersøges om du frit kan indføre dette til landet, eller om du skal have en medicinattest herpå.
I stort set alle andre lande end Danmark bliver sygeforsikring ikke betalt direkte igennem skatten, så det skal undersøges, om du skal have en separat sygeforsikring. I Holland er det for eksempel lovpligtigt at have en sygeforsikring, og vi betaler cirka 100 € hertil om måneden alt efter ens behov og tilstand. Kontakt ambassaden eller din arbejdsgiver i dit nye land – ofte er der særlige aftaler for virksomhedsansatte.

Find en bolig

Dette giver nok sig selv, men du skal naturligvis have et sted at bo, når du flytter til udlandet. Kommer du som studerende eller praktikant er der store chancer for, at du kan bo på et kollegie. Skal du arbejde i udlandet, skal du sikkert ud og enten leje eller købe en lejlighed. På Facebook er der utallige grupper for danskere i forskellige lande og byer over alt i verden, og her er der ofte gode råd at finde i forbindelse med boligsøgningen. I gruppen Danskere i Amsterdam fandt jeg for eksempel rigtig gode bolighjemmesider, hvor jeg i sidste ende endte med at finde den lejlighed, som jeg endnu bor i efter 1 år i Holland.

Opret bankkonto, telefon og internet i dit nye land

Når du så endelig er kommet frem, skal der klares en del praktiske ting, før du kan få en normal hverdag op at køre. Skal du registreres, skal dette ofte gøres på kommunekontoret. Derudover skal du have oprettet en bankkonto, som ofte kræves for at bestille både et lokalt sim-kort samt internet. Her er der igen meget god hjælp at finde i Facebook-grupper for danskere i din nye by, så det er bare med at spørge løs!

Har du brug for tips til at finde job, praktikplads eller studie i udlandet? Hold øje med bloggen, hvor jeg snart vil dele mine bedste tip på disse områder.

Follow

Kunne du lide dagens indlæg? Så glem ikke at følg Cammi.DK på de sociale medier!
FØLG CAMMI.DK PÅ

Bloglovin’ | Instagram | Facebook

4 comments

 1. Comment by MIlle

  MIlle Reply 26. oktober 2017 at 19:26

  Rigtig fin oversigt over det at flytte til udlandet. Hilsen en udenlandsdansker 🙂 Som pt rejser verden rundt, men har base i Spanien.

  • Comment by Camilla

   Camilla Reply 21. december 2017 at 9:43

   Tusind tak Mille. Dejligt det kan bruges (:

 2. Comment by Rebecca @Becci Abroad

  Rebecca @Becci Abroad Reply 29. oktober 2017 at 12:58

  Super liste! Jeg synes du kommer rigtig godt rundt om alle de vigtigste ting man skal huske på inden man tager afsted! Jeg har selv været møllen igennem et par gange efterhånden.

  Lige en lille note til det om SKAT (der altid bliver mine nye bedste venner i tiden lige efter jeg er flyttet 😉 ); hvis man flytter til udlandet som studerende (enten et semester eller en hel uddannelse) skal man lige vær opmærksom på, at man normalt stadig skal betale skat i Danmark af sin danske SU. Der er få lande (så som Sverige), hvor man kan anmode om at blive skattefritaget, hvis man i første omgang flyttede "af ikke studiemæssige årsager". Det bedste er at tjekke dobbeltbeskatningsaftalen mellem Danmark og det land man flytter til. om det land man skal til har en dobbeltbeskatningsaftale med Danmark (ja, ja, jeg nørder de der ting 😉 )

  • Comment by Camilla

   Camilla Reply 21. december 2017 at 8:49

   Dejligt med lidt ekstra erfaring Rebecca! Tusind tak for at du ville dele dit tip med os andre (:

Leave a reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Go top